Рішення
від 12.08.2010 по справі 8/96
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.08.10

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

14000 , м. Чернігів тел. 698-166

проспект Миру , 20 те л. 678-853

Іменем України

РІШЕННЯ

12 серпня 2010 року Справа № 8/96

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Берліо-Інтер-Кард", вул. Окру жна, 4 "Б", оф. 203, м. Київ, 03680

до відповідача: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, юридична адреса: АДРЕСА_1 (поштова адреса: АДРЕСА_2)

про стягнення 13948грн.65коп .

Суддя Т.Г. Оленич

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

від позивача: не з' явив ся

від відповідача: не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивачем подан о позов про стягнення з відпо відача 13948грн.65коп. боргу за отр имані товари та послуги на пі дставі договору №08-71 від 22.07.2008р.

Відповідач письмового ві дзиву на позов не надіслав. В с илу ст.75 Господарського проце суального кодексу України сп рава розглядається за наявни ми у ній матеріалами.

Позивач в засідання госпо дарського суду не з' явився. В матеріалах справи (а.с. 49) ная вне клопотання позивача про розгляд справи у відсутності його представника на підста ві наявних у ній матеріалів.

Враховуючи, що відпо відно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу Укра їни участь в господарських з асіданнях є правом сторони, а тому суд приходить до виснов ку, що клопотання позивача пі длягає задоволенню, у зв' яз ку з чим розгляд справи здійс нюється судом у відсутності представника позивача.

Як вбачається з ма теріалів справи копія ухвали суду від 27.07.2010р. про відкладенн я розгляду справи до 12.08.2010р., яка направлялася на юридичну ад ресу відповідача, зазначену у позовній заяві, повернулас я до суду неврученою адресат у з відміткою оператора пошт ового зв' язку про непрожива ння адресата за зазначеною а дресою. Копія цієї ж ухвали су ду, надісланої на поштову адр есу відповідача, зазначену у позовній заяві, повернулася до суду у зв' язку із закінче нням терміну зберігання пошт ового відправлення на підпри ємстві поштового зв' язку.

Як вбачається із наданих по зивачем відомостей Інформац ійно-ресурсного центру, стан ом на 06.07.2010р. відповідач як суб' єкт підприємницької діяльно сті зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридични х осіб та фізичних-осіб підпр иємців за адресою: с.Олешня, Рі пкинський район, Чернігівськ а область, яка співпадає з адр есою, зазначеною у позовній з аяві, і на яку господарським с удом надсилалася копія ухвал и від 27.07.2010р. про відкладення ро згляду справи на 12.08.2010р.

За змістом ч. 1 ст. 64 Господарс ького процесуального кодекс у України ухвала про порушен ня провадження у справі надс илається сторонам за повідом леною ними господарському су ду поштовою адресою. У разі н енадання сторонами інформац ії щодо їх поштової адреси, ух вала про відкриття проваджен ня у справі надсилається за а дресою місцезнаходження (міс ця проживання) сторін, що зазн ачена в Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців. У раз і відсутності сторін за тако ю адресою, вважається, що ухва ла про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

За аналогію закону вказана норма може бути застосована і до інших судових рішень, зок рема, ухвал про відкладення р озгляду справи.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що судом вжиті зах оди щодо належного повідомле ння відповідача про дату, час та місце проведення судовог о засідання по розгляду дано ї справи. Враховуючи, що судом явка відповідача або його пр едставника обов' язковою не визнавалася, суд вважає за мо жливе розглянути справу за в ідсутності останніх.

Дослідивши мат еріали справи, з' ясувавши о бставини, що мають значення д ля вирішення спору, перевіри вши їх доказами, суд ВСТАНО ВИВ:

22 липня 2008 року мі ж Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Берліо-Інтер -Кард" (позивач у справі, компа нія за умовами договору) та Фі зичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (відповідач у справі , клієнт за умовами договору) у кладено договір №08-71 (далі за те стом - договір), за умовами як ого позивач від свого імені, з а дорученням і за рахунок від повідача, за винагороду прид баває в торгівельних точках нафтопродукти та послуги по заправці нафтопродуктами, по слуги автосервісу та послуги дорожнього сервісу для забе зпечення обслуговування авт отранспортних засобів відпо відача як на території Украї ни, так і за межами митної тери торії України по електронним картам, отриманим останнім в ід позивача.

Згідно із п. 2.2. дог овору електронна карта, вида на клієнту, приймається до об слуговування в торгівельних точках мережі „Berlio Card” на насту пний день після її видачі.

Відповідно до п . п. 1.3. договору клієнт отримує нафтопродукти, товари та пос луги в торгівельних точках, щ о входять в торгівельно-серв існу мережу „Berlio Card” на територ ії України та за її межами.

Згідно із п. 1.4. дог овору компанія надає послуги , що включають: організацію те хнологічного процесу відпус ку товарів та послуг клієнту в торгівельних точках, що вхо дять в мережу „Berlio Card”; організа цію процесу обробки та облік у кількості отриманих клієнт ом в торгівельних точках мер ежі „Berlio Card” товарів та послуг; к одування карток, їх персонал ізацію, видачу, заміну та вилу чення; надання клієнту інфор мації про здійснені операції , а також документи бухгалтер ського та податкового обліку .

В силу п. 1.5. догово ру Компанія не здійснює ніяк их дій, пов' язаних з переход ом прав власності на товари в ід власників товарів до комп анії. Власником товарів зали шається власник торгівельно ї точки до моменту їх відпуск у клієнту.

В розділі 3 догов ору сторони визначили порядо к проведення розрахунків за вказаним договором. Як вбача ється з умов даного розділу к лієнт щотижня перераховує на рахунок компанії суму аванс у в розмірі, що визначається н им самостійно, або погашає за боргованість перед компаніє ю після отримання щотижневої виписки з особового рахунку протягом 2 банківських днів з моменту отримання виписки. В иписка з особового рахунку к лієнта надається з використа нням факсимільного зв' язку або через Інтернет.

Вартість отрима них клієнтом товарів та посл уг по електронній картці спи сується на підставі отримано ї від торгівельної точки інф ормації по операціям клієнта по картці із сум сплат клієнт а, внесених на рахунок компан ії. Ціни на нафтопродукти та і нші товари та послуги на тери торії України встановлюютьс я власниками АЗС та інших тор гівельних точок самостійно і відповідає поточним готівко вим/безготівковим роздрібни м цінам. Всі розрахунку з кліє нтом за нафтопродукти, інші т овари і послуги за межами мит ної території України здійсн юються за цінами, виставлени ми компанії її контрагентами по договорам, які забезпечую ть обслуговування клієнта ко мпанії у відповідності з п. 1.2. д аного договору. Ціни на послу ги по заправці паливом (за літ р) і вартість послуг автосерв іса і дорожнього сервісу фор мується із закупівельної цін и/вартості і надбавки за інфо рмаційно-технічні послуги (п . 1.4. договору). Закупівельні цін и встановлюються в валюті до говору з відповідним контраг ентом і включають сервісні з бори та інші нарахування, вст ановлені відповідним контра гентом в його торгівельній м ережі. Оплата здійснюється в українських гривнах. Гривне вий еквівалент закупівельни х цін на послуги встановлюєт ься на останній день поточно го місяця за курсом Націонал ьного банка України. Закупів ельні ціни на послуги по запр авці паливом (за літр) і закупі вельна вартість послуг автос ервісу і дорожнього сервісу, отриманих від нерезидентів за межами митної території У країни, не включає ПДВ, а надба вки за інформаційно-технічні послуги включають НДС за ста вкою, встановленою законодав ством України (20% на момент під писання договору).

Компанія і кліє нт щомісячно здійснюють звір ку взаєморозрахунків з підпи санням відповідного акту. У р азі відсутності протягом 5 ро бочих днів з моменту отриман ня акту письмової заяви кліє нта з зазначенням причин нем ожливості підписання акту аб о заперечень по акту, послуги компанії за договором вважа ються прийнятими клієнтом в повному обсязі, зазначеному в акті та без яких-небудь заув ажень.

Розмір комісійн ої винагороди компанії за на дані у відповідності до дано го договору послуги складає 50грн. в місяць, в т.ч. НДС.

Відповідно до п . 3.7. договору на кожного клієнт а відкривається особовий рах унок, в якому фіксується об' єм отриманих від клієнта гро шових коштів, об' єм отриман их клієнтом товарів і послуг , розміри комісійної винагор оди компанії. Компанія несе в ідповідальність за інформац ію, відображену в особовому р ахунку клієнта. Стан особово го рахунку змінюється на дат у надходження компанії інфор мації. Клієнту надається мож ливість ознайомитися зі стан ом його особового рахунку шл яхом отримання відповідної в иписки. Показники особового рахунку є підставою для визн ачення та проведення фінансо вих взаєморозрахунків між кл ієнтом та компанією.

Відповідно до п . 5.1. договору компанія щомісяч но не пізніше одинадцятого р обочого дня місяця, наступно го за розрахунковим, надає кл ієнту виписку з особового ра хунку за поточний період, а за вимогою клієнта - також за б удь-який звітний період пото чного півріччя. Оригінал вип иски з особового рахунку та і нші необхідні документи кліє нт має право отримати в офісі компанії самостійно. Стан ос обового рахунку клієнта форм ується на підставі фактично отриманих від торгівельних т очок інформації про отриманн я клієнтом товарів та послуг , а також про платежі клієнта, які надійшли на рахунок комп анії.

При цьому, з мето ю контролю за витрачанням гр ошових коштів, перерахованих в якості попередньої оплати за товари на рахунок компані ї, відповідно до п.4.1. договору к лієнт зобов' язаний: вести о блік залишку грошових коштів на рахунку компанії; отримув ати від компанії виписки по о пераціям з картками; своєчас но поповнювати суму авансу у відповідності з умовами дан ого договору. Датою поповнен ня суми авансу є дата зарахув ання грошових коштів на пото чний рахунок компанії.

За своєю правовою при родою укладений між сторонам и договір є договором комісі ї, а тому правовідносини, які в иникли між сторонами, регулю ються главою 69 Цивільного код ексу України.

Відповідно до ст. 1011 Цив ільного кодексу України за д оговором комісії одна стор она (комісіонер) зобов'язуєть ся за дорученням другої стор они (комітента) за плату вчини ти один або кілька правочині в від свого імені, але за рахун ок комітента.

На виконання умов дог овору позивачем видано відпо відачу електронні платіжні к артки „Berlio Card”, що підтверджуєть ся актами здачі-прийомки обл аднання від 22.07.2008р. та 31.07.2008р. (копі ї - а.с. 18-19), підписаними сторон ами та скріпленими їх печатк ами.

Відповідно до вищена ведених актів позивач переда в, а відповідач прийняв елект ронні картки 00363, 00364, 00365, 00366 та 00386, на п ідставі яких відповідач мав отримувати нафтопродукти, то вари та послуги в торгівельн их точках, що входять до торгі вельно-сервісної мережі „Berlio Ca rd”.

Як вбачається із дові док про реалізацію (копії - а .с. 28-31) за період з 01.07.2008р. по 31.10.2008р. ві дповідачем по отриманим від позивача електронним картка м отримано нафтопродукти на загальну суму 126408грн.65коп.

З урахуванням винаго роди за послуги відповідно д о п. п. 1.4., 3.6. договору, позивачем н адано відповідачу за період з 01.07.2008р. по 31.10.2008р. послуги на зага льну суму 126608грн.65коп., про що та кож свідчать акти прийомки - з дачі робіт (а.с. - 20-27).

Копії вищевказаних а ктів, та їх оригінали, надісла ні позивачем на вимогу суду, с відчать, що вони не підписані відповідачем, хоча як вбачає ться з фіскальних чеків №2368 та №2370 від 26.05.2010р. та описів вкладен ня у цінні листи (копії - а.с. 32- 35), останні були надісланні по зивачем на юридичну та пошто ву адреси відповідача.

Оскільки відповідач не заявив про причини неможл ивості підписання актів та н е виклав свої заперечення по актах, то в силу п. 3.5. договору, п ослуги позивача вважаються п рийнятими відповідачем в пов ному обсязі, вказаному в акті без будь-яких зауважень.

Аналіз довідок про ре алізацію, а також платіжних д оручень (копії - а.с. 56-109) свідчи ть, що відповідач здійснив ча сткову оплату отриманих за п еріод з 01.07.2008р. по 31.10.2008р. нафтопрод уктів, товарів та послуг у сум і 112660грн. Станом на день зверне ння позивача до господарсько го суду з даною позовною заяв ою за відповідачем обліковує ться заборгованість за отрим ані нафтопродукти, товари та послуги у сумі 13948грн.65коп.

Згідно із ч. 1 ст. 1013 Ц ивільного кодексу України ко мітент повинен виплатити ком ісіонерові плату в розмірі т а порядку, встановлених у дог оворі комісії.

В силу ст.193 Господарського кодексу України суб' єкти г осподарювання та інші учасни ки господарських відносин по винні виконувати господарсь кі зобов' язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності вимог щодо ви конання зобов' язання - від повідно до вимог, що у певних у мовах звичайно ставляться. Н е допускається одностороння відмова від виконання зобов ' язань.

Як встановлено судом вище, д овідки про реалізацію та акт и приймання-передачі робіт б ули надіслані позивачем на ю ридичну та поштову адресу ві дповідача 26.05.2010р. В цьому ж пошт овому відправленні, як свідч ить опис вкладення до цінног о листа, також містився лист п ро сплату боргу (копія - а.с. 36), з вимогою погасити заборгован ість у сумі 13948грн.65коп. протяго м двох днів з моменту отриман ня даного листа.

Відповідач свої зобов' яз ання по оплаті заборгованост і в установлений у вимозі стр ок не виконав, заборгованіст ь в сумі 13948грн.65коп. не сплатив .

Враховуючи, що матер іалами справи підтверджуєть ся факт неналежного виконанн я відповідачем зобов' язань по оплаті вартості отримани х нафтопродуктів, товарів та послуг, на момент прийняття р ішення доказів повного погаш ення заборгованості відпові дач суду не представив, а тому з нього підлягає стягненню 139 48грн.65коп. боргу.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що поз овні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.49 Господа рського процесуального коде ксу України судові витрати п окладаються судом на відпові дача.

Керуючись ст. 193 Господарськ ого кодексу України, ст. ст. 1011, 10 13 Цивільного кодексу України , ст. ст. 22, 49, 64, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольни ти повністю.

Стягнути з Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, р/р № НОМЕР _2 в РУ КБ „Приватбанк” м. Чер нігів, МФО 353586) на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Берліо-Інтер-Кард", ву л. Окружна, 4 "Б", оф. 203, м. Київ (іден тифікаційний код 32377766, р/р №26007024890 в ВАТ „Банк „Український Капі тал” м. Київ, МФО 320371) 13948грн.65коп. б оргу, 139грн.49коп. державного мит а та 236грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Т.Г. Оленич

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення12.08.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10978773
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/96

Ухвала від 29.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 19.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Плеханова Л.Б.

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Плеханова Л.Б.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Плеханова Л.Б.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Постанова від 13.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Постанова від 13.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Ухвала від 28.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні