Рішення
від 31.03.2023 по справі 744/743/22
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31.03.23

Справа № 744/743/22

Провадження № 2-о/744/1/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н Иd81yCoppUllcm

28 березня 2023 року в місті Семенівка Чернігівської області Семенівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого - судді Гнипа О. І.,

при секретарі Висоцькій Т. П.,

розглянувши цивільну справу окремого провадження № 744/743/22 за заявою

керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури

в інтересах держави в особі

заявника: Семенівської міської ради Чернігівської області

вимоги заявника: передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність,

за участі

заінтересованої особи: Деснянського басейнового управління водних ресурсів,

у відкритому судовому засіданні, проведеному у присутності прокурорів Котченка Ф. А., Клюя І. І., а також за відсутності представника заявника Деденка С. І. та представника заінтересованої особи, -

В С Т А Н О В И В :

За заявою керівник Новгород-Сіверської окружної прокуратури в інтересах держави в особі заявника, Семенівської міської ради Чернігівської області, просить передати в комунальну власність територіальної громади Семенівської міської ради Чернігівської області безхазяйне нерухоме майно: комплекс гідротехнічних споруд, розташований на русловому ставку на річці Стратива (ліва притока річки Снов) за адресою: вулиця Гагаріна, 17А, село Янжулівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області. В обґрунтування заявлених вимог у заяві зазначено про те, що на території Семенівської міської ради Чернігівської області знаходиться нерухоме майно, а саме, комплекс гідротехнічних споруд, розташований на русловому ставку на р. Стратива (ліва притока р. Снов) за адресою: вул. Гагаріна, 17А, с. Янжулівка, Новгород-Сіверського району Чернігівської області, яке має ознаки безхазяйності. Зокрема, зазначене майно не перебуває у власності фізичних чи юридичних осіб, держави чи територіальної громади, що підтверджується інформацією КП «Новгород-Сіверське МБТІ», згідно якої право власності на вказаний комплекс гідротехнічних споруд ні за ким не зареєстровано. Крім того, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно дані щодо реєстрації права власності на вказаний об'єкт нерухомого майна також відсутні. У 2021 році Семенівською міською радою вжито заходів стосовно проведення процедури визнання зазначеного вище нерухомого майна безхазяйним. Так, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 280187406 від 20.10.2021 комплекс гідротехнічних споруд, розташований за адресою: вул. Гагаріна, 17А, с. Янжулівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 20.10.2021 взято на облік як безхазяйне нерухоме майно за № 19521 відповідно до рішення державного реєстратора за індексним номером 61016446 від 20.10.2021. Крім того, про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна опубліковано оголошення у засобах масової інформації, що підтверджується публікацією в районній газеті «Життя Семенівщини» від 04.11.2021. Таким чином, нерухоме майно - комплекс гідротехнічних споруд, що знаходиться на русловому ставку на р. Стратива (ліва притока р. Снов) в межах с. Янжулівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області є безхазяйним, взято на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, вже сплив один рік з дня взяття нерухомої речі на облік, що дає підстави для передачі вказаної нерухомої речі у власність територіальної громади в судовому порядку.

У судовому засіданні з розгляду справи по суті прокурор Клюй Іван Іванович вимоги, зазначені в заяві, підтримав повністю та пояснив, що заява, на його переконання, є слушною.

Представник заявника, Семенівської міської ради Чернігівської області, міський голова Деденко Сергій Іванович, у судове засідання не прибув, подав суду письмові відомості про розгляд справи за його відсутності, за змістом яких вимоги заяви підтримав та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, начальник Олександр Рибалка, у судове засідання не прибув, був повідомлений належним чином про час та місце судового засідання, подав до суду письмове пояснення, де підтримав вимоги в інтересах заявника та зазначив клопотання про розгляд справи за відсутності представника цієї заінтересованої особи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне заяву задовольнити повністю за викладених вище наведених у заяві обставин та враховуючи ту обставину, що протягом року з дня опублікування оголошення про взяття на облік безхазяйного майна, будь-хто з фізичних або юридичних осіб не заявив про свої права на нього, строк один рік з дня взяття на облік нерухомої речі сплинув, через що суд приходить до висновку, що заява керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури про передачу зазначеного об'єкта нерухомого майна до комунальної власності відповідної територіальної громади є обґрунтованою.

Враховуючи викладене, суд убачає за потрібне ухвалити рішення на користь заявника на підставі положень ч. ч. 1 - 2 ст. 335 Цивільного кодексу України.

Керуючись ст. ст. 4, 259, 263-265, 268, 293-294, 329, 333 Цивільного процесуального кодексу України,-

В И Р І Ш И В :

Заяву керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури в інтересах держави в особі заявника Семенівської міської ради Чернігівської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, заінтересована особа - Деснянське басейнове управління водних ресурсів, - задовольнити повністю з усіх заявлених вимог.

Передати Семенівській міській територіальній громаді Новгород-Сіверського району Чернігівської області в особі органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, Семенівської міської ради Чернігівської області, в комунальну власність безхазяйне нерухоме майно: комплекс гідротехнічних споруд, розташований на русловому ставку на річці Стратива (ліва притока річки Снов) за адресою: вулиця Гагаріна, 17А, село Янжулівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Учасники справи:

Особа, якій законом надано право звертатись до суду в інтересах інших осіб: керівник Новгород-Сіверської окружної прокуратури, місцезнаходження: вулиця Замкова, будинок 9А, місто Новгород-Сіверський Чернігівської області, код ЄДРПОУ 0291011424.

Заявник: Семенівська міська рада Чернігівської області, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 6, місто Семенівка Чернігівської області, 15400, код ЄДРПОУ 04062009.

Заінтересована особа: Деснянське басейнове управління водних ресурсів, місцезнаходження: проспект Перемоги, будинок 39-А, місто Чернігів, 14017, код ЄДРПОУ 34654458.

Дата складення повного рішення - 31 березня 2023 року.d81yCoppUllcm

Суддя: О. І. Гнип

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109932855
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/743/22

Рішення від 31.03.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні