Ухвала
від 03.04.2023 по справі 920/865/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.04.2023м. СумиСправа № 920/865/22

Господарський суд Сумської області у складі

судді Резніченко О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Бублик Т.Д.,

розглянув заяву №07-13/220 від 27.02.2023 (вх. №770 від 02.03.2023) Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі Філії «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони її правонаступником у справі

за позовом: Державного підприємства «Конотопське лісове господарство»

до відповідача: Фізичної особи підприємця Лимаря Юрія Георгійовича,

про стягнення 207863 грн 53 коп.

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув

від відповідача: не прибув

від заявника: не прибув

Суть питання, що вирішується ухвалою суду. Мотиви, з яких суд дійшов вищезазначеного висновку. Законодавство, що підлягає застосуванню.

Рішенням Господарського суду Сумської області від 01.12.2022 позовні вимоги були задоволені повністю (а.с.41-43).

02.01.2023 судом було видано відповідні наказ на примусове виконання рішення та постановлено ухвалу про повернення судового збору (а.с. 49, 51).

02.03.2023 Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі Філії «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» було подано заяву про заміну сторони її правонаступником у справі, оскільки позивач був реорганізований, шляхом перетворення.

Ухвалою суду від 20.03.2023 заяву призначено до розгляду на 03.04.2023.

Представники сторін та заявника в судове засідання не з`явились, письмових заперечень по суті заявлених вимог не надали.

Заявник стверджує, що на виконання наказу №826 від 28.10.2022 року «Про припинення Державного підприємства «Конотопське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про те, що юридична особа - Державне підприємство «Конотопське лісове господарство» (ЄДРПОУ 00992935) знаходиться в стані припинення.

Відповідно до п. 8 вищезазначеного наказу - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків реорганізованого Державного підприємства «Конотопське лісове господарство».

Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 01.11.2022р. підтверджується, що Державне підприємство «Конотопське лісове господарство» перебуває в стані припинення.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.12.2022р. включено відомості до ЄДР про реєстрацію відокремленого підрозділу Філія «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Наказом від 05.01.2023р. №221 за Філією «Конотопське лісове господарство» закріплено майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затверджений наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 05.01.2023р. №44 Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Конотопське лісове господарство».

Наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №83 від 16.12.2022 року затверджено Положення про філію «Конотопське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Відповідно до п.1.1 Положення про філію (надалі - Положення), Філія «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (надалі - Філія) є відокремленим підрозділом державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034)

Пунктом 3.1. Положення визначено, що Філія діє від імені Підприємства та в його інтересах, здійснює делеговані Підприємством функції відповідно до мети, завдань та предмету діяльності Підприємства.

Згідно із п.10.5 та п. 10.5.6. Положення, для здійснення діяльності в межах, встановлених законодавством, Статутом Підприємства, даним Положенням та наказами Генерального директора, Підприємство делегує Філії право представляти інтереси Підприємства в судах, в тому числі в загальних судах, господарських та адміністративних судах, а також в міжнародних арбітражах у справах, пов`язаних з діяльністю Філії; вести претензійну роботу, виступати позивачем, в тому числі Цивільним, та відповідачем у судах всіх інстанцій, з усіма правами, наданими законом позивачу, цивільному позивачу, відповідачу і третій особі, з правом підпису усіх процесуальних документів в межах своїх повноважень, передбачених цим Положенням, представляти інтереси в правоохоронних органах та бути представником потерпілого.

Також, для виконання делегованих ДП «Ліси України» функцій, Філією «Конотопське лісове господарство» ДП «Ліси України» було відкрито поточний рахунок, що підтверджується Довідкою АТ КБ «ПРИВАТБАНК» №230105SU14100503 від 05.01.2023 р.

Дослідивши матеріали справи, подану заявником заяву про заміну сторони виконавчого провадження, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. При цьому питання заміни сторони її правонаступником, вирішується виключно судом у порядку, передбаченому статтею 52 ГПК України .

В силу ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб`єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Аналогічні положення містяться у Законі України «Про виконавче провадження» (ч. 5 ст. 15 Закону).

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане із переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач або третя особа) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника.

Для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав попередника. У кожному конкретному випадку для вирішення питання про можливість правонаступництва господарському суду необхідно досліджувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права. Підставою для процесуального правонаступництва є правонаступництво у матеріальному правовідношенні, яке настало після відкриття провадження у справі. Відтак особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав й обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони у правовідносинах, з яких виник спір.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 ЦК України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 107 ЦК України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Враховуючи викладене, суд задовольняє заяву №07-13/220 від 27.02.2023 (вх. №770 від 02.03.2023) Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі Філії «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони її правонаступником у справі у справі №920/865/22.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 52, 234, 334 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Заяву № 07-13/220 від 27.02.2023 (вх. №770 від 02.03.2023) Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі Філії «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» у справі № 920/865/22 задовольнити.

2.Замінити позивача (стягувача) у справі №920/865/22 - Державне підприємство «Конотопське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00992935) його правонаступником Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (вул. Шота Руставелі, 9А, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 44768034) в особі Філії «Конотопське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (вул. Конотопських партизан, 97, м. Конотоп, Сумська область, 41605, код ЄДРПОУ 45064242).

3.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала може бути оскаржена в порядку, встановленому ст. ст. 255-257 ГПК України.

Ухвала підписана суддею 03.04.2023.

СуддяО.Ю. Резніченко

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109961000
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —920/865/22

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Рішення від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні