Ухвала
від 27.03.2023 по справі 159/5729/21
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/5729/21

Провадження № 1-кс/159/802/23

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей та документів,

що містять охоронювану законом таємницю

27 березня 2023 року м. Ковель

Слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Ковельського РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 пронадання дозволуна тимчасовийдоступ додокументів, в рамках кримінального провадження,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№42018031110000030 від 24.03.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.364 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий ОСОБА_3 , за погодженнямз прокурором Ковельської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,вніс до суду клопотання продозвіл на тимчасовий доступ з правом вилучення до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обгрунтовано тим, що 24.03.2018 за повідомленням ОСОБА_5 розпочато кримінальне провадження №42018031110000030 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

За матеріалами кримінального провадження Державні виконавці ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом зловживання службовим становищем, незаконно продали через аукціон земельну ділянку з кадастровим номером 0724255100:01:002:0435 за адресою АДРЕСА_1 з об`єктом незавершеного будівництва житловим будинком на ній, чим завдали майнову шкоду ОСОБА_5 .

В ході досудового розслідування з метою встановлення хто саме виготовляв, підписував і подавав документи про будівництво і реконструкцію будинку за адресою АДРЕСА_1 , була призначена судова почеркознавча експертиза. Відповідно до клопотання експерта для проведення експертизи необхідні вільні зразки підпису і почерку ОСОБА_6 . Остання є фізичною особою-підприємцем, тому вільні зразки її підпису і почерку містяться у документах щодо податкової звітності (місячних, квартальних звітів), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою забезпечення проведення швидкого, повного і неупередженого досудового розслідування, враховуючи здобуту під час досудового розслідування інформацію, слідчому необхідно отримати доступ з правом вилучення до зазначених у клопотанні документів, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий та прокурор клопотали про розгляд справи у їх відсутності та відсутності володільця інформації.

Володілець речей та документів про розгляд клопотання не повідомлявся на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що внесене слідчим клопотання підлягає задоволенню з таких мотивів:

Відповідно до ст.131 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження має на меті досягнення дієвості цього кримінального провадження.

При цьому, завданням кримінального провадження в силу ст.2 КК України є з`ясування обставин та зібрання доказів не лише тих, які доводять причетність до вчинення злочину, але й які виправдовують невинних осіб.

Відповідно до ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження можливе лише за умов існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, за наявності таких потреб досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, та за умов реальності досягнення бажаної мети.

В силу ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст.160, ст.162 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до документів та речей обґрунтувавши таку необхідність, значення цих документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а щодо документів, які містять охоронювану законом таємницю, що має місце в даному випадку, також слід обґрунтувати неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

При розгляді клопотання доведено, що відомості, які містяться в запитуваних документах можуть бути використані як доказ в рамках даного кримінального провадження.

Наведені у клопотанні обставини підтвердженні витягом з ЄРДР, клопотанням експерта, протоколом отримання експериментальних зразків підпису, витягом з реєстру, а тому з метою встановлення всіх обставин кримінального правопорушення необхідно надати слідчому тимчасовий доступ до документів зазначених у клопотанні.

На підставі викладеного і керуючись статтями 160, 162, 163 164, 166 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Ковельського РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 , або за його дорученням іншим слідчим та працівникам оперативних підрозділів, тимчасовий доступ з правом вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю їх вилучення у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_3 , зобов`язавши уповноважених осіб надати:

- не менше 15 документів з вільними зразками підпису ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1 );

- не менше 15 документів з вільними зразками почерку ФОП ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1 ).

Строк дії даної ухвали встановити до 26 травня 2023 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, згідно ст. 166 КПК України, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКовельський міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109841308
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —159/5729/21

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 24.03.2022

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

Ухвала від 01.10.2021

Кримінальне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Денисюк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні