Ухвала
від 28.03.2023 по справі 909/275/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/275/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.03.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л. М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Рогатинського будинкоуправління, вул. Галицька, 52, м. Рогатин, Івано-Франківська область, 77001

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 Трейд", вул. Південне шосе, буд. 57, оф. 36, Вознесенський район, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69032

про стягнення заборгованості у розмірі 60920,50 грн,

встановив: Рогатинське будинкоуправління звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 Трейд" про стягнення заборгованості у розмірі 60920,50 грн.

За приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч. 1 ст. 172 ГПК України).

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 за № 270 встановлено, що підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (касовий чек, розрахункова квитанція тощо). Крім того, надається опис вкладення, зразок бланка такого опису затверджується уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі зв`язку, бланк опису вкладення заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Обидва примірники опису підписуються відправником. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

З врахуванням викладеного, при поданні позовної заяви позивачем має бути доданий фіскальний чек відділення поштового зв`язку та опис вкладення з переліком документів, що направляються відповідачу, за підписом працівника об`єкта поштового зв`язку із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів.

Позивачем не подано належного доказу в підтвердження факту направлення відповідачу позовної заяви з додатками.

За фактом відсутності документів, наведених в переліку документів доданих до позовної заяви, а саме опису вкладення про відправлення відповідачу копії позовної заяви з додатками, працівниками відділу документального забезпечення, канцелярії Господарського суду Івано-Франківської області складено акт № 3521/23 від 24.03.2023.

З огляду на викладене, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як вбачається з поданої позовної заяви, позивачем зазначено ціну позову 32930 грн, водночас у прохальній частині позивач просить суд стягнути з відповідача 60920,50 грн.

Крім того, відповідачем у даному позові вказано Товариство з обмеженою відповідальністю "М-7 Трейд", місцезнаходженням якого є м. Запоріжжя. При цьому, позивач посилається на п. 5.2 договору, згідно якого місцем поставки товару є АЗС у місті Рогатині Івано-Франківської області (додаток №2 до договору), та зазначає про наявність у позивача права скористатись правом на вибір місця підсудності розгляду справи Господарським судом Івано-Франківської області.

У відповідності до ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Виконання договірного зобов`язання - це вчинення боржником на користь кредитора або третьої особи певних дій, що становлять предмет виконання договірного зобов`язання. Правила визначення місця виконання зобов`язання встановлені ст. 532 Цивільного кодексу України.

Згідно позовної заяви, предметом спору є вимога про стягнення суми боргу. При цьому, позивачем не зазначено яким чином дана вимога щодо виконання грошового зобов`язання, пов`язана з місцем поставки товару (АЗС у місті Рогатині Івано-Франківської області).

У відповідності до частин 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на викладене, позовну заяву Заставнівського районного кооперативно-державного міжгосподарського будівельно-монтажного об`єднання "Райагробуд" від 26.12.2022 б/н (вх. № 16627/22 від 29.12.2022) належить залишити без руху та встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ч. 3 та ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу у десятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, шляхом:

- подання належних доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів;

- зазначення ціни позову;

- зазначення яким чином позовна вимога щодо виконання грошового зобов`язання, пов`язана з місцем поставки товару (АЗС у місті Рогатині Івано-Франківської області).

3. Роз`яснити позивачу положення частин 3, 4 ст. 174 ГПК України про те, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Неверовська Л. М.

Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109867729
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 60920,50 грн

Судовий реєстр по справі —909/275/23

Рішення від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні