Ухвала
від 30.03.2023 по справі 914/33/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

30.03.2023Справа № 914/33/23

За позовом:Заступника керівника Львівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі позивача: Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, м. Львів,до відповідача-1: до відповідача-2: до відповідача -3: Дрогобицької міської ради Львівської області, м. Дрогобич Львівської області, Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області, м. Київ, Державного кадастрового реєстратора Сектору №6 Відділу №1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області Тарнавської Ольги Ігорівни, м. Київ,про: визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації земельної ділянки

Суддя Березяк Н.Є.

За участю секретаря судового засідання Р.Р. Волошин

Представники учасників справи:

прокурор: Леонтьєва Н.Т.

від позивача: Пашко Є.О. представник

від відповідача-1: Яворська Х.Є. представник

від відповідача-2, 3: не з`явились.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Заступника керівника Львівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі позивача: Головного управління Держгеокадастру у Львівській області до Дрогобицької міської ради Львівської області та до Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області, до Державного кадастрового реєстратора Сектору №6 Відділу №1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області Тарнавської Ольги Ігорівни про визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Ухвалою суду від 09.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у справі № 914/33/23, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 09.02.2023. Рух справи відображено в ухвалах суду та протоколах судових засідань.

В підготовче засідання 30.03.2023 прокурор та позивач з`явились, просили залучити до участі у справі Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача та ОСОБА_1 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача

В підготовче засідання 30.03.2023 представник відповідача-1 з`явився, через відділ документообігу суду, подав додаткові пояснення у справі.

Суд, розглянувши клопотання прокурора про залучення до участі у справі третіх осіб, встановив таке.

Відповідно до ст. 50 ГПК У країни треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку перш ого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Як вбачається з позовної заяви, згідно відомостей Державного земельного кадастру, а також інформації ГУ Держгеокадастру у Львівській області № 10-13-0.3-2636/2-22 від 09.09.2022, земельна ділянка з кадастровим номером 4621284800:03:000:0108 19.11.2021 зареєстрована в Державному земельному кадастрі на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, розробленого ФОП ОСОБА_2 26.10.2021 на підставі рішення Дрогобицької міської ради від 23.09.2021 № 654 «Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства».

Зважаючи на те, що рішення органу місцевого самоврядування в частині надання ОСОБА_1 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства з числа земель державної власності, які перебувають на праві постійного користування в державної наукової установи для науково-дослідних цілей, за відсутності наданих законом органу місцевого самоврядування повноважень щодо таких земель прийнято з порушенням вимог ст. 15-1, п. «в» ч. 1 ст. 80, п. «е» ч. 4 ст. 84, ст. ст. 92, 95, 116, 118, 122 Земельного кодексу України та інших норм закону, незаконною є і державна реєстрація земельної ділянки з кадастровим номером 4621284800:03:000:0108 на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, розробленого на підставі незаконного рішення, яке прийнято неуповноваженим органом.

Відповідно до картографічних матеріалів, а саме: технічної документації із землеустрою щодо оновлення планово-картографічного матеріалу в межах території Лішнянської сільської ради та Державного акта на право постійного користування серії ЛВ 07, земельна ділянка з кадастровим номером4621284800:03:000:0108 потрапляє в межі земельної ділянки, яка перебуває в постійному користуванні Інституту (ділянка № 3 на плані зовнішніх меж землекористування Державного акта на право постійного користування).

Відтак, враховуючи приписи ст. ст. 50 ГПК України, суд вважає обґрунтованим залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України та в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 .

Керуючись ст. 50, ст. 183, ст. 234, ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Залучити до участі у даній справі Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України (81115, Львівська область, Львівський район, с. Оброшине, вул. Грушевського,5, ідентифікаційний код юридичної особи - 00496952) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

2.Залучити до участі у даній справі ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

3.Встановити прокурору, позивачу строк впродовж 3 (трьох) календарних днів з дня отримання цієї ухвали надіслати копію позовної заяви з доданими до неї документами третім особам. Докази такого надіслання надати суду.

4.Встановити третім особам строк впродовж 5 календарних днів з дня отримання цієї ухвали для надання до суду пояснення по справі. У випадку подання пояснення по справі до суду не пізніше наступного дня надіслати його з доданими документами прокурору, позивачу та відповідачу. Докази такого надіслання надати суду.

5.Відкласти підготовче засідання на 27.04.23 на 10:30 год. яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області (адреса: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128).

6.Звернути увагу учасників справи, що

6.1. Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

6.2. У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Інформацію про справу можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5015.

Запропонувати учасникам процесу: подавати всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, клопотання, відзиви, пояснення тощо) до господарського суду через електронну пошту, відкриту на сайті «mail.gov.ua» або через особистий кабінет, відкритий у системі «Електронний суд». Суд звертає увагу, що відкриття електронної пошти на сайті «mail.gov.ua» чи відкриття особистого кабінету в системі «Електронний суд» дозволяють учаснику процесу оперативно отримувати усі процесуальні документи, постановлені судом.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 затверджено однойменний Указ Президента України. Зважаючи на зазначене суд звертається до учасників судового процесу з проханням надсилати всі процесуальні документи на електронну адресу суду: inbox@lv.arbitr.gov.ua. В назві файлу просимо зазначати номер справи, прізвище та ініціали судді. Крім того, інформацію щодо стану розгляду справи можна отримати в такий спосіб:

(032) 255-03-64 канцелярія;

(032) 255-04-12 інформаційна довідка щодо руху справ;

http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ - сайт.

Суддя Березяк Н.Є.

Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109897439
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —914/33/23

Рішення від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні