Ухвала
від 03.04.2023 по справі 492/832/21
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/832/21

провадження № 2/492/59/23

УХВАЛА

про участьучасника справиу судовомузасіданні

в режимі відеоконференції

03 квітня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Рябчук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представниці позивачки адвоката Губської Христини Юріївни про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду по цивільнійсправі запозовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Арцизька м`ясна компанія» про стягнення коштів за користування земельною ділянкою, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Арцизька м`ясна компанія» про стягнення коштів за користування земельною ділянкою.

30 березня 2023 року до суду від представниці позивачки адвоката Губської Х.Ю. надійшла заявапро їїучасть усудовому засіданнів режимівідеоконференції,поза межамиприміщення судуз використаннямвласних технічнихзасобів задопомогою судовоїсистеми «EasyCon»,у зв`язкуз веденнямвоєнного стануна всійтериторії України,яке переданеголовуючій суддіГусєвій Н.Д.згідно зРеєстром вхідноїкореспонденції 03квітня 2023 року.

Заяву представниці позивача про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеної заяви не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши заяву про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Право на судовий захист встановлене ст. 55 Конституції України не може обмежуватись навіть за умови оголошення карантину, введення воєнного стану.

Жодній особі, не може бути обмежено право встановлене ч. 5 ст. 4 ЦПК України, а саме на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Відповідно до вимог ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно ч. 7 ст. 13 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ч. 3 ст. 212 ЦПК України).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС).

З 05 жовтня 2021 року офіційно почала функціонувати підсистема відеоконференцзв`язку, за допомогою якої забезпечується можливість участі учасників справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, як у приміщенні суду, так і поза межами приміщення суду. При цьому, для проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, особа попередньо має бути зареєстрована в Електронному кабінеті (пункт 49 Положення про ЄСІТС).

Як вбачається із заяви про участь представниці позивачки у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, заява подана з дотриманням правил процесуального закону, представниця позивачки зареєстрована в Електронному кабінеті та в системі відеоконференцзв`язку з використанням власного електронного підпису.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що на території України введено воєнний стан, а також, що Арцизький районний суд Одеської області має технічну можливість провести судове засідання за допомогою програмного забезпечення «EasyCon», розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua у визначені судом дату і час, з метою необхідності забезпечення права на доступ до правосуддя, рівності учасників процесу перед законом і судом, своєчасного розгляду цивільної справи, суд вважає за необхідне провести судове засідання, призначене на 04 квітня 2023 року о 15 год. 00 хв. в режимі відеоконференції за участю представниці позивачки адвоката Губської Х.Ю. поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у зв`язку з чим подана заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 212, 247, 259, 260 ЦПК України, суд, -

постановив:

Заяву представниці позивачки адвоката Губської Христини Юріївни про її участь у судовому засіданні у справі № 492/832/21 у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - задовольнити.

Провести судове засідання, призначене на 04 квітня 2023 року о 15 год. 00 хв., за участі представниці позивачки ОСОБА_1 адвокатаГубської ХристиниЮріївни у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням їх власних технічних засобів за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Відеоконференція буде проведена за допомогою програмного забезпечення «EasyCon», розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua.

Роз`яснити заявниці ОСОБА_2 , що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції вона зобов`язана: зайти та авторизуватися в підсистемі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Роз`яснити заявниці ОСОБА_2 , що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідне клопотання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109957361
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —492/832/21

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні