Ухвала
від 22.03.2023 по справі 484/4085/21
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 484/4085/21

Провадження № 2/484/43/23

У Х В А Л А

про зупинення провадження по цивільній справі

22.03.2023 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

у складі: головуючого - судді - Літвіненко Т.Я.

секретар судового засідання - Бикова О.П.

розглянувши в підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Синюхино-Брідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання заповіту недійсним

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,Синюхино-Брідська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, про визнання заповіту недійсним.

В підготовче засідання представник позивача, ОСОБА_3 , надав суду клопотання в якому просив розгляд клопотання експерта проводити без його участі та участі позивача. Надав суду квитанцію про сплату вартості судово - почеркознавчої експертизи на загальну суму: 10 873,20грн.

Представник відповідача, ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , надав суду заяву, в якій просив розгляд клопотання експерта проводити без його участі та участі відповідача. Вказав, що при вирішенні даного клопотання покладається на розсуд суду.

Представник відповідача, Синюхино-Брідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в судове засідання не з`явилась, хоча про місце, день та час розгляду справи повідомлена своєчасно та належним чином.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов наступного.

12.07.2022 року ухвалою суду у справі була призначена судово-почеркознавча експертиза та провадження по справі було зупинено на час її проведення.

09.01.2023 року до суду від експерта Одеського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, а саме:

- медичних документів про стан здоров`я ОСОБА_5 на період складання/підписання досліджуваного документу;

- вільних зразків почерку ОСОБА_5 в оригіналах документів різного характеру максимально наближених за часом виконання до досліджуваного документу (2015 - березень 2019 рр.), де б неодноразово зустрічались всі букви співставні з досліджуваним об`єктом (8-15 документів);

- вільних зразків усіх варіантів підписів ОСОБА_5 у оригіналах документів з офіційних джерел за 2014 - березень 2019 рр., виконані достовірно ним самим (не менше 10 документів).

02.02.2023 року задоволено клопотання представника позивача та витребувано:

- із відділу у Первомайському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області оригінали технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, що належить ОСОБА_5 , згідно державного акуту на право приватної власності на землю серії Р1 № 425471 (кадастровий номер 4825487600:06:000:0076);

- з Синюхино-Брідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області оригінали документів, в яких наявний підпис ОСОБА_5 (довіреність, заповіти, заяви та інші);

- з Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області матеріали цивільної справи № 484/1399/19 за позовом ОСОБА_5 до фермерського господарства «Лісове» про розірвання договору оренди землі;

- з КНП "Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня" Первомайської міської ради медичні документи про стан здоров`я ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (медичну картку хворого).

03.03.2023 року, на виконання зазначеної ухвали суду, відділом №4управління наданняадміністративних послугГоловного управлінняДержгеокадастру уМиколаївській областібуло надано: оригінал Технічної документації із складання державних актів на право приватної власності на землю громадянам України (94 чоловіка) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (Частина 3), код в місцевому фонді документації із землеустрою: 2002МФ19МКПР000060 на 713арк.

Крім того, Первомайським міськрайонним судомМиколаївської області надано матеріали цивільної справи № 484/1399/19 за позовом ОСОБА_5 до фермерського господарства «Лісове» про розірвання договору оренди землі.

Згідно листа головного лікаря КНП "Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня" Первомайської міської ради № 134 від 23.02.2023р., за результатами опрацювання первинної документації за 2020р., відомостей архіву, було з`ясовано, що ОСОБА_5 за медичною допомогою протягом 2020р. до КНП "ПЦМБЛ" не звертався, відповідна медична документація відсутня.

Також, з Синюхино-Брідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області оригінали документів, в яких наявний підпис ОСОБА_5 (довіреність, заповіти, заяви та інші) до суду не надходили.

Крім того, представником позивача, ОСОБА_3 , було долучено до матеріалів справи оригінал розписки ОСОБА_5 про отримання наперед орендної плати.

Судом встановлено, що оспорюваний заповіт був посвідчений 27 березня 2019 року секретарем Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області Мельник В.В. та зареєстрований в реєстрі за № 02.

Представник позивача вказує, що ознайомившись зі змістом зазначеного заповіту було з`ясовано, що рукописний текст та підпис, які містяться в ньому вчинені не самим спадкодавцем ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а іншою особою.

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

На підставівище викладеного,з метоювстановлення істиниу справіта підтвердженняабо спростуваннясправжності підписуспадкодавця суд вважає за необхідне клопотання експерта задовольнити.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи на підставі п.5 ч.1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України.

Керуючись ст. 252, 253, 258-260 ЦПК України

У Х В А Л И В:

Клопотання експертаОдеського науково-дослідного інститутусудових експертизМіністерства юстиціїУкраїни пронадання додатковихматеріалів для проведення судово-почеркознавчої експертизи,призначеної у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Синюхино-Брідської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання заповіту недійсним, задовольнити.

В розпорядження експерта надати додаткові документи, які необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи, а саме:

1) оригінал Технічної документації із складання державних актів на право приватної власності на землю громадянам України (94 чоловіка) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (Частина 3), код в місцевому фонді документації із землеустрою: 2002МФ19МКПР000060 на 713арк. (зразки почерку на 57арк. та 513арк.)

2) матеріали цивільної справи № 484/1399/19 за позовом ОСОБА_5 до фермерського господарства «Лісове» про розірвання договору оренди землі.

3) оригінал розписки ОСОБА_5 про отримання наперед орендної плати.

4) оригінал квитанції про сплату вартості судово - почеркознавчої експертизи на загальну суму: 10 873,20грн.

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок або відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Провадження в даній цивільній справі зупинити на час проведення експертизи.

В розпорядження експерта надати:

- матеріали даної цивільної справи №484/4085/21;

- оригінал заповіту, який складений та посвідчений 27 березня 2019 року секретарем Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області Мельник В.В., зареєстрований за реєстровим номером 02;

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання суддею (суддями).

Відповідно до п. 14 Перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цим Законом. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

СУДДЯ: Т.Я. Літвіненко

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109715571
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —484/4085/21

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Літвіненко Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні