Рішення
від 25.08.2010 по справі 17/484-36/238
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/484-36/238 25.08.10

За позовом То вариства з обмеженою відпові дальністю «Оксиленд»

До 1) К иївської міської ради;

2) Головного управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київської міської ради (Київської міської держ авної адміністрації)

Про визнання п рава на земельну ділянку та в изнання укладеним договору

оренди

Суддя Т.Ю.Трофиме нко

Представники:

Від прокуратури Не красов О.М., посвідчення № 259 в ід 08.12.2009р.

Від позивача Кирик О .В. по довіреності б/н від 17.04.201 0р.

Від відповідача-1 Шадевсь ка Ж.Е. по довіреності № 225/КР-7 63 від 19.07.2010р.

Від відповідача-2 не з?явивс я

В засіданні приймали участ ь

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Оксиленд»про визнання з а позивачем права на оренду з емельної ділянки для будівни цтва житлового будинку з під земним паркінгом та приміщен нями соціально-побутового пр изначення на вул. Волгоградс ька, 25а у Солом' янському райо ні м. Києві, площею 2000 кв.м.; про в изнання укладеним договору о ренди вищезазначеної земель ної ділянки в редакції, яка пі дписана позивачем та відпові дає вимогам Закону України « Про оренду землі»та Типового договору, що затверджений По становою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. № 220.

В ході розгляду справи пози вач уточнив позовні вимоги і просив суд:

- визнати укладеним договір оренди земельної ділянки дл я будівництва житлового буди нку з підземним паркінгом та приміщеннями соціально-побу тового призначення на вул. Во лгоградська, 25а у Солом' янсь кому районі м. Києві, площею 2000 кв.м., між Товариством з обмеж еною відповідальністю «Окси ленд»та Київською міською ра дою, в редакції, яка підписана позивачем та відповідає вим огам Закону України «Про оре нду землі»та Типового догово ру, що затверджений Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 03.03.2004р. № 220 та переданною да ну земельну ділянку з момент у набрання чинності судовим рішенням, на умовах визначен их в договорі;

- зобов?язати Головне управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) зареєструвати договір оренд и земельної ділянки з усіма д одатками, що є його невід' єм ними частинами, між орендода вцем - Київською міською рад ою, та орендарем - Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «Оксиленд» у встановлено му порядку.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 10.12.2007р. у спр аві № 17/484 позов задоволено повн істю. Суд визнав укладеним з дня набрання рішенням зак онної сили, договір оренди зе мельної ділянки для будівниц тва житлового будинку з підз емним паркінгом та приміщенн ями соціально-побутового при значення на вул. Волгоградсь ка, 25а у Солом' янському район і м. Києва площею 2 000 кв.м. між Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «Оксиленд»та Київ ською міською радою в редакц ії, яка була підписана Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Оксиленд», а земельн у ділянку визнав такою, що пер едана, з моменту набрання чин ності судовим рішенням на ум овах, визначених договором. С уд зобов' язав Головне упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київської м іської ради зареєструвати до говір оренди земельної ділян ки з усіма додатками, що є його невід' ємними частинами, мі ж Орендодавцем - Київською м іською радою, та Орендарем - Товариством з обмеженою відп овідальністю «Оксиленд», у в становленому порядку.

Постановою Вищого Господа рського суду України від 06.07.2010р . касаційне подання заступни ка прокурора м. Києва задовол ено частково, рішення Господ арського суду міста Києва ві д 10.12.2007р. у справі № 17/484 скасовано, справу передано на новий роз гляд до суду першої інстанці ї.

За резолюцією Голови Госпо дарського суду міста Києва в ід 20.07.2010р. справу № 17/484 передано на новий розгляд судді Трофиме нко Т.Ю.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 22.07.2010р. судде ю Трофименко Т.Ю. прийнято до с вого провадження справу № 17/484, присвоєно їй номер № 17/484-36/238 та пр изначено до розгляду на 04.08.2010р.

До початку розгляду справи 03.08.2010р. через канцелярію суду в ід відповідача-2 - Головного уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції), надійшов письмовий відз ив на позов, в якому він проти позову заперечує та просить суд розглядати справу без уч асті його повноважного предс тавника.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 04.08.2010р., на під ставі ст. 77 Господарського про цесуального кодексу України , розгляд справи відкладено н а 25.08.2010р.

До початку розгляду справи 13.08.2010р. через канцелярію суду в ід відповідача-1 - Київської мі ської ради, надав письмовий в ідзив на позов, в якому він про ти позову заперечує з огляду на те, що договір укладається на основі вільного волевияв лення сторін, договір може вв ажатись укладеним у випадку досягнення між сторонами зго ди з усіх істотних умов у вста новленій законом формі. Відп овідач-1 зазначає, що рішення К иївської міської ради № 181/842 ві д 22.02.2007р., яким позивачу було пер едано в оренду земельну діля нку, згідно з ч. 9 ст. 28 Регламент у, затвердженого рішенням Ки ївської міської ради № 457/1867 від 15.07.2004р., втратило чинність 22.11.2007р., а тому станом на день розгляд у справи волевиявлення Київс ької міської ради на укладен ня договору оренди земельної ділянки відсутнє. Крім того, в ідповідач-1 вказує на те, що та кий спосіб захисту цивільних прав та інтересів, як визнанн я договору укладеним, відсут ній.

В судовому засіданні 25.08.2010р. п редставник позивача позовні вимоги підтримав, надав суду докази надіслання на адреси відповідачів проекту догово ру оренди земельної ділянки.

Представники відповідача- 1 та прокуратури міста Києва в судовому засіданні 25.08.2010р. прот и задоволення позову запереч ували.

Відповідач-2 повноважних пр едставників в судове засідан ня не направив.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.09.1997р. № 02-5/289 із змінами «Про д еякі питання практики застос ування Господарського проце суального кодексу України»).

На підставі ст. 75 Господарсь кого процесуального кодексу України справа розглядаєтьс я за наявними в ній матеріала ми.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників позивача, відпов ідача-1 та прокуратури, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Київської міськ ої ради від 22.02.2007р. № 181/842 «Про пере дачу земельної ділянки товар иству з обмеженою відповідал ьністю «Оксиленд»для будівн ицтва житлового будинку з пі дземним паркінгом та приміще ннями соціально-побутового п ризначення на вул. Волгоград ській, 25-а у Солом' янському р айоні м. Києва»затверджено п роект землеустрою щодо відве дення земельної ділянки пози вачу та передано останньому у короткострокову оренду на 5 років земельну ділянку площ ею 0,20 га для будівництва житло вого будинку з підземним пар кінгом та приміщеннями соціа льно-побутового призначення на вул. Волгоградській, 25-а у Со лом' янському районі м. Києв а за рахунок земель запасу жи тлової та громадської забудо ви.

Позивача зобов' язано (пун кт 4.3 рішення) у місячний термі н звернутися до Головного уп равління земельних ресурсів із клопотанням щодо організ ації робіт по винесенню меж з емельної ділянки в натуру (на місцевості) та виготовленню документа, що посвідчує прав о користування земельною діл янкою.

Оцінюючи подані сторонами та прокуратурою докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об' єктивному ро згляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сук упності, суд вважає, що позовн і вимоги не підлягають задов оленню з наступних підстав.

Предметом спору в даній спр аві є, зокрема, вимога вважати укладеним договір оренди зе мельної ділянки на вул. Волго градській, 25-а у Солом' янсько му районі м. Києва, позивач заз начає, що Київська міська рад а ухиляється від укладення д оговору оренди земельної діл янки.

Приписи ст. 13 Конституції Ук раїни визначають, що від імен і Українсь кого народу права власника здійснюють органи державної влади та органи мі сцевого самоврядування в меж ах, визначених Конституцією.

Відповідно ст.ст. 142-145 Констит уції України до матеріальної основи органів місцевого са моврядування, крім інших об' єктів, належить земля, управл іння якою здійснюють територ іальної громади через органи самовря дування в межах їх по вноважень шляхом прийняття р ішень. Права органів самовря дування захищаються у судово му порядку.

Відповідно до ст. 60 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні» територіаль ним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить пр аво комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, дохо ди місцевих бюджетів, інші ко шти, землю, природні ресурси, п ідприємства, установи та орг анізації, в тому числі банки, с трахові товариства, а також п енсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, н ежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охор они здоров'я, науки, соціально го обслуговування та інше ма йно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені в ідповідно до закону як об'єкт и права комунальної власност і, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з п. 34 ч. 1 с. 26 Закону Укра їни «Про місцеве самоврядува ння в Україні»вирішення відп овідно до Закону питань регу лювання земельних відносин є виключною компетенцією плен арних засідань сільських, се лищних, міських рад, а відпові дно до п. 2 ст. 22 Закону України « Про столицю України - місто- герой Київ»Київська міська р ада має право визначати особ ливості землекористування.

Відповідно до п. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самовр ядування в Україні»від імені та в інтересах територіальн их громад права суб'єкта кому нальної власності здійснюют ь відповідні ради.

Статтею 116 Земельного кодек су України визначено, що гром адяни та юридичні особи набу вають права власності та пра ва користування земельними д ілянками із земель державної або комунальної власності з а рішенням органів виконавчо ї влади або органів місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень, визна чених цим К одексом.

В силу ст. 124 Земельного кодек су України передача в оренду земельних ділянок, що перебу вають у державній або комуна льній власності, здійснюєтьс я на підста ві рішення відпов ідного органу виконавчої вла ди або органу місцевого само врядування шляхом укладення договору оренди земельної д ілянки.

Як визначено ст. 13 Закону Укр аїни «Про оренду землі», дого вір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов' язаний за плату передати оре ндареві земельну ділянку у в олодіння і користування на п евний строк, а орендар зобов'я заний використовувати земел ьну ділянку відповідно до ум ов договору та вимог земельн ого законодавства.

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону України «Про оренду землі»с торони укладають договір оре нди землі лише у разі згоди ор ендодавця передати земельну ділянку в оренду.

Згідно з п. 34 ст. 26, п. 2 ст. 77 Зако ну України «Про місцеве само врядування в Україні»питанн я регулювання земельних відн осин (у тому числі надання зем ельної ділянки в оренду та по новлення договору оренди зем ельної ділянки) вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про поновленн я порушених прав юридичних і фізичних осіб, що ви никають в результаті рішень, дій чи без діяльності органів або посад ових осіб місцевого самовряд ування, вирішуються в судово му порядку.

Таким чином, законодавство м передбачено, що способом во левияв лення ради, яка здійсн ює право власності від імені відповідної територіальної громади щодо регулювання зе мельних відносин, є прийнятт я рішення сесії.

Згідно ч. 4 ст. 202 Цивільного к одексу України двостороннім правочином є погоджена дія д вох сторін.

Відповідно до вимог ст. 627 Цив ільного кодексу України стор они є вільними в укладенні до говору, виборі контрагента т а визначенні умов договору.

Однією з вимог, додержання я ких є необхідною для чинност і правочину, згідно з ч. 3 статт і 203 Цивільного кодексу Україн и, є те, що волевиявлення учасн ика правочину має бути вільн им і відповідати його внутрі шній волі.

Згідно зі ст. 638 Цивільного ко дексу України договір є укла деним, якщо сторони в належні й формі досягли згоди з усіх і стотних умов договору. Істот ними умовами договору є умов и про предмет договору, умови , що визначені законом як істо тні або є необхідними для дог оворів даного виду, а також ус і ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бу ти досягнуто згоди.

Відповідно до ч. 8 ст. 181 Господ арського кодексу України у р азі якщо сторони не досягли з годи з усіх істотних умов гос подарського договору, такий договір вважається неукладе ним (таким, що не відбувся).

Відповідно до ч. 1 ст. 181 Господ арського кодексу України гос подарський договір за загаль ним правилом викладається у формі єдиного документа, під писаного сторонами та скріпл еного печатками.

Відповідно до ст. 14 Закону Ук раїни «Про оренду землі»дого вір оренди землі укладається нотаріально у письмовій фор мі і з бажанням однієї із стор ін може бути посвідчений нот аріально. Відповідно до ст. 20 З акону України «Про оренду зе млі»укладений договір оренд и землі підлягає державній р еєстрації. Державна реєстрац ія договорів оренди землі пр оводиться у порядку, встанов леному законом.

Згідно з ч. 3 ст. 640 Цивільного к одексу України договір, який підлягає нотаріальному посв ідченню або державній реєстр ації, є укладеним з моменту йо го нотаріального посвідченн я або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотарі ального посвідчення, і держа вної реєстрації - з моменту де ржавної реєстрації.

В даному випадку має місце укладення договору не через пряму вказівку в законі, а на підставі правового акта орга ну місцевого самоврядування , яким є рішення Київської міс ької ради, в зв'язку з чим пере ддоговірний спір підлягає ви рішенню в суді в силу ст. 649 Циві льного кодексу України.

Згідно з ч. 9 ст. 28 Регламенту, з атвердженого рішенням Київс ької міської ради від 15.07.2004р. № 457 /1867, рішення Київської міської ради про передачу земельної ділянки в оренду вважається таким, що втратило чинність, ч ерез дев'ять місяців після на буття ним чинності, якщо відп овідний договір оренди землі не укладено.

Виходячи зі змісту ч. 2 с. 16 Зак ону України «Про оренду земл і», п. 34 ч. 1 ст. 26 та ч. 1 ст. 59 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні», ст.ст. 116, 123 Зем ельного кодексу України, вол евиявлення ради на укладення договору оренди земельної д ілянки виражається у відпові дному рішенні про надання в к ористування земельної ділян ки.

Отже, враховуючи ч. 9 ст. 28 Регл аменту, рішення Київської мі ської ради від 22.02.2007р. № 181/842 «Про п ередачу земельної ділянки то вариству з обмеженою відпові дальністю «Оксиленд»для буд івництва житлового будинку з підземним паркінгом та прим іщеннями соціально-побутово го призначення на вул. Волгог радській, 25-а у Солом' янськом у районі м. Києва»втратило чи нність 22.11.2007р., а тому станом на д ень розгляду справи відсутнє волевиявлення Київської міс ької ради на укладення догов ору оренди земельної ділянки .

Також суд відзначає, що укла дення господарських договор ів за рішенням суду регулюєт ься ст. 187 Господарського коде ксу України.

При цьому, виходячи із зміст у даної нормі, переддоговірн і спори поділяються на спори про спонукання до укладення договору, якщо одна із сторін ухиляється від його укладен ня та на спори з умов договору , коли сторони не врегулювали розбіжності щодо його умов.

Кожна особа, відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу Ук раїни, має право звернутися д о суду за захистом свого особ истого немайнового або майно вого права та інтересу.

Способами захисту цивільн их прав та інтересів, згідно з ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу Ук раїни, можуть бути: визнання п рава; визнання правочину нед ійсним; припинення дії, яка по рушує право; відновлення ста новища, яке існувало до поруш ення; примусове виконання об ов'язку в натурі; зміна правов ідношення; припинення правов ідношення; відшкодування зби тків та інші способи відшкод ування майнової шкоди; відшк одування моральної (немайнов ої) шкоди; визнання незаконни ми рішення, дій чи бездіяльно сті органу державної влади, о ргану влади Автономної Респу бліки Крим або органу місцев ого самоврядування, їхніх по садових і службових осіб.

Суд приходить до висновку, щ о статтею 16 Цивільного кодекс у України не встановлено так ого способу захисту цивільни х прав та інтересів як визнан ня договору укладеним, а тому у позові в частині визнання у кладеним договору оренди зем ельної ділянки для будівницт ва житлового будинку з підзе мним паркінгом та приміщення ми соціально-побутового приз начення на вул. Волгоградськ а, 25а у Солом' янському районі м. Києві, площею 2000 кв.м., між Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «Оксиленд»та Київ ською міською радою, в редакц ії, яка підписана позивачем т а відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі»та Типового договору, що затвер джений Постановою Кабінету М іністрів України від 03.03.2004р. № 220 та переданною дану земельну ділянку з моменту набрання ч инності судовим рішенням, на умовах визначених в договор і, слід відмовити.

Також не підлягає задоволе нню позовна вимога позивача про зобов' язання Головного управління земельних ресурс ів виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) зареєструвати договір о ренди земельної ділянки з ус іма додатками, що є його невід ' ємними частинами, між орен додавцем - Київською місько ю радою, та орендарем - Товар иством з обмеженою відповіда льністю «Оксиленд»у встанов леному порядку, з наступних п ідстав.

Відповідно до п. 3.13 Положення про Головне управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київської міської ради (Київської міської державно ї адміністрації), затверджен ого рішенням Київської міськ ої ради від 19.12.2002р. № 182/342 (в редакці ї, яка була чинною на момент ви никнення спірних правовідно син), Управління організовує видачу державних актів на пр аво власності на землю і прав о постійного користування зе млею, оформлення та видачу до говорів оренди (суборенди) зе мельних ділянок та здійснює реєстрацію суб' єктів права власності на землю, реєстрац ію права користування землею і договорів на оренду (суборе нду) землі.

Підставою для захисту відп овідних прав є їх порушення, н евизнання чи оспорення. Оскі льки договір оренди не був пі дписаний сторонами, у відпов ідача-2 - Головного управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради (Київськ ої міської державної адмініс трації), були відсутні правов і підстави для реєстрації та кої угоди.

Суд приходить до висновку, щ о на час звернення позивача з позовом до суду його права ві дповідачем-2 - Головним упра влінням земельних ресурсів в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ), порушені не були.

Судові витрати, відповідно до положень ст. 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, покладаються на пози вача.

Враховуючи наведене, та ке руючись ст. 49, ст. ст. 82 - 85 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ві дмовити в повному обсязі.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст рішення склад ено 30.08.2010р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10974168
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/484-36/238

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні