Ухвала
від 27.03.2023 по справі 161/3130/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/3130/23

Провадження № 2/161/1624/23

У Х В А Л А

27 березня 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суду Волинської області

в складі головуючого судді Філюк Т.М.

секретаря судового засідання Октисюк С.В.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Копчак Т.В.

представника третьої особи Неділько Т.Л.

розглянувши заяву Комунальногозакладу загальноїсередньої освіти«Луцький ліцей№ 24Луцької міськоїради» пророзгляд справиза правиламизагального позовногопровадження вцивільній справіза позовом ОСОБА_2 до Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 24 Луцької міської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Департамент освіти Луцької міської ради, про стягнення заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

27.02.2023 року позивач ОСОБА_2 , через свого представника звернувся до суду з даною позовною заявою.

Ухвалою судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 02.03 2023 року позовну заяву ОСОБА_2 до Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 24 Луцької міської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Департамент освіти Луцької міської ради, про стягнення заробітної плати було прийнято до провадження та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

17.03.2023 року представником відповідача Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 24 Луцької міської ради» було подано до суду клопотання, у якому вона просить суд розгляд даної справи проводити у порядку загального позовного провадження. На обгрунтування підстав заяви остання зазначає, що розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження ймовірно призведе до неналежного дослідження підстав і фактів, які є важливі для правильного вирішення спору. Крім того, результати розгляду вказаного спору носять значний суспільний інтерес.

Заслухавши пояснення учасників справи, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно ч.ч. 2, 4 ст. 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного); окремого провадження. Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, в тому числі справи щодо аліментів, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч. 6 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України)

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 277 Цивільного процесуального кодексу питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. Якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Предметом даного позову є стягнення заробітної плати, ціна позову не перевищує ста розмірів неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Відтак, з огляду на предмет позову, дана справа підпадає під ознаки малозначної справи, а саме незначної складності, відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 19 ЦПК України, та не віднесена до категорії справ, які підлягають розгляду виключно за правилами загального позовного провадження.

Окрім того, представник відповідача не надає будь-яких належних та допустимих доказів існування підстав, які вказують на необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження, її твердження про те, що результати розгляду вказаної справи носять значний суспільний інтерес є її суб`єктивним тлумаченням даного питання.

При цьому, розгляд справ в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін жодним чином не свідчить про можливість порушення принципів верховенства права, законності, рівності всіх учасників процесу, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з`ясування усіх обставин справи.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання про розгляд справи в загальному позовному провадженні, оскільки предметом позову є вимоги про стягнення заробітної плати (справа, що виникає з трудових відносин), розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а тому характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі для повного та всебічного встановлення обставин не вимагають розгляду справи в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 19, 274, 276, 277, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника відповідача Комунального закладузагальної середньоїосвіти «Луцькийліцей №24Луцької міськоїради» пророзгляд справиза позовом ОСОБА_2 до Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 24 Луцької міської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Департамент освіти Луцької міської ради, про стягнення заробітної плати за правилами загального позовного провадження залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Т.М. Філюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109807648
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —161/3130/23

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 21.07.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні