Рішення
від 22.03.2023 по справі 185/9370/22
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9370/22

Провадження № 2/185/608/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 березня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Головіна В.О., за участю секретаря Преображенської К.О., Представника ОСОБА_1 , адвоката Новіка В.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Юр`ївської селищної громади Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до Юр`ївської селищної громади Павлоградського району Дніпропетровської про визнання права власності на земельну ділянку по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначила, що її батькові ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 належав на праві власності житловий будинок АДРЕСА_1 та земельна ділянка розміром 0.22 га в АДРЕСА_1 .

Вищевказане спадкове майно відноситься до території Юр`ївської селищної громади Павлоградського району Дніпропетровської області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 їїбатько помер,вона фактичноприйняла спадщинупісля смерті.Позивач якспадкоємець першоїчерги звернуласядо нотаріальноїконтори ззаявою проприйняття спадщини,однак увидачі свідоцтвапро правона спадщинуза закономїй буловідмовлено,у зв`язкуз тим,що уДержавному актіна правоприватної власностіна (земельнуділянку)землю було викресленоналежність документаз ОСОБА_3 тавписано ОСОБА_2 . На сьогоднішній день правовстановлюючий документ на земельну ділянку визнати його належним чином законним крім як у судовому порядку неможливо, у зв`язку з чим, вимушена звернутися до суду.

Представник позивача адвокат Новік В.М. в судовому засіданні, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час і місце слухання справи був належним чином повідомлений.

З`ясувавши обставини справи, та перевіривши їх письмовими доказами, суд встановив наступні обставини.

Відповідно до вимог статті 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Позивач по справі є донькою померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть .

Після смерті позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги, інші спадкоємці першої черги відсутні та будь яких заяв на прийняття спадщини не надходили.

У встановленийзаконом термінпозивач звернуласьдо Юр`ївськоїдержавної нотаріальноїконтори Дніпропетровськоїобласті з заявою про прийняття спадщини.

28 грудня 2021 року постановою про відому у вчиненні нотаріальної дії позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності земельна ділянка розміром 0.22 га в АДРЕСА_1 .

Як зазначаєпредставник позивача,правовстановлюючі документиземельна ділянка розміром0.22га в АДРЕСА_1 було викресленоім`я ОСОБА_3 , колишньої власниці майна та вписано ОСОБА_2 . Таким чином, позивач не може реалізувати своє право власності, що виникає на підставі спадкування за законом вищевказану земельну ділянку, у зв`язку з чим вимушений звернутись до суду з даним позовом за захистом свого права.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), як зазначено у статті 1216 ЦК України.

Стаття 1217ЦК України встановлює, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як передбачає ч. 3 ст.1268ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги позивача доведені матеріалами справи, обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 до Юр`ївської селищної громади Павлоградського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 . право власності на земельну ділянку розміром 0.22 га в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2

Судові витрати по справі покласти на позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: В. О. Головін

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109786488
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —185/9370/22

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні