Рішення
від 28.03.2023 по справі 904/5025/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2023м. ДніпроСправа № 904/5025/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поляков Сервіс", м. Дніпро

про стягнення

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (повідомлення) представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поляков Сервіс" і просить суд стягнути заборгованість у розмірі 153 085, 75грн, з яких: 109 817, 49 грн - основний борг, 18 238, 86 грн - пеня, 2 795, 62 грн - 3% річних, 22 233, 78 грн - інфляційні втрати.

Ухвалою суду від 02.01.2023 позовну заяву залишено без руху.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" 04.01.2023 подало до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 09.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; відповідачу для подання відзиву на позов встановлено 15-тиденний строк з дня отримання даної ухвали.

20.01.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній визнає позовні вимоги в частині суми основного боргу, а в частині пені, штрафних санкцій та інфляції просить відмовити.

Засобами електронного зв`язку 25.01.2023 надійшла відповідь на відзив.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 15.03.2023 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Поляков Сервіс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" основний борг у розмірі 109 817, 49 грн, пеню в розмірі 18 238, 86 грн, інфляційні втрати у розмірі 22 233, 78 грн, 3% річних у розмірі 2 795, 62 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 1 657, 37грн.

24.03.2023 від Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якій просив суд стягнути з відповідача витрати на правничу допомогу у розмірі 21 000 грн.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини восьмої статті 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до статті 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати;

3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення (ч. 3 статті 244 Господарського процесуального кодексу України).

У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч. 4 статті 244 Господарського процесуального кодексу України).

15.02.2018 між Адвокатським об`єднанням «Гарант Груп» (далі виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровськгаз збут» (далі замовник) було укладено договір № 38SDpz823-18.

Відповідно до пункту 1.1 договору в порядку та на умовах визначених цим договором, виконавець зобов`язується надати комплекс правової допомоги, а замовник приймати та оплачувати їх.

26.12.2022 між сторонами було укладено додаткову угоду № 18 до договору № 38SDpz823-18 від 15.02.2018,

В пункті 1 додаткової угоди встановлено, що відповідно до п. 3.1.2 Договору, сторони домовились укласти що Додаткову угоду про надання Виконавцем професійної правничої допомоги, що полягає у захисті прав та законних інтересів Замовника адвокатами Виконавця на стадії досудового врегулювання спору, а також її місцевому, апеляційному та касаційному господарському суді у зв`язку з неналежним виконанням Товариством з обмеженою відповідальністю «Поляков Сервіс» (код ЄДРПОУ 41662305) грошових зобов`язані, за Договором на постачання природного газу № 41SPDpz2491-17 від 01.01.2017 року.

Загальна вартість послуг, що надаються Виконавцем за умовами даної Додаткової угоди розраховується на підставі узгодженої Сторонами розміру погодинної ставки вартості роботи адвокатами Виконавця, яка складає 3 000 (три тисячі гривень) грн 00 коп. за годину та виходячи із фактичного обсягу наданих послуг (пункт 4 додаткової угоди). Фактичний обсяг наданих послуг визначається Сторонами в актах надання послуг.

Відповідно до пункту 5 Додаткової угоди, виконавець надсилає Замовнику у паперовому вигляді Акт надання послуг згідно даної Додаткової угоди у двох примірниках. Замовник підписує, датує і повертає Виконавцю один примірник Акту надання послуг або надсилає Виконавцю мотивовану відмову від його підписання протягом 5 календарних днів після одержання Акту надання послуг. У разі, якщо виконавець у строк, що не перевищує 5 (п`яти) днів з дня отримання Замовником Акту надання послуг, не одержить від Замовника підписаний примірник Акту надання послуг або мотивованої відмови від його підписання. Сторони визнають, що такий Акт надання послуг вважається підписаним, а послуги, як такі, що надані Виконавцем і прийняті Замовником в обсязі і на умовах, визначених у такому Акті. Звіти адвокатів Виконавця про фактично надані послуги направляються Замовнику з використанням електронної пошти.

Сторони у пункті 6 визначили, що оплата вартості наданих послуг здійснюється Замовником за фактом їх надання відповідно до наданою виконавцем рахунку-фактури протягом 10 (десяти) календарних днів з дня вступу н законну силу рішення суду у справі, визначеної п. 1 даної Додаткової угоди.

21.03.2021 між Адвокатським об`єднанням «Гарант Груп» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровськгаз збут» було підписано Акт надання послуг. Загальна вартість робіт (послуг) з ПДВ складає 21 000 грн.

Відповідно до наданого позивачем Звіту про фактично надані послуги, сторони підтвердили, що надані наступні послуги:

- підготовка позовної заяви про стягнення заборгованості за Договором на постачання природного газу (Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОЛЯКОВ СЕРВІС (код ЄДРПОУ 41662305)) у зв`язку із неналежним виконанням грошових зобов`язань за Договором на постачання природного газу № 41SPDpz2491-17 від 01.11.2017 року. Підготовка додатків до позовної заяви, здійснення розрахунків заборгованості та штрафних санкцій (витрачено 5 годин).

- підготовка відповіді на відзив по справі №904/5025/22 за позовом ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» до ТОВ «Поляков Сервіс», про стягнення заборгованості за договором на постачання природного газу (витрачено 2 години).

Відповідно до частини 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Відповідно до частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Частиною 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до пунктів 1-2 частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує, чи пов`язані ці витрати з розглядом справи та чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін.

Частиною 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява № 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відтак, чинним законодавством не заборонено права суду присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, за рахунок іншої сторони адвокатські витрати у меншому розмірі, який погоджений у договорі між адвокатом та його клієнтом.

Наявні в матеріалах справи докази не є безумовною підставою для відшкодування судом витрат на професійну правничу допомогу в зазначеному розмірі з іншої сторони, адже цей розмір має бути не лише доведений, а документально обґрунтований та відповідати критерію розумної необхідності таких витрат.

Суд зазначає, що заявлений до стягнення розмір витрат на оплату послуг адвоката не є співрозмірним зі складністю справи та обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, тому стягнення адвокатських витрат у зазначеній позивачем сумі (21 000грн) не відповідає критеріям розумності, співрозмірності та справедливості.

Так, справа не є складною, її розгляд відбувався у спрощеному порядку без виклику сторін. Категорія справи постачання природного газу, позовні вимоги ґрунтуються на 3-х актах приймання-передачі природного газу, позовна заява не міститься складних розрахунків, вивчення судової практики тощо.

З огляду на вищевикладене, суд доходить висновку про можливість зменшення суму витрат на правову допомогу та стягнення з відповідача на користь позивача 10 000 грн.

Керуючись статтями 11, 15, 73-79, 123, 126, 129, 234, 235, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" про розподіл судових витрат задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Поляков Сервіс" (49000, м. Дніпро, вул. Краснопільська, 9; ідентифікаційний код 41662305) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут" (49000, м. Дніпро, вул. Поля, буд. 2, літ. А-2; ідентифікаційний код 39572642) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 10 000 грн.

В іншій частині відмовити.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскарженим протягом цього строку до Центрального апеляційного господарського суду в порядку ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.І. Ярошенко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109840268
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/5025/22

Судовий наказ від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні