Рішення
від 20.03.2023 по справі 685/1028/22
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 685/1028/22

Провадження № 2-о/669/2/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2023 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючої - судді Бараболі Н.С.,

присяжних Власишина В.В.,

Червоної О.В.,

з участю секретаря Бульбах Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білогір`ї цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - опіки та піклування Теофіпольської селищної ради Хмельницької області,

В С Т А Н О В И В:

05 жовтня 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про продовження строку дії рішення Білогірського районного суду Хмельницької області №685/308/20 від 20 жовтня 2020 року в справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опіки та піклування Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

В обґрунтування вимог заявник вказує, що рішенням Білогірського районного суду Хмельницької області №685/308/20 від 20 жовтня 2020 року її дочку ОСОБА_2 визнано недієздатною, встановлено над нею опіку та призначено їй опікуна.

Зазначає, що її дочка ОСОБА_2 надалі страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді глибокої розумової відсталості, є особою з інвалідністю І групи з дитинства з діагнозом: Вроджена вада головного мозку з відставанням в психомоторному розвитку, атрофією зорових нервів обох очей, квадріапарезом гідроцефальним синдромом, що позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання її недієздатною, у зв`язку з чим вимушена звернутися до суду з клопотанням.

Ухвалою суду від 01 листопада 2022 року орган опіки та піклування Теофіпольської селищної ради Хмельницької області - правонаступника всього майна, прав та обов`язків Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області залучено до участі у справі, як заінтересовану особу.

Заявник ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася. В поданій до суду заяві вимоги заяви підтримала та просила розгляд справи проводити у її відсутності.

Представник заінтересованої особи, Теофіпольської селищної ради Хмельницької області, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив ухвалити законне і обґрунтоване рішення за наявними у справі матеріалами.

Особа щодо якої розглядається справа ОСОБА_2 , з урахуванням стану здоров`я, до суду не викликалася. Як вбачається з висновку судово-психіатричного експерта №44 ОСОБА_2 за своїм психічним станом не може з`являтися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до переконання про часткове задоволення вимог заявниці.

Рішенням Білогірського районного суду Хмельницької області №685/308/20 від 20 жовтня 2020 року визнано недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановлено над ОСОБА_2 опіку та призначено їй опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про продовження дії рішення про визнання дочки ОСОБА_2 недієздатною посилаючись на те, що вона продовжує страждати стійким хронічним психічним розладом у вигляді глибокої розумової відсталості, є особою з інвалідністю І групи з дитинства.

Відповідно ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ст. 300 ЦПК України, у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008)), адже ч. 6 ст. 300 встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки.

Зі змісту висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи №44 Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» від 26.01.2023 року, проведеної на підставі ухвали Білогірського районного суду Хмельницької області від 28.12.2022 року встановлено, що на теперішній час ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді глибокої розумової відсталості, в силу свого психічного розладу здоров`я не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними.

Отже, оскільки судом встановлено обставини, які свідчать про продовження психічного розладу ОСОБА_2 , яка страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді глибокої розумової відсталості, не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними, що підтверджується відповідним висновком експерта, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною слід задовольнити та продовжити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною на два роки.

Щодо продовження дії рішення суду про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , суд зазначає таке.

Суд визначає строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, який не може перевищувати двох років (ст.300 ЦПК України).

Як зазначено у частині першій статті 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Закон не передбачає визначення строку дії рішення про встановлення опіки та призначення опікуна над недієздатним.

Як визначено частиною першою статті 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна, за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього.

За частиною третьої цієї ж статті, суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту за заявою органу опіки та піклування.

Згідно з частиною третьою статті 76 ЦК України, опіка припиняється у разі поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною.

Оскільки суд не встановив факту звільнення ОСОБА_1 від виконання обов`язків опікуна над недієздатною ОСОБА_2 , цивільна дієздатність останньої не поновлена, у зв`язку з чим опіка не припинена, строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною продовжується, тому відсутні підстави для продовження строку дії рішення Білогірського районного суду Хмельницької області від 20 жовтня 2020 року у справі №685/308/20, яким встановлено опіку над недієздатною ОСОБА_2 та призначено ОСОБА_1 її опікуном, так як не може бути продовжено строк, який не встановлено.

Згідно вимог ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи викладене, витрати за проведення судової-психіатричної експертизи у розмірі 4237 грн. слід віднести на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. 39 ЦК України, ст.ст. 258, 265, 295, 300, 353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити частково.

Продовжити строк дії рішення Білогірського районного суду Хмельницької області №685/308/20 від 20 жовтня 2020 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, на два роки.

Строк дії рішення суду обчислюється з дня набрання цим рішенням законної сили.

Витрати за проведення судової-психіатричної експертизи у розмірі 4237 грн. віднести на рахунок держави.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії даного рішення.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Повне найменування учасників справи:

заявник ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

заінтересована особа Теофіпольська селищна рада Хмельницької області, місцезнаходження: 30602, вулиця Небесної Сотні,34 смт Теофіполь Хмельницький район Хмельницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04405774.

Суддя підпис Н. С. Бараболя

Присяжні: В.В. Власишин

О.В. Червона

СудБілогірський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109903663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —685/1028/22

Рішення від 20.03.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 14.10.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні