Ухвала
від 24.03.2023 по справі 644/1790/22
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 644/1790/22

Провадження № 2-о/643/99/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.03.2023 м.Харків

Суддя Московського районного суду м. Харкова Осадчий О. В., перевіривши заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради (м. Харків, пр-т Архітектора Альошина, 11) про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

05 грудня 2022 року ОСОБА_1 звернулась до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова з заявою визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки (справа № 644/1790/22).

Розпорядженням в. о. голови Орджонікідзевського районного суду м. Харкова про передачу справи на розгляд до іншого суду вирішено передати цивільну справу № 644/1790/22 на розгляд Московського районного суду м. Харкова, як найбільш територіально наближеному до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, відповідно до ч. 4 ст. 31 ЦПК України.

21 березня 2023 року до Московського районного суду м. Харкова надійшла цивільна справа №644/1790/22 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради (м. Харків, пр-т Архітектора Альошина, 11) про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, згідно з розпорядженням в. о. голови Орджонікідзевського районного суду м. Харкова про передачу справи на розгляд до іншого суду.

Суд, перевіривши заяву на її відповідність вимогам ЦПК України, встановив таке.

Відповідно до п. 1 ч. 2, ч. 4 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. У випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно дост.32ЦПК Україниспори міжсудами пропідсудність недопускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Відтак, суд доходить висновку про прийняття цивільної справи № 644/1790/22 за заявою ОСОБА_3 до свого провадження.

Окрім цього, згідно із ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 27 березня 2008 року у справі «Штукатуров проти Росії» (заява № 44009/05) зазначив, що, вирішуючи справу про визнання особи недієздатною виключно на підставі письмових доказів, не побачивши і не почувши особу, суд порушив її право на справедливий судовий розгляд, передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про необхідність надання доступу до суду навіть особам, які вже визнані недієздатними, відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції наголошується у рішенні ЄСПЛ від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України» (заява № 49069/11).

Конституційний Суд України у рішенні від 1 червня 2016 року у справі № 2-рп/2016 зазначив, що недієздатним особам мають надаватися правові можливості для задоволення індивідуальних потреб, реалізації та захисту їх прав і свобод; хоча за станом здоров`я недієздатні особи не спроможні особисто реалізовувати окремі конституційні права і свободи, у тому числі право на свободу та особисту недоторканність, вони не можуть бути повністю позбавлені цих прав і свобод, тому держава зобов`язана створити ефективні законодавчі механізми та гарантії для їх максимальної реалізації.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на особисту участь у судових засіданнях, висловлення своєї думки щодо висновків лікарів-психіатрів у судовому засіданні при вирішенні питань, пов`язаних із наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв`язку з цим їх прав.

Таким чином, особа, щодо якої розглядається справа окремого провадження про визнання її недієздатною, має право на участь у слуханні справи та на справедливий розгляд своєї справи. Зокрема, така особа повинна бути повідомлена про розгляд справи, їй має бути роз`яснено її права, вона повинна мати можливість за бажання скористатися безоплатною правовою допомогою і брати участь у судових засіданнях. Навіть у разі наявності реальних, доведених застережень щодо небезпеки безпосередньої участі цієї особи у розгляді справи для інших осіб або для неї самої суд повинен, принаймні, мати візуальний контакт із такою особою, а краще опитати її (за необхідностідистанційно, у режимі відеоконференції). Якщо на момент розгляду справи особа позбавлена волі як психічно хвора, суд має перевірити законність підстав позбавлення волі такої особи, щоб гарантувати права людини на свободу та справедливий суд.

Між тим, заявником у якості заінтересованої особи не зазначено особу щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною.

За таких обставин, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з п.10 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб: особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, - на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Положеннями ст.2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб. Вказане завдання превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, ч. 9 ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Враховуючи вказані вище положення законодавства України, завдання забезпечення справедливого розгляду справи та її вирішення на засадах верховенства права, наявні дані про стан здоров`я ОСОБА_2 , з метою сприяння в реалізації права останнього на безоплатну вторинну правову допомогу, суд вважає за необхідне за власною ініціативою забезпечити його правовою допомогою та доручити Харківському місцевому центру з надання безоплатної вторинної допомоги призначити адвоката для здійснення представництва ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. 2, 10, 32, 175, 187, 293 299 ЦПК України, ст. ст. 13, 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до провадження цивільну справу № 644/1790/22 за заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, та відкрити провадження у справі.

Залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи:

- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , як особу, щодо якої вирішується питання про визнання особи недієздатною.

Призначити справу за заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа опікунська рада Адміністрації Індустріального району Харківської міськоїради провизнання особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна досудового розглядуна 27квітня 2023року о10:00год.у приміщенніМосковського районногосуду м.Харкова за адресою: м. Харків, пр. Ювілейний, буд. 38-Є, каб. № 30.

Доручити Харківському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Харків, м-н Свободи, буд. 5, Держпром, 6 під., 3 поверх) призначити представника (адвоката) Кравцову Олександру Петровичу, ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого буде розглядатись заява про визнання його недієздатним та встановлення над ним опіки.

Копію ухвали направити до Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання.

Розгляд справи проводити судом у складі одного судді та двох присяжних.

Копію даної ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі. Одночасно, з копією ухвали надіслати заінтересованій особі копію заяви з доданими до неї документами.

Запропонувати заінтересованим особам надати до суду письмові пояснення у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо цієї справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України https://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Осадчий

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109952453
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/1790/22

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Шевченко С. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Шевченко С. В.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Шевченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні