Ухвала
від 28.03.2023 по справі 548/576/23
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/576/23

Провадження №1-кс/548/142/23

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

28.03.2023 року м. Хорол

Слідчий суддя Хорольського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника СД ВП № 2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Начальник СД ВП № 2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

В клопотаннівказувалося,що сектором дізнання ВП №2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023172040000025 від 13.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України за фактом того, що фізичними особами упродовж невстановленого періоду часу шляхом обману, в порушення вимог ст.116 Земельного кодексу України, без належних правових підстав отримано у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Хорольської територіальної громади Лубенського району.

В ході досудового розслідування встановлено, що під час моніторингу виявлено допущеня виділення земельних ділянок ІНФОРМАЦІЯ_1 на території Хорольської територіальної громади Лубенського району Полтавської області на безоплатній основі особам, які відповідно до законодавства вже використали дане право.

Так, встановлено наступне:

1) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (код: НОМЕР_1 ), уродженець м. Сарни Сарненського району Рівненської області, зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 незаконно отримав земельну ділянку на території ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За наявною інформацією, ОСОБА_4 відповідно до рішення ХХV сесії VI скликання ІНФОРМАЦІЯ_4 №305 від 07.08.2013 про завтвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в натурі (на місцевості) для подальшої передачі їх у власність за рахунок земель запису сільськогосподарського призначення сільськогосподарських угідь (рілля), які знаходяться в межах населеного пункту на території с. Комсомольське Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області для ведення особистого селянського господарства, отримав земельну ділянку площею 2,0 га із земель сільськогосподарського призначення що перебували у запасі на території с. Комсомольське Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області (на даний час с. Бузове Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, кадастровий номер 6323582205:01:001:0008).

Разом з цим, ОСОБА_4 відповідно до наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 №269-УБД від 04.08.2020 про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, отримав земельну ділянку площею 2,0 га ріллі (кадастровий номер 5324886200:00:022:0018) із земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Відповідно до вимог Земельного кодексу України кожен громадянин може одночасно отримати та приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення, тобто передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

?для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

?для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

?для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

?для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

?для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

?для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара

Частиною 4 ст. 116 Земельного кодексу України встановлено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян провадиться один раз по кожному виду використання.

Передача безоплатно у власність другої земельної ділянки у трактуванні ч. 4 ст. 116 Земельного кодексу України є незаконною, позаяк право на безоплатне отримання земельної ділянки громадянином було використане в момент приватизації першої земельної ділянки.

З даного приводу існує судова практика Верховного суду від 20.05.2020 у справі №706/1685/16-ц. У мотивувальній частині рішення зазначається: «…З урахуванням вимог статей 116, 118, 121, 123, 134 Земельного кодексу України право на безоплатне отримання земельної ділянки державної власності одного виду громадянин може використати один раз. Додатково земельні ділянки громадянин або фермерське господарство можуть отримати на конкурентних засадах через участь у торгах. Аналогічний висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 24 квітня 2019 року у справі № 525/1225/15-ц (провадження№14-6цс19)...»

Відтак, правомірно приватизувати безоплатно для ведення особистого селянського господарства можна лише одну земельну ділянку площею до 2-х гектарів.

Таким чином, наявні підстави вважати, що фізичними особами упродовж невстановленого періоду часу шляхом обману, в порушення вимог ст. 116 Земельного кодексу України, без належних правових підстав отримано у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Хорольської територіальної громади Лубенського району.

З метою виконання завдань кримінального провадження, отримання документів, які мають істотне доказове значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення повноти, всебічності та об`єктивності проведення досудового розслідування, а саме встановлення обставин за яких фізичні особи отримали по-дві земельні ділянки, наявна необхідність у тимчасовому доступі до документів з подальшим вилученням їх оригіналів (здійснення їх виїмки), що перебувають у володінні посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

1) оригінал документації , що перебуває у розпорядженні ФОП ОСОБА_5 , а саме договір оренди землі земельної ділянки за кадастровим номером 5324886200:00:022:0018 б/н від 20.08.2020 із додатками, укладеного із ОСОБА_4 .

Вказані документи не становлять собою та не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Начальник СД ВП № 2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_3 в судове засідання не з"явився, клопотав про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому КПК порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин і можуть бути доказами у кримінальному провадженні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ,розташованому заадресою: АДРЕСА_2 та можливість їх вилучити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, належно оцінивши наявні докази приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 162-166 КПК України слідчий суддя,

УХВАЛИВ :

Задовольнити клопотання начальника СД ВП № 2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Надати дозвіл начальнику СД ВП №2 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 , дізнавачу СД ВП №2 Лубенського РВП ст. лейтенанту поліції ОСОБА_6 , дізнавачу СД ВП №2 Лубенського РВП лейтенанту поліції ОСОБА_7 на тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх оригінали (здійснити їх виїмку), а саме:

1) оригінал документації, що перебуває у розпорядженні ФОП ОСОБА_5 , а саме договір оренди землі земельної ділянки за кадастровим номером 5324886200:00:022:0018 б/н від 20.08.2020 із додатками, укладений із ОСОБА_4 , які зберігаються ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄРДПОУ НОМЕР_2 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 .

Строк дії ухвали - два місяці з дня винесення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Оригінал ухвали . Перший примірник.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109894320
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —548/576/23

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні