Рішення
від 20.03.2023 по справі 143/111/23
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/111/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.03.2023 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого - судді Сича С.М.,

з участю секретаря Левченко М.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні Погребищенського районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії,-

Встановив:

У лютому 2023 року Акціонерне товариство «Вінницяобленерго» звернулося в суд із позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до підпункту 3 п. 5.1.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (надалі - ПРРЕЕ) оператор системи має право проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

З 01 січня 2019 року на території Вінницької області розпочав діяльність оператор системи розподілу АТ « Вінницяобленерго» -надалі ОСР, на підстві ліцензії про розподіл електричної енергії на підставі Постанови НКРЕКП №1414 від 13.11.2018р. «Про видачу АТ «Вінницяобленерго» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом».

ОСР надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договору споживача про надання послуг з розподілу ( передачі) електричної енергії. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором.

В пункті 2.1.3 ПРРЕЕ зазначено, що «Споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору та наявності чинного паспорта точки розподілу».

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг розподілу електричної енергії є вчинення споживачем будь яких дій, які свідчать про його бажання укласти такий договір, зокрема повернення( надання) підписаної анкети-приєднання, сплата рахунка ОСР та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Тобто, в разі підписання споживачем заяви- приєднання, сплати рахунку оператора, а також у разі фактичного споживання ним електричної енергії з 01.01.2019 року вважається, що споживач фактично приєднався до умов публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії .

ОСР надає послуги з розподілу електричної енергії за адресою АДРЕСА_1 , особовий рахунок відкрито на ОСОБА_2 ..

Разом з тим, за вищезазначеною адресою постійно проживає ОСОБА_1 , який в порушення п.п.5.5.5. глави 5.5 ПРРЕЕ не звернувся до ОСР АТ «Вінницяобленерго» та постачальника ТОВ « Енера Вінниця» із заявою про переукладення договорів про користування електричною енергією, а продовжує користуватись послугами, що свідчить про фактичне існування договірних відносин. В даному випадку відповідач є споживачем електричної енергії, оскільки він споживає та купує електричну енергію для власного споживання.

09.02.2022 року під час здійснення перевірки електроустановок відповідача за адресою: АДРЕСА_1 , у присутності ОСОБА_1 (о/р НОМЕР_1 ) було виявлено порушення підпункту 6 п.5.5.5 ПРРЕЕ, а саме пошкодження приладу обліку.

Відповідно до п. 8.2.5 ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень ПРРЕЕ, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення.

За результатами перевірки вказаний факт зафіксовано Актом про порушення №2048 від 09.02.2022 року, де зазначено метод пошкодження приладу обліку та продемонстровано виявлене порушення відповідачу.

Акт про порушення №2048 був складений на місці в двох примірниках, один примірник було вручено відповідачу, про що свідчить його підпис на аркуші №4 даного акту.

Позивач зазначає, що відповідач на час складення Акту про порушення погодився із ним, та засвідчив власним підписом. Зауважень до складеного акта відповідач не вносив, претензій не мав. Відповідача було запрошено на засідання комісії по розгляду Актів про порушення ПРРЕЕ, про що зроблено запис в п. 9 Акту №2048.

23.03.2022 року на засіданні комісії з розгляду Актів про порушення Правил було прийнято рішення визначити розмір збитків по Акту №2048 від 09.02.2022 року, завданих ОСР, внаслідок порушення відповідачем ПРРЕЕ.

Відповідач та його представник на засідання комісії не з`явився та не повідомив про причини своєї неявки, про що зроблено відмітку в протоколі засідання.

Рішення комісії було оформлено відповідним протоколом № 230 від 23.03.2022 року.

Обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення відповідачем ПРРЕЕ, визначені на підставі вимог пп.6 п.8.4.2 ПРРЕЕ, виходячи з наступних розрахункових даних: розрахунок проведено за 42 дні (з 22.10.2021 р. по 09.02.2022р., відповідно до пп. 1 п. 8.4 .8 ПРРЕЕ.

Згідно проведеного розрахунку сума заподіяних позивачу збитків склала 5523 грн. 04 коп. Рішення комісії, яке оформлене протоколом, разом із розрахунком збитків за актом про порушення №2048 від 09.02.2022 року та рахунком на оплату надіслано відповідачеві рекомендованим поштовим відправленням, однак завдані збитки позивачу не відшкодовані.

Посилаючись на наведені обставини та положення ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», ст. ст. 11, 13, 15, 16, 509, 526, 610, 611, 623 ЦК України, пункти 5.1.1, 5.5.5, 8.2.5, 8.2.6, 8.2.7, 8.4.2, 8.4.8, 8.4.13 ПРРЕЕ, просить стягнути на свою користь із відповідача завдані збитки в сумі 5523 грн. 04 коп., а також сплачений судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 грн.

Ухвалою судді від 09.02.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач відзив на позовну заяву до суду не надав.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що позов слід задовольнити, виходячи із наступного.

Так, судом встановлено, що позивач Акцонерне товариство «Вінницяобленерго» фактично постачає електричну енергію за особовим рахунком № НОМЕР_1 споживачу ОСОБА_1 на об`єкт, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

22.02.2021 року уповноваженими представниками СО «Вінницькі східні електичні мережі» Погребищенська дільниця електромонтерами Кропивницьким О.І. та ОСОБА_3 у присутності споживача ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення підпункту 6 п.5.5.5 ПРРЕЕ, а саме споживачем пошкоджено лічильник електричної енергії ЛОЕ-5010 Ш №095374, а також цілісність корпусу контейнера для обліку, завдяки якому відбувалося втручання споживачем в роботу приладу обліку. Спожита таким чином електрична енергія не обліковувалась приладами обліку, відповідно і не оплачувалась, в результаті чого складено Акт про порушення №2048 від 09.02.2022 року, до якого додано схему електроживлення споживача та копію фотознімків зафіксованого порушення (а.с.8-19).

Із актом про порушення № 2048 від 09.02.2022 року відповідач ОСОБА_1 був ознайомлений, про що свідчить його підпис та власноручно виконаний запис останнім про те, що пошкодження електролічильника здійснено ним, зобов`язується відновити точку обліку до відповідності ПУЕ, гарантує оплату по акту та підтверджує, що даний будинок ним був куплений та знаходиться в процесі оформлення (а.с.10).

Відповідно до протоколу №230 засідання комісії СО «Вінницькі східні ЕМ» по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 23.03.2022 року комісія вирішила провести розрахунок збитків згідно п. 3 п. 8.4.2 ПРРЕЕ.

Споживач ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим, на засідання комісії по розгляду акту про порушення не з`явився (а. с. 11).

Згідно із розрахунком збитків за Актом про порушення ПРРЕЕ №2048 збитки, завдані споживачем ОСОБА_1 енергопостачальнику внаслідок порушення ПРРЕЕ, складають 5523 грн. 04 коп. (а.с. 13).

Рішення комісії, яке оформлене протоколом, було направлено відповідачу

ОСОБА_1 рекомендованим листом з повідомленням про вручення (а.с.20).

Відповідно дост.77Закону України«Про ринокелектричної енергії»№2019-VIIIучасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

В силу підпунктів 4, 5, 6, 8, 20 пункту 5.5.5 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний: здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власнихелектроустановок,нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електро приладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно із абзацом першим пункту 8.2.5 глави 8.2розділу VIIIПРРЕЕ (в редакції, діючій станом на момент складання акта про порушення) у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

В пункті 8.2.6 глави 8.2 розділу VIIIПРРЕЕ визначено, що на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

За підпунктом 7 пункту 8.4.2 глави 8.4 розділу VIII ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

В підпункті 3 пункту 8.4.8 глави 8.4 ПРРЕЕ регламентовано, що кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача, зокрема, якщо споживачздійснив самовільнепідключення електроустановок, струмоприймачівабо електропроводкидо електричноїмережі,що неє власністюоператора системи,з порушеннямсхеми обліку,вчинив іншідії,що призвелидо споживаннянеоблікованої електричноїенергії,виявити якіпредставники операторасистеми підчас проведенняконтрольного оглядузасобу комерційногообліку немали можливості,або установивпристрій,що занижуєпокази лічильникаелектричної енергії(використанняфазозсувного трансформатора,постійних магнітів(уразі невстановленняна/влічильник індикаторів),пристрою випромінюванняелектромагнітних полівтощо),-з дняостанньої технічноїперевірки абодопуску електроустановкиспоживача вексплуатацію,або набуттяправа власностічи користуванняна об`єкт(якщотехнічну перевіркуу періодз датидопуску електроустановкиспоживача вексплуатацію абонабуття нимправа власності(користування)на об`єктдо дативиявлення порушенняне булопроведено)до днявиявлення порушення,але небільше загальноїкількості робочихднів удванадцяти календарнихмісяцях,що передувалидню виявленняпорушення.

Водночас, в пункті 8.4.8 глави 8.4 ПРРЕЕ обумовлено, що для споживачів, у яких відсутні договірні відносини з оператором системи, та побутових споживачів за робочий день приймається календарний день.

Відповідно до підпункту 11 пункту 5.2.1 глави 5.2 розділу V ПРРЕЕ електропостачальник має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, іншого електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно ізст. 22 ЦК Україниособа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

За змістом ч. 1ст.509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2статті 509 ЦК Українипередбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановленихстаттею 11 цього Кодексу.

Відповідно п. 3 ч. 2ст.11ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі.

Відповідно дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом статей610,611 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно дост. 623 ЦК Україниборжник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Згідност.714 ЦК Україниза договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно дост.1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Конструктивний аналіз положень ст.1166 ЦК України дає підстави для висновку, що цивільне законодавство в деліктних зобов`язаннях передбачає презумпцію вини завдавача шкоди, згідно з якою особа, яка завдала шкоду, буде вважатися винною, якщо вона не доведе відсутність своєї вини, зокрема у зв`язку із наявністю вини іншої особи або через дію об`єктивних обставин.

Близький за змістом правовий висновок наведений у постановах Верховного Суду від 14.02.2018 року у справі№ 686/10520/15 та від 13.11.2018 року у справі №686/10520/15.

З урахуванням встановлених обставин справи та наведених норм чинного законодавства, суд приходить до висновку, що факт безоблікового користування електроенергією з боку відповідача є доведеним, а відтак з останнього на користь позивача підлягають стягненню збитки, заподіяні безобліковим споживанням електроенергії в сумі 5523 грн. 04 коп.

За змістом ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно із платіжним дорученням від 26.01.2023 року № 3364389 позивачем сплачено судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 2684 грн.00 коп.

Таким чином, із ОСОБА_1 підлягає стягненню на користь позивача сплачений при поданні позову судовий збір в сумі 2684 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст.2-7, 10, 133, 141, 258, 259, 263, 268, 279, 284, 351, 352, 354 ЦПК України, суд, -

Ухвалив:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» в особі структурної одиниці «Вінницькі Східні електричні мережі» на рахунок № НОМЕР_2 в АБ «Укргазбанк», МФО 320478, код ЄДРПОУ 25510216, завдані збитки в сумі 5523 (п`ять тисяч п`ятсот двадцять три ) грн. 04 коп.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Вінницяобленерго» в особі структурної одиниці « Вінницькі Східні електричні мережі» на рахунок № НОМЕР_3 в АТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 380805, код ЄДРПОУ 25510216, сплачений за подання позовної заяви судовий збір у сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Сторони по справі:

Позивач: Акціонерне товариство «Вінницяобленерго», адреса: вул. Магістратська, 2, м. Вінниця, поштовий індекс 21001, код ЄДРПОУ 00130694.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Повний текст рішення буде складено протягом п`яти днів з дня закінчення розгляду справи.

Повний текст рішення складено 22.03.2023 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109713812
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —143/111/23

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Рішення від 20.03.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні