Ухвала
від 31.03.2023 по справі 461/909/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/909/19

Провадження № 1-кс/461/1744/23

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

31.03.2023 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в :

слідчий відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 КК України, погодженим прокурором Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, а саме оригіналів усіх документів спадкової справи № 558/2020 ОСОБА_5 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_1 .

Подане клопотання мотивує тим, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі та в сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні.

Слідчий просить проводити розгляд клопотання без участі слідчого та прокурора.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, та у відсутності слідчого та прокурора.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 КК України.

Як вбачається з матеріалів клопотання, підставою для внесення відомостей в ЄРДР про кримінальне правопорушення слугувала заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про заволодіння шляхом шахрайства її нерухомим майном.

У відповідності до відомостей внесених до ЄРДР, невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи квартирами АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , що належали ОСОБА_6 , що завдало їй матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_7 показала, що вона ніколи не відчужувала в жодний спосіб обидва вище вказані об`єкти нерухомості, як і не надавала дозвіл на це жодним фізичним чи юридичним особам, та не підписувала з даного приводу жодних документів.

Крім того, невідомі особи впродовж 2017-2018 шахрайським шляхом заволоділи квартирою АДРЕСА_4 , які належали ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що завдало матеріальної шкоди в особливо великих розмірах її спадкоємиці ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_10 , показала, що ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 та ніколи не відчужувала в жодний спосіб вище вказаний об`єкт нерухомості, як і не надавала дозвіл на це жодним фізичним чи юридичним особам, та не підписувала з даного приводу жодних документів.

Аналізом Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено наступне.

23.11.2017 держреєстратор ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_11 зареєстрував за Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (далі - ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ») право власності на нижче вказаний об`єкт нерухомості на підставі акту прийому-передачі даного майна до статутного капіталу товариства, складеного від імені ОСОБА_8 зі згаданим вище суб`єктом господарювання та датованого 10.07.2006, а саме:

об`єкт нерухомого майна під реєстраційним номером 1416010512242 - квартира АДРЕСА_5 , загальна площа якої становить 35.3 кв.м.

Надалі, 27.11.2017 приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_12 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою - ОСОБА_13 , на підставі укладеного між ним та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договору купівлі- продажу.

12.03.2018 приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_14 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою - ОСОБА_15 , на підставі укладеного між ними договору купівлі-продажу.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, згаданий вище об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_5 , перебуває у приватній власності ОСОБА_15 .

Крім того, 19.06.2018 держреєстратор Виконкому ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_16 зареєструвала право власності на обидва вище вказані об`єкти нерухомості за ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на підставі акту прийому-передачі даного майна до статутного капіталу товариства, складеного від імені ОСОБА_17 зі згаданим вище суб`єктом господарювання та датованого 19.12.2013, а саме:

об`єкт нерухомого майна під реєстраційним номером 197807346101 - квартира АДРЕСА_3 , загальна площа якої становить 62 кв.м;

об`єкт нерухомого майна під реєстраційним номером 6318946101 - квартира АДРЕСА_3 , загальна площа якої становить 28,5 кв.м.

22.06.2018 приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_18 зареєструвала право власності на обидва вище вказані об`єкти нерухомості за фізичною особою - ОСОБА_19 , на підставі укладеного між ним та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договору купівлі-продажу.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, згадані вище квартири АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 перебувають у приватній власності ОСОБА_19 .

Водночас, досудовим розслідуванням встановлено, що ні ОСОБА_7 , ні ОСОБА_8 в м. Дніпро не були, не підписували жодних документів стосовно передачі права власності чи користування на вище вказані об`єкти нерухомого майна, не відчужували їх та намірів таких не мали.

Згідно з частини 1 статті 144 ЦК України - статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вартості вкладів його учасників.

А тому, вище перелічені фізичні та юридичні особи, що ніколи не були учасниками товариства не в праві здійснювати вклади, у тому числі вносити до його статутного капіталу нерухоме майно.

Поряд з цим, відповідно до п. 7.1 Правил ведення нотаріального діловодства, передбачено, що про всі нотаріальні дії, вчинені нотаріусами робиться запис у реєстрах для реєстрації нотаріальних дій.

26.08.2021 на адресу СУ ГУНП у Львівській області надійшла заява ОСОБА_20 про визнання її як потерпілою в даному кримінальному провадженні, оскільки померла ОСОБА_7 , являлася її двоюрідною сестрою та є єдиною спадкоємицею майна ОСОБА_17 . А також до даної заяви ОСОБА_20 , долучила копію довідки про коло спадкоємців виданою п`ятою ІНФОРМАЦІЯ_9 , що згідно матеріалів спадкової справи № 558/2020, заведеної після смерті ОСОБА_17 , станом на 18 серпня 2021 року спадкоємцем згідно закону є ОСОБА_20 , та рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 24.12.2020 (Справа №466/9062/20) у відповідності до котрого встановлено факт родинних відносин, що ОСОБА_7 , є двоюрідною сестрою ОСОБА_20 .

У ході досудового розслідування встановлено, що оригінали усіх документів спадкової справи № 558/2020 ОСОБА_5 , перебувають у володінні п`ятої ІНФОРМАЦІЯ_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_1 .

Слідчий зазначає, що встановлення та вилучення вище перелічених документів, які перебувають у володінні п`ятої ІНФОРМАЦІЯ_1 , має істотне значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, надасть можливість отримати важливий речовий доказ, мати постійний доступ до нього з метою використання його під час доказування вчинення кримінального правопорушення, а також унеможливлення його зміни, або знищення у зв`язку із збігом термінів зберігання вищезазначеної документації та інформації чи з інших причин, надасть можливість перевірити достовірність вказаних в них відомостей, законність їх виконання та дозволить отримати інформацію, необхідну для розслідування вказаного кримінального провадження, та провести ряд судових експертиз із використанням вище вказаних документів.

Слідчим доведено, що в ході досудового розслідування виникла необхідність отримання тимчасового доступу до речей і документів. Дослідження зазначеної документації має істотне значення для встановлення обставин у цьому кримінальному провадженні і полягає у тому, що дасть можливість дослідити інформацію, яка міститься у даних документах та доказову інформацію необхідну для розслідування вказаного провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, враховуючи, що вказані документи, мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, з метою забезпечення можливості використання цих документів як доказів у судовому розгляді кримінального провадження, вважаю, що слід надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів.

Разом з тим, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання слідчого слід задовольнити частково та надати доступ до оригіналів таких документів з можливістю ознайомлення з ними та отримання їх копій, однак без вилучення їх оригіналів, оскільки слідчому судді не надано доказів необхідності вилучення цих документів в оригіналі, зокрема, не надано постанов про призначення відповідних експертиз, клопотань експерта про надання оригіналів відповідних документів.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя ,-

у х в а л и в :

клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 або іншим слідчим з групи слідчих у кримінальному провадженні №12018140080002360, яке 07.08.2018, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до усіх документів спадкової справи № 558/2020 ОСОБА_5 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення копій вищевказаних документів.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_21 .

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109964435
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —461/909/19

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні