Ухвала
від 28.03.2023 по справі 215/4345/21
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/4345/21

2/215/29/23

У Х В А Л А

28 березня 2023 року Тернівський районний суд м. Кривого Рогу у складі: головуючого,судді Коноваленка М.І., за участю секретаря судового засідання Коломійчук К.Ю., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу в м.Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Російської Федерації в особі Посольства Російської Федерації, Акціонерного Товариства «Сбербанк», Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» про стягнення моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

09.07.2021 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Російської Федерації в особі Посольства Російської Федерації, Акціонерного Товариства «Сбербанк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» про стягнення моральної шкоди, у якій просить стягнути з відповідачів на його користь компенсацію, в рахунок відшкодування моральної шкоди у розмірі 1015000,00 грн., пов`язаної із втратою свого сина, у зв`язку з його безпосередньою участю у бойових діях по захисту України через збройну агресію Російської Федерації проти України.

Ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13.06.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання на 10-30 год. 09.08.2022, за правилами загального позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Представник позивача надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Російської Федерації, в особі Посольства Російської Федерації в Україні у підготовче засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач АТ «Сбербанк», змінив назву на АТ «Міжнародний резервний банк», представник якого Ковриженко С.О. у підготовче засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином. 12.07.2022 до суду надійшов відзив на позовну заяву від АТ «Міжнародний резервний банк», в якому просять залучити до участі у справі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та відмовити у задоволенні позову в частині позовних вимог про солідарне стягнення моральної шкоди з АТ «Міжнародний резервний банк».

Відповідно до ст.55 ЦПК України, у разісмерті фізичноїособи,припинення юридичноїособи,заміни кредиторачи боржникау зобов`язанні,а такожв іншихвипадках заміниособи увідносинах,щодо якихвиник спір,суд залучаєдо участіу справіправонаступника відповідноїсторони аботретьої особина будь-якійстадії судовогопроцесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Дослідивши відзив, витяг зі статуту юридичної особи в новій редакції, виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, судом встановлено.

Пунктом 1.3. Загальних положень Статуту визначено, що Акціонерне товариство «Міжнародний резервний банк» є правонаступником всього майна, прав та обов`язків АТ «Сбербанк», відповідно до ЗУ «Про акціонерні товариства» (а.с.82-97).

Частиною 1 статті 512ЦК України передбачено, що кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу, до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні, в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Аналізуючи зібрані та досліджені докази в їх сукупності, суд вважає, що відповідач -АТ "Сбербанк" підлягає заміні на його правонаступника - АТ "Міжнародний резервний банк".

Згідно з вимогами ч.3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Як встановлено судом, наразі розпочато ліквідацію АТ «МР БАНК» та делеговано повноваження ліквідатора банку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, призначено провідного професіонала з питань ліквідації банків відділу організації процедур ліквідації банків департаменту ліквідації банків Луньо Іллю Вікторовича, а на час його відпустки - Паламарчука В.В. (а.с.101).

Оскільки розпочато процедуру ліквідації АТ «МР БАНК», суд вважає необхідним залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

18.07.2022 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву від представника ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», в якому зазначають, що є неналежним відповідачем, просить відмовити у задоволенні позову в повному обсязі (а.с.111-143).

Інших письмових клопотань, заяв, заперечень учасники справи суду не надавали.

Відповідно до ч. 2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого судового засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Судом у підготовчому судовому засіданні з`ясовано та проведено всі дії необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, передбачені ч.2 ст. 197 ЦПК України, тому суд вважає необхідним закрити підготовче провадження по справі, призначивши справу до судового розгляду по суті.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 53, 197, 189, 200, 247 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Замінити відповідача - Акціонерне товариство «Сбербанк» його правонаступникомАкціонерне товариство «Міжнародний резервний банк», ЄДРПОУ 25959784, місце знаходження за адресою: 01601 м.Київ, вул. Володимирська, 46, у цивільній справі № 215/4345/21, за позовом ОСОБА_1 до Російської Федерації в особі Посольства Російської Федерації, Акціонерного Товариства «Сбербанк», Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» про стягнення моральної шкоди.

Залучити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Російської Федерації в особі Посольства Російської Федерації, Акціонерного Товариства «Міжнародний резервний банк», Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» про стягнення моральної шкоди, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Копію цієї ухвали та копію позовної заяви з доданими до неї матеріалами надіслати АТ «Міжнародний резервний банк» та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, повідомивши про час та місце судового розгляду.

Роз`яснити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, що згідно з ч. 6 ст. 53 ЦПК України, вони мають права та обов`язки, визначені у статті 43 цього Кодексу та їх право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву, в яких слід викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення щодо позову. У зазначений строк третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора, має право подати суду письмові пояснення щодо позову. Третя особа повинна одночасно з надісланням (наданням) письмових пояснень до суду, надіслати іншим учасниками справи копію письмових пояснень та доданих до них документів.

Закрити підготовче провадження по цивільній справі 215/4345/21 за позовом ОСОБА_1 до Російської Федерації в особі Посольства Російської Федерації, Акціонерного Товариства «Сбербанк», Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» про стягнення моральної шкоди, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, та призначити справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні на 09:00 год. 17.05.2023, в залі №7 Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://tr.dp.court.gov.ua/sud0441/gromadyanam/csz/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справ, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду складена та підписана без проголошення 28 березня 2023 року.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено29.03.2023

Судовий реєстр по справі —215/4345/21

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні