Ухвала
від 23.03.2023 по справі 560/4247/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/4247/23

УХВАЛА

23 березня 2023 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Козачок І.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання протиправними, скасування рішень та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, в якому просить визнати протиправними та скасувати рішення Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області від 10 грудня 2021 №25-18/2021, від 07.10.2022 №21-28/2022 та зобов`язати затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність у місячний строк після закінчення в Україні воєнного стану.

Відповідно до пунктів 3, 5 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними).

Згідно з частиною 1 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Відповідно до частини 2 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Початок перебігу шестимісячного строку у процесуальному законі визначено альтернативно - це день, коли особа або дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права. Зі змісту термінів "дізналася" та "повинна була дізнатися", що містяться у частині 2 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, випливає висновок про презумпцію можливості та обов`язку особи знати про стан своїх справ, а тому сама по собі необізнаність позивача з фактом порушення прав не є підставою для автоматичного і безумовного поновлення строку звернення до суду.

У позовній заяві позивачка зазначає про те, що їй стало відомо про рішення Старосинявської селищної ради від 10 грудня 2021 року, після чого вона 21.09.2022 звернулась до відповідача стосовно виконання рішення суду від 24.01.2022.

Разом з тим, суду не надані докази того, що про порушення права, тобто прийняття рішення від 10 грудня 2021 року, вона дізналась у вересні наступного року, відтак зі змісту позову вбачається, що позивач пропустила 6-місячний строк звернення до суду щодо оскарження цього рішення. Заява про поновлення пропущеного строку не подана.

Згідно з ч. 6 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Частина 1 статті 123 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відтак, позивачці необхідно подати заяву про поновлення строку звернення до суду в частині оскарження рішення Старосинявської селищної ради від 10 грудня 2021 року, оформлену відповідно до вимог статей 161, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, у якій вказати на обставини, які свідчать про поважність причин пропуску такого строку, надавши відповідні докази на підтвердження цих обставин.

Керуючись частиною 1 статті 123, статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 10 днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддяІ.С. Козачок

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109756291
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —560/4247/23

Рішення від 29.06.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 10.04.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 23.03.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні