Ухвала
від 31.03.2023 по справі 200/305/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

31 березня 2023 року Справа №200/305/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Льговська Ю.М., перевіривши матеріали позову Волноваської окружної прокуратури (код ЄДРПОУ: 25707002, місцезнаходження: вул. Героїв 51 ОМБр, буд. 4, м. Волноваха, Донецька область, 85700) в інтересах держави в особі Великоновосілківської селищної ради (код ЄДРПОУ: 04341577, місцезнаходження: вул. Пушкіна, буд. 32, смт. Велика Новосілка, Волноваський район, Донецька область, 85500), Великоновосілківської селищної військової адміністрації Волноваського району Донецької області (код ЄДРПОУ: 44790913, місцезнаходження: пр. Миру, буд. 23, с. Багатир, Волноваський район, Донецька область, 85530) до Комунального підприємства «Дитячий оздоровчий заклад «Дружба» Великоновосілківської селищної ради» (код ЄДРПОУ: 42668329, місцезнаходження: вул. Немировича-Данченка, буд. 44, с. Нескучне, Волноваський район, Донецька область, 85582) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання до вчинення певних дій, -

В С Т А Н О В И В:

16 січня 2023 року (згідно з відбитком поштового штампу на конверті) Волноваська окружна прокуратура в інтересах держави в особі Великоновосілківської селищної ради, Великоновосілківської селищної військової адміністрації Волноваського району Донецької області звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Комунального підприємства «Дитячий оздоровчий заклад «Дружба» Великоновосілківської селищної ради» про:

визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо невжиття заходів, спрямованих на оформлення правовстановлюючих документів та проведення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку орієнтованою площею 3,00 га для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення з місцем розташування: вул. Немировича-Данченка, буд. 44а, с. Нескучне, Волноваський район, Донецька область, 85582;

зобов`язання відповідача вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів та проведення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку орієнтованою площею 3,00 га для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення з місцем розташування: вул. Немировича-Данченка, буд. 44а, с. Нескучне, Волноваський район, Донецька область, 85582.

За приписами частини першоїстатті 171 Кодексу адміністративного судочинства України(далі КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленимстаттями 160,161,172цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 5 частини п`ятоїстатті 160 КАС Українив позовній заяві зазначається виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За змістом частини четвертої статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Вимоги позовної заяви обґрунтовано невжиттям відповідачем заходів, спрямованих на оформлення правовстановлюючих документів, оскільки проект землеустрою для передачі у постійне користування земельної ділянки розроблено, але до селищної ради на затвердження не подається. Разом цим проект землеустрою, остаточний акт здачі-приймання робіт за договором від 19 листопада 2021 року відсутні в додатках до позовної заяви.

Також відсутні в додатках до позовної заяви докази на підтвердження обставин щодо можливості реєстрації проекту землеустрою та затвердження його радою. Отже, у позові не зазначено та не надано суду доказів спроможності відповідача вживати заходи, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів.

Вказане свідчить про недотримання прокурором пункту 5 частини п`ятоїстатті 160, частини четвертої статті 161 КАС України.

Відповідно до частини першоїстатті 122 КАС Українипозов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Частиною другоюстатті 122 КАС Українипередбачено, що […]. Для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. […].

Суд не погоджується з доводами прокурора, що підстави, які дають право на пред`явлення вимог, виникли з дати отримання листа Великоновосілківської селищної військової адміністрації Волноваського району Донецької області від 17 жовтня 2022 року № 01-25/416. Ще із листа Великоновосілківської селищної ради від 01 вересня 2022 року № 01-25/172 прокурору стало відомо, що оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки Комунального підприємства «Дитячий оздоровчий заклад «Дружба» Великоновосілківської селищної ради» не розглядається.

Вказане свідчить про порушення тримісячного строку звернення до суду, а тому недолік підлягає усуненню шляхом надання суду заяви про поновлення цього строку та доказів поважності причин його пропуску.

Суд вважає невиконаними вимоги частини другої статті 161 КАС України та не приймає в якості доказів направлення прокурором відповідачеві копії позовної заяви на відомі йому неофіційні електронні адреси, оскільки основною умовою дотримання вимог вказаної норми є вручення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до частини першої статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160,161 цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи, що позовна заява не відповідає вимогамстатей 160, 161 КАС України, вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків.

Керуючись статями 160, 161, 169, 248 КАС України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Волноваської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Великоновосілківської селищної ради, Великоновосілківської селищної військової адміністрації Волноваського району Донецької області до Комунального підприємства «Дитячий оздоровчий заклад «Дружба» Великоновосілківської селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання до вчинення певних дій залишити без руху.

Прокурору усунути недоліки позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки необхідно усунути шляхом надання до Донецького окружного адміністративного суду позовної заяви з її копіями відповідно до кількості учасників справи, оформленої з дотриманням вимог пункту 5 частини п`ятоїстатті 160 КАС України; доказів, на яких ґрунтуються позовні вимоги; заяви про поновлення строку звернення до суду та доказів поважності причин його пропуску; доказів виконання вимог частини другої статті 161 КАС України щодо відповідача.

Роз`яснити прокуророві, що в разі, якщо він не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява буде йому повернута.

Повідомлення учасників справи здійснюється через електронну пошту, у тому числі неофіційну, виходячи з презумпції обізнаності (особа, яка, звертаючись до суду, в заяві, або по суті справи, або в заяві з процесуальних питань вказала свою електронну пошту, яка не є офіційною, то вона погоджується на отримання повідомлення саме на цю електронну пошту і має цікавитись, чи отримала лист, чи ні), або через систему «Електронний суд».

Учасник судового процесу, який не має офіційної електронної адреси, повинен виконати вимоги частини другої статті 129 КАС України та за допомогою електронної пошти (телефону) негайно підтвердити суду про отримання судового повідомлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ю.М. Льговська

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109946552
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —200/305/23

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Льговська Ю.М.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Льговська Ю.М.

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Льговська Ю.М.

Постанова від 18.10.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Льговська Ю.М.

Ухвала від 31.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Льговська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні