Ухвала
від 30.03.2023 по справі 686/14465/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/14465/21

Провадження № 1-кс/686/2666/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділення розслідування злочинів скоєних проти життя та здоров`я особи слідчого відділу Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 32021240000000009 від 28.01.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 204 КК України,

встановив:

30.03.2023 слідчий відділення розслідування злочинів скоєних проти життя та здоров`я особи слідчого відділу Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , відряджений у зв`язку із службовою необхідністю до відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області, звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду про надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні магазину СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, за адресою: АДРЕСА_2, право власності на яке закріплено заСТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741 на підставі договору купівлі продажу №818 від 08.04.2009,з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення документів, що мають відношення щодо реалізації фальсифікованої алкогольної продукції, чорнових записів, мобільних терміналів та інших засобів зв`язку, сім-карт операторів мобільного зв`язку, комп`ютерної техніки, в тому числі ноутбуків, планшетів, грошових коштів, ідентифікованих органом досудового розслідування як здобуті незаконним шляхом, незаконно виготовленої алкогольної продукції, засобів та обладнання для її виготовлення, матеріалів та рідини, яка використовується для виготовлення незаконної продукції.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що гр. ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , разом із іншими невстановленими особами, у період з січня 2021 року по теперішній час, на території Хмельницької області здійснюють незаконне виробництво підакцизних товарів (алкогольних напоїв), яка розливається у ПЕТ-пляшки та картонні коробки різної ємності типу beg-in-box, що становить загрозу для життя і здоров`я людей та здійснюють їх реалізацію через мережу закладів торгівлі.

Зокрема, під час проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , здійснює реалізацію незаконно виготовлених алкогольних напоїв як особисто так і за через мережу магазинів СТ «Лілея 2008» (ЄРДПОУ 35708741), господарську діяльність у яких здійснюють ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також встановлено, що реалізація вказаних незаконно виготовлених алкогольних напоїв у магазині СТ «Лілея 2008» здійснюється ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та продавцем ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З метою фіксування протиправної діяльності осіб та отримання доказів у кримінальному проваджені проведено негласні слідчі (розшукові дії) за результатами яких було придбано незаконно виготовлені алкогольні напої.

Відповідно до висновків комплексних судово-товарознавчих експертиз та експертиз матеріалів, речовин та виробів № КСЄ-19/123-21/2241 та № КСЄ-19/123-21/4416 надані на дослідження рідини є водно-спиртовою сумішшю, яка за органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого державного стандарту України ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі». Технічніумови» та відноситьсязгідно з УКТЗЕД (2208) тобто є підакцизним товаром.

Відповідно до висновку судово-медичної експертизи № 46 надані на дослідження рідини є водно-спиртовою сумішшю, яка не відповідає вимогам діючого державного стандарту України ДСТУ та при надмірному вживанні може становити загрозу для здоров`я.

Відповідно до інформації оперуповноваженого УСР в Хмельницькій області ДСР НП України ОСОБА_14 вказані особи, на цей час, продовжують вчиняти кримінальні правопорушення, передбачені ч.ч. 1, 3 ст. 204 КК України.

Зокрема, під час проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою незаконного збагачення, ігноруючи систему оподаткування, порядку виробництва та обігу підакцизних товарів, усвідомлюючи протиправність своїх дій здійснює на території Хмельницької області виробництво підакцизних товарів (алкогольних напоїв), що становлять загрозу для життя та здоров?я людей, які розливають у пластикові ПЕТ пляшки та картонні коробки типу «beg-in-box» різної ємності, а також здійснює незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією ж метою та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв (горілка та коньяк) через мережу закладів харчування та продуктових магазинів які розташовані в селах на території Хмельницької області.

Крім вище вказаного встановлено, що ОСОБА_10 незаконно виготовлені алкогольні напої реалізовує через мережу магазинів СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, які здійснюють свою господарську діяльність, зокрема за адресою АДРЕСА_2 .

Вказану діяльність ОСОБА_10 здійснює за допомогою продавців ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Таким чином ОСОБА_10 причетний до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, а саме він є організатором виготовлення з метою збуту, та збуту фальсифікованої алкогольної продукції.

Так, ОСОБА_10 організував кілька місць збуту фальсифікованої продукції, де було придбано спиртні напої, які згідно висновків експертів за результатами комплексної судово-товарознавчої експертизи та експертизи матеріалів, речовин і виробів не відповідають вимогам діючого державного стандарту України.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_10 у приміщенні одного із магазинів СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, за адресою:АДРЕСА_2., може зберігати документи, що мають відношення щодо реалізації фальсифікованої алкогольної продукції, чорнові записи, мобільні терміналів та інших засобів зв`язку, сім-карти операторів мобільного зв`язку, комп`ютерної техніки, в тому числі ноутбуків, планшетів, грошові кошти, ідентифіковані органом досудового розслідування як здобуті незаконним шляхом, незаконно виготовлену алкогольну продукцію, засоби та обладнання для її виготовлення, матеріали та рідини, яка використовується для виготовлення незаконної продукції.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на приміщенняза адресою: АДРЕСА_2 , закріплено за СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741 на підставі договору купівлі продажу №818 від 08.04.2009.

А тому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні магазину СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, за адресою: АДРЕСА_2.

У судовому засіданні слідчий підтримала подане клопотання, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно із ч.2 ст.223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до змісту статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Дослідивши обставини, зазначені у клопотанні слідчий суддя вважає, що здобутої органом досудового розслідування інформації достатньо для прийняття рішення про необхідність надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні магазину СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, за адресою: АДРЕСА_2, через яке ОСОБА_10 реалізовує незаконні алкогольні напої.

Причетність ОСОБА_10 до вчинення кримінального правопорушення підтверджена матеріалами кримінального провадження № 32021240000000009 від 28.01.2021.

Системний аналіз норм КПК України дає підстави для висновку, що застосування до ухвал слідчого судді про надання дозволу на обшук положень, які регламентують загальні вимоги щодо судового рішення суду першої інстанції в кримінальному провадженні, можливо лише з врахуванням особливостей стадії досудового розслідування, яка є відмінною від судового розгляду.

При цьому нормами КПК України не передбачено обов`язку слідчого судді перелічувати всі обставини кримінального провадження і викладати в ухвалі про надання дозволу на обшук усі відомі і встановлені відомості.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, в указаному магазині можливо зафіксувати ознаки кримінального правопорушення, пов`язаного з незаконним виготовленням, зберіганням, збутом незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Слідчий до клопотання додав копії документів щодо власника майна, документів щодо причетності особи до вчинення кримінального правопорушення, а також документів, які дають можливість слідчому судді дійти до переконання про те, що ОСОБА_10 може використовувати дане приміщення з метою зберігання, збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Велика Палата Верховного Суду 14 червня 2018 року у справі № 11-386сап18 звернула увагу, що вмотивованість ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи повинна бути в межах, які не розкривають таємницю досудового розслідування, зокрема в ній повинні бути наведені аргументи, що переконали суддю у задоволенні чи відхиленні такого клопотання.

У п. 80 рішення Європейського суду з прав людини від 02 грудня 2010 року у справі «Ратушна проти України» зазначено, що наведення більш детальної інформації в постанові про проведення обшуку щодо оперативно-розшукових заходів та їх результатів могло правильно вважатися невиправданим з огляду на дуже ранню стадію розслідування та, зокрема, той факт, що деякі суттєві докази ще мали бути виявлені.

Не оцінюючи надані докази на підтвердження вини ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, слідчий суддя, з огляду на обставини, зазначені у клопотанні та озвучені в судовому засіданні слідчим, приходить до висновку, що органом досудового розслідування зібрано достатньо відомостей, які б давали підстави вважати, що вказані у клопотанні речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть знаходитися у квартирі.

Враховуючи характер кримінального правопорушення, розслідування по якому проводиться, для забезпечення повноти та неупередженості розслідування, у зв`язку відсутністю можливості відшукати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження, оскільки суб`єкт вчинення злочину у випадку обізнаності про здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, усвідомлюючи наслідки, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може знищити окремі речі і документи перелічені у клопотанні, що також вказує на існування реальної загрози досягненню мети досудового розслідування, слідчий суддя вважає доведеним те,що обшук у даному випадку є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За таких обставин, клопотання слідчого відповідає вимогам статті 234 КПК України.

Разом із тим, слідчий суддя вважає за необхідне конкретизувати відшукувані предмети з урахуванням кваліфікації розслідуваного кримінального правопорушення та відношення цих речей до кримінального провадження задля унеможливлення широкого розсуду та ідентифікації речей, які не мають відношення до кримінального провадження.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст.110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим, уповноваженим на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32021240000000009 на проведення обшуку у приміщенні магазину СТ «Лілея 2008», ЄРДПОУ 35708741, за адресою: АДРЕСА_2 з метою виявлення і вилучення чорнових записів щодо до реалізації фальсифікованої алкогольної продукції, без акцизних марок та у тарі, яка не призначена для їх зберігання, засобів та обладнання для її виготовлення, матеріалів та рідини, яка використовується для виготовлення незаконної продукції.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Ухвала діє по 20 квітня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу109920856
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/14465/21

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні