Рішення
від 22.03.2023 по справі 488/1122/22
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/1122/22

Провадження № 2-о/488/27/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

22.03.2023 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючої по справі - судді Чернявської Я.А.,

при секретарі судового засідання Кралі В.О.,

присяжних Панченка А.Б.та ПолковниченкоЛ.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, де заінтересованою особою виступає Управління праці та соціального захисту населення Корабельного району виконавчого комітету Миколаївської міської ради,

ВСТАНОВИВ:

26.07.2022 р. заявник ОСОБА_2 звернувся в Корабельний районний суд м. Миколаєва з заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановлення над нею опіки, призначивши заявника її опікуном.

В обґрунтування своєї заяви ОСОБА_2 зазначив, що він є сином ОСОБА_3 . Його мати проживає разом з ним та його дружиною за адресою: АДРЕСА_1 .

Повідомив, що останні декілька років у його матері почались проблеми зі здоров`ям та їй встановлений діагноз: Дисініркуляторна сицефалопатія II ст. вестибулопатія ІХС, дифузний кардіосклероз СИ II ст., АГ II ст., ст. 2 ризик високий. Катаракта обох очей. Артрозо -артрит колінних суглобів. Вона потребує постійної сторонній допомоги.

Вказав, що у ОСОБА_3 немає інших дітей, він є єдиним сином, тому здійснювати догляд за матір`ю можу тільки він.

Крім того, він почав спостерігати у ОСОБА_3 психічні розлади здоров`я, вона стрімко втрачає пам`ять, почала забувати події, рідних та інше.

У зв`язку з розладом здоров`я ОСОБА_3 , він змушений був звернутися за медичною допомогою до лікаря психіатра. Після огляду лікаря психіатра матері було встановлено, що вона страждає хронічним психічним захворюванням, діагноз: Атеросклеротична деменція з психотичними вимоченнями.

ОСОБА_3 не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати своїми діями.

Заявник повідомив, що його мати не спроможна до простої практичної повсякденної роботи у звичному для неї оточенні, вона не робить її бо не розумі її необхідності, тому вона не може самостійно здійснювати за собою догляд без сторонньої допомоги. Він, як син ОСОБА_3 , через відсутність інших родичів постійно здійснює догляд за нею, а тому вважав за необхідне призначити його опікуном.

Ухвалою Корабельного районного суду м. Миколаєві від 01.08.2022 р. відкрито провадження у справі та повідомлено заінтересовану особу про можливість надання до суду письмових заперечень проти заявлених вимог.

В судове засідання заявник не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, вимоги, викладені у заяві підтримав у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений своєчасно та належним чином, про поважність причин своєї неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки у судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки, повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з ч. 1, 3 статті 4 ЦПК України кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Заява про визнання особи недієздатною повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст. 175 ЦПК України, так і спеціальним, які містяться у ст. 297 ЦПК України.

Частиною 3 ст. 297 ЦПК України передбачено, що у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Предметом доказування в даній категорії справ є: наявність хронічного, стійкого психічного розладу; факти, що підтверджують, що громадянин не може розуміти значення своїх дій та керувати ними; причинний зв`язок між психічним розладом і тим, що громадянин не здатний усвідомлювати значення своїх дій керувати ними; досягнення встановленого законом віку громадянином, відносно якого ставиться питання про визначення його недієздатним; інші обставини; висновок судово-психіатричної експертизи; довідки з медичної установи; довідки про постановку на облік у психіатричній установі; виписка з історії хвороби.

Усі доводи і докази щодо предмету доказування мають бути чітко і детально викладені заявником у поданій заяві.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає психічним захворюванням атеросклеротичною деменцією. Потребує постійного стороннього догляду. Крім неврологічних та соматичних порушень у ОСОБА_3 мають місце і розлади психічної діяльності, що стало приводом для звернення за допомогою до лікаря-психіатра.

Заявник постійно проживає разом з ОСОБА_3 та доглядає за нею, яка внаслідок наявного захворювання обмежена у здатності до спілкування та контролю власної поведінки, внаслідок чого потребує постійного стороннього догляду.

Зазначене підтверджується висновком судово-психіатричного експерта № 3 від 10.01.2023 р. Державної установи Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України, згідно з яким ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає психічним захворюванням атеросклеротичною деменцією та за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Заявнику необхідно визнати ОСОБА_3 недієздатною для призначення його опікуном задля подальшого забезпечення реалізації особистих немайнових і майнових прав та інтересів останньої, отримання державної соціальної допомоги, пенсії тощо.

Відповідно до ч.1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Правилами ст. 41 ЦК України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до вимог ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями ст. 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

З наданого до суду Подання опікунської ради при виконавчому комітеті Миколаївської міської ради, вбачається можливим призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у разі визнання її недієздатною.

Відповідно до ч.1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Частиною 6 статті 300 ЦПК України встановлено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_2 щодо визнання ОСОБА_3 недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення заявника її опікуном є цілком обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 39, 40, 41, 58, 60, 63 ЦК України, ст. ст. 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, де заінтересованою особою виступає Управління праці та соціального захисту населення Корабельного району виконавчого комітету Миколаївської міської ради задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) та призначити її опікуном ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 )

Встановити строк дії рішення суду два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Заявник - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа - Управління праці та соціального захисту населення Корабельного району виконавчого комітету Миколаївської міської ради, код ЄДРПОУ: 03194453, адреса: м. Миколаїв, вул. Новобудівна, 1.

Суддя: Я.А. Чернявська

Присяжні: А.Б. Панченко

Л.Г. Полковниченко

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109715459
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —488/1122/22

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 31.07.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 27.07.2022

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні