Ухвала
від 31.03.2023 по справі 288/74/20
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 288/74/20

1-кс/288/84/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2023 року . смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши заяву про самовідвід судді ОСОБА_3 по справі за клопотанням представника Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства ОСОБА_4 про скасування арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

Впровадженні Попільнянськогорайонного судуЖитомирської областіперебуває клопотання представника Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства ОСОБА_4 про скасування арешту майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019060270000276 від 30 жовтня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 358 КК України.

Головуючою по справі слідчим суддею ОСОБА_3 заявлено самовідвід з підстави, що ухвалою Попільнянського районного суду Житомирської області від 27 січня 2020 року задоволено заяву про самовідвід слідчого судді ОСОБА_3 в справі за клопотанням слідчого СВ Попільнянського ВП Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_5 , внесене до ЄРДР в кримінальному провадженні № 12019060270000276 від 30 жовтня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 358 КК України, погоджене прокурором Коростишівської місцевої прокуратури ОСОБА_6 , про арешт майна.

Зазначені обставини можуть викликати сумнів щодо об`єктивності та неупередженості при розгляді даного клопотання з огляду вимог пункту 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів (схвалені резолюцією 2006/23 від 27 липня 2006 року) зазначається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього є неможливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому, випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості.

В судове засідання учасники провадження не з`явились, повідомлялись у відповідності з положеннями статті 135 КПК України, що не створює процесуальних перешкод у формі неможливості розгляду вказаної заяви.

Суд, вивчивши заяву про самовідвід, клопотання та матеріали кримінального провадження, приходить до наступного висновку.

Згідно з вимогами статті 6 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Тобто, довіра до суду є запорукою того, що судове рішення буде сприйняте, як законне та справедливе.

Важливою процесуальною гарантією реалізації права кожної людини на справедливий судовий розгляд незалежним і безстороннім судом у кримінальному провадженні України є інститут відводів (самовідводів) професійних суддів і присяжних, який являє собою сукупність процесуальних норм, що передбачають ініціювання та вирішення питання про недопущення судді до участі або усунення його від участі в кримінальному провадженні за наявності обставин, що виключають таку участь.

З огляду на це, навіть зовнішні прояви можуть мати певну важливість або, іншими словами, "правосуддя повинно не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться" (рішення у справі "Де Куббер проти Бельгії" ("De. Belgium"), від 26 жовтня 1984 року, п.26).

У справі "П`єрсак проти Бельгії" Європейський суд з прав людини висловив позицію, згідно з якою, незважаючи на той факт, що безсторонність зазвичай означає відсутність упередженості, або, навпаки, її наявність може бути перевірено різноманітними способами провів розмежування між суб`єктивним підходом, який відображає особисте переконання громадянина у конкретній справі, та об`єктивним підходом, який визначає, чи були достатні гарантії, щоб виключити будь-які сумніви з цього приводу. Таким чином, на основі вищезазначеного, слід зробити висновок, що при оцінці безсторонності суду слід розмежовувати суб`єктивний та об`єктивний аспект.

Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то у справі "Хаушильд проти Данії" зазначається, що Європейському суду з прав людини не потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини (рішення від 09.11.06 року у справі «Білуга проти України», від 28.10.98. у справі «Ветштан проти Швейцарії», тощо), важливим питанням є довіра, яку суди мають вселяти у громадськість в демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, має брати самовідвід або бути відведений.

Відповідно до статті 15 Кодексу суддівської етики суддя заявляє про самовідвід від участі в розгляді справи у випадку неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

Згідно пункту 1 частини третьої статті 55 ЗаконуУкраїни «Просудоустрій істатус суддів», суддя зобов`язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства.

Частиною першою статті 80КПКУкраїни передбачено, що за наявності підстав, передбачених статтями 75-79 цього Кодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Згідно частини другоїстатті 82 КПК України, у разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) судді, який здійснює провадження одноособово, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею.

Інститут відводу має важливе значення для реалізації демократичних принципів судового процесу, сприяє ефективному розгляду справи і забезпечує правильне вирішення справи.

Норма про відвід (самовідвід) гарантує неупередженість у здійсненні правосуддя, запобігає можливості скасування рішень за мотивами незаконності складу суду, заінтересованості певних суб`єктів, що з`ясувалися під час перевірки справи вищестоящими інстанціями.

З метою виключення сумніву щодо об`єктивного, безстороннього розгляду справи та для забезпечення умов, за яких у будь-кого не виникало б сумнівів щодо розгляду справи безстороннім та неупередженим судом, суд приходить до висновку щодо наявності підстав для задоволення заяви про самовідвід слідчого судді у даній справі.

На підставі наведеного, керуючись статтями 75-76,80-82, 309, 369, 372 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву про самовідвід слідчого судді ОСОБА_3 по справі за клопотанням представника Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства ОСОБА_4 про скасування арешту майна задовольнити.

Передати справу до канцелярії Попільнянського районного суду Житомирської області для визначення іншого судді - для розгляду справи у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Попільнянського

районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109933814
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —288/74/20

Постанова від 24.04.2023

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні