Постанова
від 30.03.2023 по справі 908/2821/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/42/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

30.03.2023 Справа № 908/2821/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

кредитори 1/ Товариство з обмеженою відповідальністю Ековторресурс, код ЄДРПОУ 34373632(69006, м. Запоріжжя, пр. Металургів, 6)

2/ Приватне акціонерне товариство Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь імені А.М. Кузьміна, код ЄДРПОУ 00186536 (69008, м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 81)

боржник Товариство з обмеженою відповідальністю Ферротерм, код ЄДРПОУ 37708254 (69006, м. Запоріжжя, пр. Металургів, 6)

За участю (найменування сторін та інших осіб, що беруть участь у справі):

Кредитор-1директор - Терещенко Ігор Леонідович, ID паспорт № НОМЕР_1 , виданий 10.10.2022 року; довідка про внесення відомостей до єдиного державного демографічного реєстру № 1214525-2022 від 21.10.2022 (унікальний номер запису в Реєстрі 19770911-01316)

Кредитор-2адвокат Петрушенко Ліана Леонідівна, довіреність № 106 від 20.12.2022 року

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 24.01.2023, зокрема, відкрито провадження у справі № 908/2821/22 про банкрутство ТОВ Ферротерм, визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника у розмірі 86 600,54 грн, з яких: 80 901,91 грн - основного боргу, 5 698,63 грн пені, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Ткаченко Д.В. Попереднє засідання призначено на 09.03.2023 об 11-30.

На офіційному веб-порталі судової влади України здійснено публікацію оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство за № 69949 від 26.01.2023р.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 09.03.2023р. віднесено кредиторські вимоги ініціюючого кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю Ековторресурс у розмірі 86 600,54 грн, з яких: 80 901,91 грн - основного боргу до четвертої черги задоволення, 5 698,63 грн пені до шостої черги задоволення; визнано кредиторські вимоги до боржника - Приватного акціонерного товариства Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь імені А.М. Кузьміна у розмірі 7 434 817,90 грн. основного боргу з четвертою чергою задоволення та 5 368,00 грн судового збору з першою чергою задоволення; зобов'язано розпорядника майна боржника провести збори кредиторів відповідно до статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства; дата проведення зборів кредиторів та комітету 24.03.2023р.; підсумкове засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, призначено на 30.03.2023р. о 10-40.

До суду надійшли клопотання розпорядника майна боржника про припинення процедури розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Ферротерм, визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Ткаченко Д.В.; протоколи зборів та комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Ферротерм від 24.03.2023; заява арбітражного керуючого Ткаченко Д.В. на участь у справі; звіт за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника; матеріали інвентаризації; звіт арбітражного керуючого Ткаченко Д.В. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, за період виконання повноважень розпорядника майна боржника.

Я вбачається із протоколу зборів кредиторів кредиторами прийнято рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Ліквідатором вирішено призначити арбітражного керуючого Ткаченко Д.В., який виконував функції розпорядника майна боржника та надав суду відповідну згоду.

Також, до суду 29.03.2023 надійшла заява розпорядника майна про розгляд справи за його відсутності. Зазначена заява приймається судом до уваги.

Вивчивши подані документи та наявні матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання боржника банкрутом та переходу до ліквідаційної процедури, виходячи з наступного.

Відповідно до частини першої статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з частиною першою статті 6 Кодексу України з процедур банкрутства щодо боржника - юридичної особи застосовуються такі судові процедури: розпорядження майном боржника; санація боржника; ліквідація банкрута.

За змістом частини першої статті 44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації). Про призначення розпорядника майна господарський суд постановляє ухвалу.

За приписами ч.1 статті 49 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

Судом установлено, що розпорядником майна було підготовлено та направлено запити до реєстраційних та інших установ з метою встановлення наявності зареєстрованого майна (активів) за Боржником, а також з метою перевірки наданих Боржником даних та інше. Згідно з отриманою інформацією установлено наступне:

№ п/пНайменування підприємства, установи, організаціїСтисла відповідь1.Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській областіЗа Боржником відомості щодо реєстрації земельних ділянок відсутні2.Територіальний сервісний центр №1242 Регіонального сервісного центру в Дніпропетровській області МВС УкраїниЗгідно реєстру відсутня інформація щодо зареєстрованих транспортних засобів за Боржником3.Головне управління Держпраці України у Дніпропетровській областіВеликотоннажні та інші технологічні транспортні засоби, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування в Управління Держпраці не зареєстровані за Боржником4.Державна служба морського та річкового транспорту УкраїниЗа Боржником не обліковується морський та/або річковий транспорт5.Національна комісія з цінних паперів та фондового ринкуВідповідь не надана6.Г оловне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ в Дніпропетровській областіВідповідь не надана7.РВ Фонду Державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областяхВідомості щодо нерухомого державного майна за Боржником не зареєстровані8.Департамент Державної архітектурно- будівельної інспекції у Дніпропетровській областіІнформації та документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт за Боржником не виявлено9.Дніпровська митниця ДержмитслужбиБоржник перебуває на обліку у Дніпровській митниці Держмитслужби як суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності, товари в зоні діяльності відсутні. Грошові

кошти на депозитному рахунку Дніпровської митниці складають 0,01 грн.10.Філія «Головний інформаційно- обчислювальний центр» AT «Українська залізниця»За Боржником в АБД ПВ вантажні вагони не зареєстровані. Боржник відсутній в довіднику «Собственники грузовых вагонов государств - участников Содружества». В інформаційних базах відсутні відомості про зареєстровані локомотиви зазначеного Боржника.11.Департамент льотної придатності Державної авіаційної служби УкраїниЗгідно реєстру за Боржником повітряні судна не зареєстровані.12.Державне космічне агентство УкраїниВідсутні відомості в обліку ДКА про унікальні об`єкти Боржника, що підлягають обов`язковій реєстрації.13.Південне міжрегіональне управління міністерства юстиції (м.Одеса)Відкриті виконавчі провадження відсутні14.Головне управління Державної податкової служби України в Дніпропетровській областіПодатковим органом було надано на електронному носії звітність Боржника за останні 3 роки, а також була надана інформація, що у Боржника наявні відкриті банківські рахунки в AT ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК.15.Інформаційна довідка з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №82816290 від 06.03.2023Відомості про нерухоме майно, яке зареєстроване за Боржником, відсутні. Також відсутні записи стосовно будь яких обтяжень відносно Боржника.16.Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна № 324856161 від 06.03.2023Відомості про Боржника - відсутні17.Головне управління статистики у Дніпропетровській областіБули надані відомості, які співпадають з відомостями які були надані самим Боржником

Так, відповідно до висновків Аналізу фінансово-господарської діяльності Боржника установлено наступне:

«ТОВ "ФЕРРОТЕРМ" знаходиться у кризовому фінансовому стані на протязі 3-х років, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство.

Проведений аналіз фінансово-господарської діяльності боржника свідчить про відсутність необхідних для здійснення виробничої діяльності необоротних активів у ТОВ "Ферротерм.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 09.03.2023р. визнано кредиторські вимоги та внесено до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Ферротерм" на загальну суму 7 526 786,44 грн.

Показники ліквідності та фінансової стійкості підприємства свідчать про неспроможність підприємства погасити свої зобов язання.

Рентабельність основної діяльності, сукупного капіталу та рентабельність власного капіталу мають негативні значення.

На підставі проведеного дослідження ліквідність майна ТОВ "Ферротерм", тобто швидкість перетворення його матеріальних цінностей у гроші, визнається дуже низькою, що відповідно зумовлює погіршення загального рівня платоспроможності підприємства.

Ліквідність майна ТОВ "Ферротерм" знаходиться у незадовільному стані. З одного боку, це негативно впливає на його розрахунково-платіжну дисципліну, а, з іншого, свідчить про суттєве порушення фінансової рівноваги.

Коефіцієнт загальної ліквідності не знаходиться в межах норми, тобто існуючі оборотні активи відсутні для задоволення поточних зобов`язань.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності нижче нормативних значень, що підтверджує раніше зроблений висновок про відсутність найбільш ліквідних активів (грошових коштів) для погашення найбільш короткотермінових зобов`язань та перебування його на стадії процедури банкрутства.

За таких обставин та зважаючи на розраховані показники поточної, та критичної неплатоспроможності, коефіцієнти Бівера, автономії, ліквідності, левериджу та оборотності запасів боржника, можна зробити висновок про:

-наявність ознак надкритичної неплатоспроможності ТОВ "Ферротерм";

-відсутність ознак фіктивного банкрутства ТОВ "Ферротерм";

-відсутність ознак дій по доведенню до банкрутства ТОВ "Ферротерм";

-відсутність ознак дій з приховування банкрутства ТОВ "Ферротерм".

Враховуючи вищевикладене, та беручи до уваги, що коефіцієнт покриття ТОВ

"Ферротерм" на дату відкриття провадження у справі про банкрутство становить 0,00 (менший за 1,0), підприємство не отримало прибутку, а тому його фінансовий стан характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності.

Задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе лише шляхом включення до складу ліквідаційної маси усіх видів майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання з наступним продажем ліквідатором майна банкрута на аукціоні.

Крім того, на виконання положень Кодексу України з процедур банкрутства та вимог ухвали Господарського суду Запорізької області від 24.01.2023 року розпорядником майна було організовано та проведено інвентаризацію підприємства-боржника, за результатами якої було встановлено відсутність будь-якого майна (активів) у Боржника, окрім незначного залишку грошових коштів на банківських рахунках, а саме, в сумі 100,00 грн. та 181,38 USD.

Як вбачається із протоколу зборів кредиторів від 24.03.2023, розпорядник майна повідомив кредиторам про те, що з моменту відкриття процедури банкрутства Боржника по теперішній час не надходило від будь-яких фізичних та/або юридичних осіб, які бажають взяти участь у санації боржника, заяви про участь у санації боржника та/або пропозиції щодо санації (план санації тощо), у зв`язку з чим розробити план санації розпорядником майна на теперішній час не представляється можливим. Тобто пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності Боржника - відсутні.

Отже, як вбачається із наданих суду документів, підприємство-боржник в даних умовах не має джерел поповнення оборотних коштів через відсутність господарської діяльності, також у Боржника відсутнє будь-яке майно (активи), окрім незначного залишку грошових коштів на банківських рахунках. Продовження діяльності без вжиття заходів з фінансового оздоровлення буде приводити до збільшення боргів і, відповідно, в подальшому погіршення фінансового стану. Фінансовий стан Боржника характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності та, у такому разі, задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе лише через застосування ліквідаційної процедури.

Таким чином, у боржника виявлена недостатність майна для задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ч.4 статті 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб`єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами 1, 2 статті 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб`єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до статті 1 КУзПБ під банкрутством розуміється визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури строком на дванадцять місяців.

Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Відповідно до ч. 5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції кредиторів належить прийняття рішення про: звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство; частиною 8 ст. 48 встановлено, що до компетенції комітету кредиторів належить рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого.

Виходячи з положень ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства рішення зборів кредиторів чи комітету кредиторів є способом волевиявлення кредиторів.

24.03.2023 відбулися збори та комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Ферротерм на яких прийнято рішення клопотатись перед господарським судом про припинення процедури розпорядження майном боржника, визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Ткаченко Д.В.

Згідно із ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Господарський суд вважає за необхідне, скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

Відповідно до ч. 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, слід здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Крім того, суд вважає за можливе затвердити звіт арбітражного керуючого Ткаченко Дениса Володимировича про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, за виконання повноважень розпорядника майна у справі № 908/2821/22 за період з 24.01.2023 по 30.03.2023 у розмірі 44 738,44 грн, відповідно до ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зазначений звіт схвалений комітетом кредиторів.

Керуючись статтями 2, 30, 58, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 12, 234, 235, 243 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Затвердити звіт арбітражного керуючого Ткаченка Дениса Володимировича про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, за виконання повноважень розпорядника майна у справі № 908/2821/22 за період з 24.01.2023 по 30.03.2023 у розмірі 44 738,44 грн.

2. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Ферротерм, код ЄДРПОУ 37708254 (69006, м. Запоріжжя, пр. Металургів, 6).

3. Припинити повноваження розпорядника майна боржника Ткаченко Д.В.

4. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю Ферротерм, код ЄДРПОУ 37708254 (69006, м. Запоріжжя, пр. Металургів, 6) - банкрутом.

5. Відкрити ліквідаційну процедуру.

6. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю Ферротерм призначити арбітражного керуючого Ткаченко Дениса Володимировича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1057 від 04.07.2013; адреса: 49107, м. Дніпро, вул. Казакова, 3, офіс 14).

7. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

8. Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

9. Зобов`язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства у строк до 30.03.2024.

10. Копії постанови надіслати: кредиторам, боржнику, ліквідатору, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, ГТУЮ у Запорізькій області.

Постанова набирає законної сили у день її винесення 30.03.2023р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 256-259 ГПК України.

Повний текст постанови складено та підписано-31.03.23.

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109931562
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2821/22

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні