Ухвала
від 20.03.2023 по справі 135/306/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/306/23

Провадження № 2-о/135/16/23

У Х В А Л А

іменем України

20.03.2023 року м. Ладижин

Суддя Ладижинського міського суду Вінницької області Нікандрова С.О., розглянувши заяву заступника керівника Вінницької обласної прокуратури Смуригіна Олександра в інтересах держави в особі Ладижинської міської ради, заінтересовані особи - Ладижинський дитячий будинок-інтернат, Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Вінницьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», про визнання відумерлою спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

17 березня 2023 року до Ладижинського міського суду Вінницької області надійшла заява заступника керівника Вінницької обласної прокуратури Смуригіна Олександра в інтересах держави в особі Ладижинської міської ради, заінтересовані особи - Ладижинський дитячий будинок-інтернат, Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Вінницьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», про визнання відумерлою спадщини.

Відповідно до статті 334 ЦПК Українизаявапро визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Відповідно до статті 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Як зазначено в заяві, останнім місцем проживання померлих осіб є дитячий будинок-інтернат, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Частиною першою статті 17Закону «Про судоустрій і статус суддів»також передбачено, що судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначаються з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до п.3 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів України» районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Згідно п.3-1розділу ХІІПрикінцевих таперехідних положеньЗакону України«Про судоустрійі статуссуддів України», до набрання чинності законом України щодо зміни

системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022«Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року№2102-IX.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-IX, яка набрала чинності 19 липня 2020 року, ліквідовано у Вінницькій області : Барський, Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Іллінецький, Калинівський, Козятинський, Крижопільський, Липовецький, Літинський, Могилів-Подільський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Погребищенський, Теплицький, Тиврівський, Томашпільський, Тростянецький, Тульчинський, Хмільницький, Чернівецький, Чечельницький, Шаргородський, Ямпільський райони;. Утворено у Вінницькій області: Гайсинський район (з адміністративним центром у місті Гайсин) у складі територій Бершадської міської, Гайсинської міської, Дашівської селищної, Джулинської сільської, Краснопільської сільської, Кунківської сільської, Ладижинської міської, Ободівської сільської, Ольгопільської сільської, Райгородської сільської, Соболівської сільської, Теплицької селищної, Тростянецької селищної, Чечельницької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Розпорядженням КабінетуМіністрів Українивід 12червня 2020р.№707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області» Ладижинська міська громада утворена шляхом об`єднання Ладижинської міської радиобласного значення таЗаозерненської сільської ради Тульчинського району.

Одночасно з цим, зміна адміністративно-територіального устрою не означає автоматичної зміни системи судоустрою, та потребує внесення змін до існуючої мережі судів.

До зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устроюшляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів,місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справу межах раніше утворених районівта раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Отже, оскільки останнім місцем проживання померлих осіб (місцем відкриття спадщини) є с.Заозерне, яке до прийняття постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» територіально належало до Тульчинського району Вінницької області, дана справа згідно п.3-1 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів України» належить до територіальної підсудності(юрисдикції)Тульчинського районногосуду Вінницькоїобласті.

Постановляючи ухвалу, суд приймає до уваги, що згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Відповідно до пункту 1 частити першої статті 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до частини третьої статті ст.31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що справа належить до підсудності іншого суду,

суд вважає,що данусправу необхіднопередати запідсудністю нарозгляд доТульчинського районногосуду Вінницькоїобласті (вул. Перемоги, 16, Тульчин, Вінницька область, 23600).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31, 259-260, 334 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Цивільну справу за заявою заступника керівника Вінницької обласної прокуратури Смуригіна Олександра в інтересах держави в особі Ладижинської міської ради, заінтересовані особи - Ладижинський дитячий будинок-інтернат, Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Вінницьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», про визнання відумерлою спадщини - передати за підсудністю до Тульчинського районного суду Вінницької області (вул. Перемоги, 16, Тульчин, Вінницька область, 23600).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області С.О.Нікандрова

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109710140
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання відумерлою спадщини

Судовий реєстр по справі —135/306/23

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні