Рішення
від 06.03.2023 по справі 370/2523/20
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" березня 2023 р. Справа №370/2523/20

Макарівський районний суд Київської області у складі

головуючого судді Косенко А.В.,

із секретарем судового засідання Захарченко Т.М.,

за участю

позивача ОСОБА_1 ,

представник позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представник відповідача ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт Макарів Київської області справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_3 простягнення коштівв рахуноквідшкодування завданоїмайнової шкоди, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулось до суду із позовом до ОСОБА_3 (далі відповідач), в якому вказало, що 19 жовтня 2019 року ОСОБА_1 придбав у ФОП ОСОБА_5 зерно кукурудзи у кількості 16640 тонн, вартістю 4000,00 грн. за тонну, та загальною вартістю 66 560,00 грн., що підтверджується накладною № 13 від 19 жовтня 2019 року. Одночасно, у ФОП ОСОБА_5 , кукурудза було закуплена також СТОВ «Зоря», код ЄДРПОУ 05391465, директором якого є ОСОБА_3 . Позивач з відповідачем домовилися, що закуплена кукурудза, як ОСОБА_1 так і СТОВ «Зоря» кукурудза буде зберігатися на складі, яким користується ОСОБА_3 для потреб СТОВ «Зоря», який знаходиться за адресою Київська область, Макарівський район, с. Соснівка.

19.10.2019 року закуплене зерно кукурудзи було доставлено до складу за адресою Київська область, Макарівський район, с. Соснівка одним автомобілем перевізником ФОП ОСОБА_6 . Належну ОСОБА_1 кукурудзу останній поступово забирав. В період з жовтня 2019 року по березень 2020 року позивачем забрано зі складу 8 тонн кукурудзи.

В березні 2020 року між позивачем та відповідачем склалися конфліктні відносини. Так, ТОВ «Агровікт», учасником та директором якого є дружина позивача (підтверджується витягом на безкоштовний запит з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, додається), звернулося з позовом до СТОВ «Зоря», директором якого є відповідач (підтверджується витягом на безкоштовний запит з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, додається) ОСОБА_3 , з вимогою виконати умови договірних зобов`язань, що виникли між вказаними підприємствами, та повернути ТОВ «Агровікт» кошти. Вказане підтверджується рішеннями по справах № 911/743/20 та № 911/742/20 (витяги з ЄДРСР додаються).

В подальшому, в черговий раз приїхавши до складу за адресою Київська область, Макарівський район, с. Соснівка, щоб забрати свою кукурудзу, позивачу було повідомлено відповідачем, що кукурудзи позивачу не віддадуть.

В зв`язку з тим, що домовитися з ОСОБА_3 та забрати залишок належного ОСОБА_1 зерна кукурудзи не вдалося, 05.06.2020 року позивач звернувся до Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області із заявою про притягнення ОСОБА_3 до відповідальності (копія додається). Також, 05.06.2020 року у ОСОБА_1 було відібрано пояснення стосовно вказаної заяви (копія додається).

В ході розгляду заяви ОСОБА_1 від 05.06.2020 року працівниками Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області було відібрано пояснення у ОСОБА_3 та комірника СТОВ «Зоря» - ОСОБА_7 .

Так, ОСОБА_3 пояснив, що дійсно на складі зберігалося зерно позивача у кількості 16640 кг. (16,64 тонн) та 8 тон з яких було продано відповідачем нібито на виконання усної домовленості. Отримані за продаж кукурудзи кошти, залишилися в розпорядженні відповідача.

Комірник СТОВ «Зоря», ОСОБА_7 , пояснила, що 19.10.2019 року на склад СТОВ «Зоря» 26660 кг кукурудзи, з яких 16660 кг належали ОСОБА_1 . До березня 2020 року позивач поступово забирав кукурудзу зі складу та в загальній кількості забрав близько 8 тонн належної йому кукурудзи. Решту кукурудзи ОСОБА_1 не забирав та станом на дату дачі пояснень кукурудзи на складі немає. Вся інформація щодо кукурудзи наявна у ОСОБА_3 , так як без його відома «ніхто б дану кукурудзу нікуди не забрав».

Зважаючи на викладені обставини, відповідачем було самовільно продано зерно кукурудзи в кількості 8 тон, що належало ОСОБА_1 , чим завдано позивачу шкоду у розмірі вартості проданого майна, яку позивач просить стягнути з відповідача в сумі 52710.40 грн. та витрати на судовий збір.

Ухвалою суду від 03.12.2020 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі. Розгляд справи ухвалено проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомлення) учасників справи. Встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для поданнявідзиву на позовну заяву.

Вищевказану ухвалу суду відповідач отримав 03.12.2020 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення №0800105200397. У встановлений судом строк подав відзив на позовну заяву, у якому проти задоволення позовних вимог заперечив, просив суд у задоволенні позову відмовити. В обґрунтування заперечень проти позову вказав, що позивач передав на зберігання зерно кукурудзи чи Відповідачу, як фізичній особі, чи СТОВ «Зоря», він мав би укласти відповідний договір зберігання. Проте, додані Позивачем до позовної заяви матеріали не містять жодних договорів укладених Позивачем з Відповідачем та/або з СТОВ «Зоря», щодо зберігання належного Позивачу зерна кукурудзи, а це, в свою чергу означає, що вказане майно Позивач зберігав на складі СТОВ «Зоря» без відповідної правової підстави, та не сплачуючи при цьому жодних коштів за таке зберігання. Такі дії Позивача свідчать про намагання останнього уникнути будь-яких витрат пов`язаних зі зберіганням його майна на складі СТОВ «Зоря», а також про намагання Позивача, отримати неправомірну вигоду, шляхом стягнення з Відповідача грошових коштів, наче б то за втрату майна Позивача. З вищенаведеного вбачається, що посилання Позивача ніби то на певні усні домовленості з ОСОБА_3 про тимчасове розміщення на складі СТОВ «Зоря», належного Позивачу зерна кукурудзи, зовсім не означають, що гр.-н ОСОБА_3 , як фізична особа, взяв на себе зобов`язання щодо зберігання майна Позивача, забезпечення його схоронності, а також відповідальність за його втрату. Жодним чином, не підтверджують цього факту чи відповідальності гр. ОСОБА_3 , за зберігання майна Позивача й додані до позовної заяви докази, зокрема й пояснення відібрані від громадянки ОСОБА_7 , працівниками Макарівського ВП Ірпінського ВПГУ НП у Київській області, в рамках розгляду заяви Позивача. Все це в сукупності свідчить, що позов заявлено до неналежного відповідача. Крім того у березні 2019 року Позивач звернувся до мене - ОСОБА_3 , з проханням надати йому тимчасове користування для власних господарських потреб, а саме для розміщення, облаштування та експлуатації свиноферми, частину свинарника, що належить СТОВ «Зоря», огляду на досягнуті усні домовленості, він дозволив Позивачу облаштувати свиноферму. Деталі усних домовленостей, умови оренди місця для свиноферми та інші пов`язані з цим взаємні зобов`язання, ми документально не фіксували, як і не фіксували умови провадження Позивачем господарської діяльності на свинофермі.

Проте, в період з серпня 2019 року по червень 2020 року, уповноважений працівник Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОБІЗНЕС ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35423563) директором якого є Позивач (що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, отриманою в порядку безкоштовного доступу, яка дається до відзиву) неодноразово приходив на склад СТОВ «Зоря» та брав для потреб свиноферми Позивача, зерно різних зернових культур у необхідній кількості, зокрема, з метою годівлі свиней з умовою подальшої оплати такого зерна Позивачем. Кожен візит, а також кількість взятого для потреб свиноферми зерна зафіксовані у документах, що наявні у СТОВ «Зоря», та у випадку його залучення до справи у якості третьої особи, будуть додатково надані суду.

Беручи до уваги значний період протягом якого зерно бралося зі складу СТОВ «Зоря» на потреби Позивача чи пов`язаних із ним юридичних осіб, а також значну кількість взятого зерна, за яке Позивачем, ні на користь гр. ОСОБА_3 , так і на користь СТОВ «Зоря» не було сплачено жодних грошових коштів, у СТОВ «Зоря», за даними бухгалтерського обліку виникли недостачі, що зумовило понесення Товариством відповідних збитків. Відповідачем, як керівником СТОВ «Зоря», задля уникнення понесення подальших додаткових збитків та втрат і було прийнято відповідне рішення про обмеження в доступі до складу СТОВ «Зоря» безпосередньо особи Позивача чи уповноважених ним осіб, з будь- якою метою, та з будь-якого приводу, а тим більше з питань, що стосуються взяття зі складу зерна.

Саме цей факт, а не наявність спірних відносин між ТОВ «Агровікт» та СТОВ «Зоря», став підставою для відмови Позивачу у отриманні зерна кукурудзи у черговий раз.

Також вказав, що розмір збитків ніби то завданих Позивачу, вважає необгрунтованим, а докази якими Позивач обґрунтовує розмір таких збитків, неналежними та такими, що не можуть бути прийняті судом до уваги з огляду на наступне.

Зерно кукурудзи, яке, як стверджує Позивач було поміщено ним на склад СТОВ «Зоря» було придбано ним у 19 жовтня 2019 року у ФОП ОСОБА_5 , а отже це був урожай 2019 року. Ціни в портах на кукурудзу за даними роздруківки з сайту Tripoli у портах станом на 21.10.2020 року, яку Позивач додає до позовної заяви, вказані вже на урожай 2020 року, а не на кукурудзу урожаю 2019 року. Варто зауважити, що таке зерно кукурудзи, за більше ніж рік, не може коштувати нарівні з зерном нинішнього урожаю, оскільки за цей період ним могло бути втрачено певні якісні показники та споживчі якості. Крім того, Позивачем не доведено які саме споживчі якості мало зерно кукурудзи поміщене на склад СТОВ «Зоря» в 2019 році, якого саме класу 1-го, 2-го чи можливо 3-го була кукурудза, який відсоток домішок містився в ній, та чи взагалі ця кукурудза належала до кондиційного зерна кукурудзи. Всі ці властивості впливають на вартість зерна кукурудзи, адже цілком зрозумілим є той факт, що некондиційна кукурудза коштує значно дешевше, а зерно урожаїв попередніх років тим більше. При чому, для визначення такої вартості приймаються до уваги різні показники, зокрема загальна кількість зерна, клас, якісні характеристики, його вологість та умови в яких таке зерно зберігалося.

Позивач, отримавши відзив ОСОБА_3 , на позовну свою позовну заяву, що підтверджується копією першої сторінки відзиву із вхідним номером та датою реєстрації вхідної кореспонденції, у встановлений судом строк подав відповідь на відзив, в якому заперечив всі доводи відповідача у відзиві.

В судовому засіданні позивач та його представник позов підтримали та просили задовольнити.

В судовому засіданні відповідач та його представник позовні вимоги не підтримали та просили відмовити в задоволенні позову повністю.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Так, судом встановлено, що 19 жовтня 2019 року ОСОБА_1 придбав у ФОП ОСОБА_5 зерно кукурудзи у кількості 16, 640 тонн, вартістю 4000,00 грн. за тонну, та загальною вартістю 66 560,00 грн., що підтверджується накладною № 13 від 19 жовтня 2019 року (а.с. 6).

Окрім того, в даній накладній вказано пункт розвантаження Київська область Макарівський район с. Соснівка, склад СТОВ «Зоря».(а.с. 32).

Належну ОСОБА_1 кукурудзу останній поступово забирав. В період з жовтня 2019 року по березень 2020 року позивачем забрано зі складу 8 тонн кукурудзи, даний факт також підтвердив і відповідач в судовому засіданні та в поясненнях наданих працівникам Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області.

Крім того в поясненнях від 27.06.2020 року ОСОБА_3 повідомив працівників Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області, що дійсно на складі СТОВ «Зоря» зберігалась зернова культура кукурудза в загальній кількості 26640 кг., з яких 10 тонн були СТОВ «Зоря», а решта зерна гр. ОСОБА_1 . Також в даних поясненнях ОСОБА_3 вказав, що близько 8 тон кукурудзи яку помістив на склад ОСОБА_1 він продав на загальну суму 30 тисяч гривень, щоб покрити збитки, які були завдані СТОВ «Зоря» гр. ОСОБА_1 .

Як вказала ОСОБА_7 , комірник СТОВ «Зоря» в поясненнях від 22.06.2020 року, які були надані працівникам Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області, що 19.10.2019 року на склад СТОВ «Зоря» 26660 кг кукурудзи, з яких 16660 кг належали ОСОБА_1 . До березня 2020 року позивач поступово забирав кукурудзу зі складу та в загальному забрав близько 8 тонн належної йому кукурудзи. Решту кукурудзи ОСОБА_1 не забирав та станом на дату дачі пояснень, кукурудзи на складі немає. Вся інформація щодо кукурудзи наявна у ОСОБА_3 , так як без його відома «ніхто б дану кукурудзу нікуди не забрав».

Згідно ч.1 ст.4ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Положеннями ч.3ст.12ЦПК Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.76ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 80ЦПК Українидостатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч.1 ст.81ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтеюст.77 ЦПК Українипередбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст.ст.78ЦПК Українисуд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказування, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ч. 1ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість та достовірність наданих позивачем доказів, кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки достовірно встановлено що відповідач продав майно, а саме зерно кукурудзи, яке належало позивачу, а тому завдав позивачу майнової шкоди, що підлягають відшкодуванню.

Посилання відповідача у відзиві на позовну заяву спростовується висновками суду, наведеними вище.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1762 грн., у разі задоволення позову слід стягнути з відповідача.

Керуючись ст. ст. 5, 76-81, 83, 95, 247, 265, 141, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про стягнення коштів в рахунок відшкодування завданої майнової шкоди задовольнити

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 52710, 40 грн. завданої майнової шкоди.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 840, 00 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Макарівський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 23.03.2023 року.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 : АДРЕСА_2 .

Суддя А.В. Косенко

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109872110
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/2523/20

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Рішення від 06.03.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні