Ухвала
від 30.03.2023 по справі 903/173/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

30 березня 2023 року Справа № 903/173/17

Суддя Господарського суду Волинської області Слободян О.Г., розглянувши заяву Ратнівської селищної ради

про заміну сторони правонаступником

по справі № 903/173/17

за позовом заступника керівника Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області

до відповідача: фізичної особи - підприємця Зубка Володимира Васильовича

про стягнення 24199,80 грн,

за відсутності учасників справи

встановила: 22.03.2023 Ратнівська селищна рада звернулася до господарського суду із заявою про заміну сторони правонаступником, в якій просить: замінити стягувача у справі №903/173/17 - Гірниківську сільську раду Ратнівського району Волинської області на її правонаступника - Ратнівську селищну раду Ковельського району Волинської області.

Ухвалою суду від 22.03.2023р. заяву Ратнівської селищної ради про заміну сторони правонаступником по справі № 903/173/17 прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 30.03.2023р. з повідомленням учасників справи про дату та час розгляду заяви. Явка учасників справи у судове засідання визнана на їх розсуд.

Учасники справи та заінтересовані особи у судове засідання не з`явилися.

Відповідно до ч.3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для розгляду заяви.

Дослідивши подані до заяви докази та матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

Рішенням Господарського суду Волинської області від 10.05.2017р. у справі №903/173/17 позов задоволено. Вирішено: стягнути з ФОП Зубка Володимира Васильовича на користь Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області 24199грн. 80коп., з них 21929грн. 80коп. - основний борг, 815грн. 42коп. - пеня; 1202грн. 48коп. - інфляційні втрати, 252грн. 10коп. - 3% річних; стягнути з фізичної особи-підприємця Зубка Володимира Васильовича на користь прокуратури Волинської області 1600 грн. сплаченого прокуратурою судового збору.

На виконання вказаного рішення суду було видано накази суду від 22.05.2017р. №903/173/17-1 та №903/173/17-2.

Як зазначає Ратніська селищна рада у заяві, наказ суду від 22.05.2017р. №903/173/17-1 перебував на виконанні у Ратнівському відділу державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

23.12.2020 року головним державним виконавцем Ратнівського відділу державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Романюк Ларисою Василівною винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу(реєстраційний номер виконавчого провадження: 61297233).

З метою примусового виконання наказу №903/173/17-1 від 22.05.2017р. Ковельська окружна прокуратура звернулася до Ратнівського відділу державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

02.02.2023р. Головним державним виконавцем Ратнівського відділу державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Романюк Л.В. винесено постанову від 02.02.2023 №70911370 про відкриття виконавчого провадження по наказу Господарського суду Волинської області від 22.05.2017 № 903/173/17-1 за позовом Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Гірниківської сільської ради Ратнівського району до ФОП Зубка В.В. про стягнення заборгованості зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою на загальну суму 24199грн. 80коп.

У заяві Ратнівська селищна рада повідомляє, що відповідно до наказу суду від 22.05.2017р. стягувачем є Гірниківська сільська рада (код ЄДРПОУ 04334548), яка реорганізована шляхом приєднання до Ратнівської селищної ради, яка, в свою чергу виступає повним правонаступником активів та пасивів, всіх майнових прав та обов`язків сільської ради.

На обгрунтування цього Ратнівська селищна рада подала копію рішення №2/8 від 15.12.2020.

На час прийняття постанови від 02.02.2023р. про відкриття виконавчого провадження №70911370 Гірниківська сільська рада втратила повноваження органу місцевого самоврядування.

Гірниківська сільська рада не може здійснювати права та виконувати обов`язки сторони у справі, а відтак, і відповідати за зобов`язаннями, які на неї покладені, в тому числі й судовими рішеннями, оскільки таке повноваження передано для виконання завдань і функцій новоствореному органу місцевого самоврядування - Ратнівській селищній раді.

Відповідно до ст.326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Згідно із ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 5 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та і посадових осіб місцевого самоврядування визначено Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Статтею 6 цього Закону визначено, що первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Територіальні громади в порядку, встановленому законом, можуть об`єднуватися в одну сільську, селищну, міську територіальну громаду, утворювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати відповідно сільського, селищного, міського голову.

Законом України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" врегульовано відносини, що виникають у процесі добровільного об`єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, а також добровільного приєднання до об`єднаних територіальних громад.

Згідно з абз. 1 ч. 3 ст. 8 названого Закону об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до п.п. 1, 4, 9 п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про місцеве самоврядування у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади). Сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про місцеве самоврядування до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України. Рішення Кабінету Міністрів України про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад.

Згідно з частинами першою, п`ятою статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно з ч. 1 ст. 106 Цивільного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Рішенням Ратнівської селищної ради №2/8 від 15.12.2020 було реорганізовано Гірниківську сільську раду шляхом приєднання до Ратнівської селищної ради; Ратнівську селищну раду визначено правонаступником активів і пасивів, всіх майнових прав та обов`язків Гірниківської сільської ради.

Згідно з правовими висновками, які наведені у п.п. 37, 38, 43 постанови від 16.06.2020 Великої Палати Верховного Суду у справі № 910/5953/17, при реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності. Лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.

Враховуючи правову позицію Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, викладену у постанові від 30.12.2020 по справі №805/4361/17-а, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вибувшого з публічних правовідносин суб`єкта владних повноважень як юридичної особи.

Таким чином, у зв`язку з приєднанням Гірниківської сільської ради до Ратнівської селищної ради та переходом у зв`язку з цим до Ратнівської селищної ради всіх майнових прав та обов`язків реорганізованої сільської ради слід задовольнити заяву Ратнівської селищної ради №217/01-10/2-23 від 03.03.2023 про заміну сторони її правонаступником та замінити сторону (стягувача) у справі №903/173/17 - Гірниківську сільську раду на її правонаступника - Ратнівську селищну раду, щодо примусового виконання наказу Господарського суду Волинської області від 22.05.2017р. №903/173/17-1.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", ст.ст. 52, 233, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ухвалив:

1. Заяву Ратнівської селищної ради від 03.03.2023р. №217/01-10/2-23 (вх.№01-74/434/23 від 22.03.2023р.) про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) у справі №903/173/17 - Гірниківську сільську раду Ратнівського району Волинської області (44130, Волинська область, Ковельський район, с. Гірники, вул. Центральна, 18, код ЄДРПОУ 04334548) на її правонаступника - Ратнівську селищну раду (44101, Волинська область, Ковельський район, смт. Ратне, вул. Центральна, 19, код ЄДРПОУ 04334695), щодо примусового виконання наказу Господарського суду Волинської області від 22.05.2017р. №903/173/17-1.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.255 ГПК України в строк та порядку, встановленому ст. ст. 256, 257 ГПК України.

Ухвала підписана та набрала законної сили - 30.03.2023.

Суддя О. Г. Слободян

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109896447
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/173/17

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Судовий наказ від 22.05.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Судовий наказ від 22.05.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 10.05.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 29.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 28.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні