Ухвала
від 02.08.2019 по справі 461/909/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/909/19

Провадження № 1-кс/461/6491/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

02.08.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в :

старший слідчий відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні №12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190 КК України, погодженим старшим прокурором групи прокурорів прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про надання дозволу тимчасового доступу до речей і документів та дати розпорядження про надання можливості вилучення відомостей з Єдиної бази даних звітів про оцінку щодо реєстрації звітів про оцінку майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , складених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_2 .

Подане клопотання мотивує тим, що із метою забезпечення повного, швидкого та неупередженого досудового розслідування, встановлення осіб, що можуть бути причетними до вчинення даних кримінальних правопорушень, встановлення обставин незаконного заволодіння вище вказаним нерухомим майном, та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів вище вказаних документів, які становлять охоронювану законом таємницю, та провести їх вилучення в ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, наслідки неявки. Одночасно із поданим клопотанням, слідчий звернувся до суду із заявою про слухання справи без його участі; клопотання підтримав просив задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 в судове засідання для розгляду даного клопотання не з`явився, про місце та час повідомлявся належним чином, повідомлення про причини неприбуття до суду не надходили, проте його неявка, відповідно до положень ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 КК України.

У відповідності до відомостей внесених до ЄРДР, невідомі особи впродовж 2017-2018 шахрайським шляхом заволоділи квартирою АДРЕСА_3 , які належали ОСОБА_5 , що завдало матеріальної шкоди в особливо великих розмірах її спадкоємиці ОСОБА_6 .

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_6 показала, що ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 та ніколи не відчужувала в жодний спосіб вище вказаний об`єкт нерухомості, як і не надавала дозвіл на це жодним фізичним чи юридичним особам, та не підписувала з даного приводу жодних документів.

Аналізом Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено наступне.

23.11.2017 держреєстратор ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_7 зареєстрував за Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (далі - ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »), код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , засноване 27.10.1995, адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_4 , право власності на нижче вказаний об`єкт нерухомості на підставі акту прийому-передачі даного майна до статутного капіталу товариства, складеного від імені ОСОБА_5 зі згаданим вище суб`єктом господарювання та датованого 10.07.2006, а саме:

об`єкт нерухомого майна під реєстраційним номером 1416010512242 квартира АДРЕСА_3 , загальна площа якої становить 35.3 кв.м.

Надалі, 27.11.2017 приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою ОСОБА_9 , на підставі укладеного між ним та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » договору купівлі-продажу.

12.03.2018 приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_10 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою ОСОБА_11 , на підставі укладеного між ними договору купівлі-продажу.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, згаданий вище об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває у приватній власності ОСОБА_11 .

Водночас, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 в м. Дніпро не була, не підписувала жодних документів стосовно передачі права власності чи користування на вище вказаний об`єкт нерухомого майна, не відчужували його та намірів таких не мала.

Згідно з частини 1 статті 144 ЦК України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вартості вкладів його учасників.

А тому, вище вказана фізична особа, яка ніколи не була учасником товариства, не в праві здійснювати вклади, у тому числі вносити до його статутного капіталу нерухоме майно.

Разом з тим, досудовим розслідуванням встановлено, що з метою заволодіння шляхом шахрайства нерухомим майном потерпілої та створення цим незаконним діям видимості законності, внесення до статутного капіталу ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » належного потерпілій об`єкта нерухомості оформлено у вигляді акту приймання-передачі, шляхом його підробки та подальшого використання при державній реєстрації права власності.

Із метою повного, всебічного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження, встановлення осіб, що можуть бути причетними до вчинення даних кримінальних правопорушень, встановлення обставин відчуження нерухомого майна, а саме квартири АДРЕСА_3 , проведення судових експертиз із використанням вилучених документів, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, котрі перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_2 - відомостей з Єдиної бази даних звітів про оцінку щодо реєстрації звітів про оцінку майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , складених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ідентифікатором за базою ФДМУ №2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ідентифікатором за базою ФДМУ №2557230_05012018_EDK180105-001 від 05.01.2018, з можливістю їх вилучення в повному обсязі, а саме: документів, заявок, що слугували підставою для реєстрації; відомостей щодо дати та суб`єктів (у т.ч. уповноважених на представлення їх інтересів осіб), які внесли відомості про вище вказаний об`єкт в реєстр оцінювача; оригіналів усіх документів звітів про оцінку майна №2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017 та №2557230_05012018_EDK180105-001 від 05.01.2018 (у електронній та паперовій формі); інформації зі звітів про оцінку та інших документів щодо визначення оціночної вартості; відомостей у вигляді витягів про всі дії, які вчинялись в реєстрі щодо перегляду (роздруківки, зміни та інші) інформації по зазначеному об`єкту; договорів із замовниками про оцінку, а також усіх інших наявних документів та відомостей в повному обсязі.

Слідчим доведено, що встановлення та вилучення вище перелічених документів та інформації, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , має істотне значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, надасть можливість отримати важливий речовий доказ, мати постійний доступ до нього з метою використання його під час доказування вчинення кримінального правопорушення, а також унеможливлення його зміни, або знищення у зв`язку із збігом термінів зберігання вищезазначеної документації та інформації чи з інших причин, надасть можливість перевірити достовірність вказаних в них відомостей, законність їх виконання та дозволить отримати інформацію, необхідну для розслідування вказаного кримінального провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Також слідчим доведено, що вище перелічені документи, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , містяться у вказаної юридичної особи, тому здобути їх можливо лише шляхом отримання тимчасового доступу до вказаних документів та отримання розпорядження суду на їх вилучення.

Відповідно до положень п.п. 3, 4, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України вказані документи містять охоронювану законом таємницю, а саме відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю; а також персональні дані особи, що знаходиться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно ст. 505 Цивільного кодексу України комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці. Персональні дані - це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована. База персональних даних - іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі та/або у формі картотек персональних даних. Володілець бази персональних даних - фізична або юридична особа, яка визначає мету обробки персональних даних, встановлює склад цих даних та процедури їх обробки, якщо інше не визначено законом (ст. 2 Закону «Про захист персональних даних»).

Слідчим доведено слідчому судді, що без отримання доступу до вище перелічених документів неможливо іншими способами встановити обставини вчинення кримінальних правопорушень у цьому кримінальному провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, враховуючи, що означені документи можуть надати органу досудового розслідування та суду можливість отримати речові докази та забезпечити проведення повного, швидкого та неупередженого розслідування, а тому, вважаю, що клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів слід задовольнити повністю.

Слідчий суддя надає дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів слідчому, який звернувся з даним клопотанням. Старший слідчий слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 вправі самостійно доручати іншим слідчим, уповноваженим особам виконання даної ухвали, що не потребує додаткового зазначення про це в ухвалі суду.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Надати (забезпечити) старшому слідчому слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та дати розпорядження про надання можливості вилучення оригіналів речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), адреса реєстрації місцезнаходження якого: АДРЕСА_2 - відомостей з Єдиної бази даних звітів про оцінку щодо реєстрації звітів про оцінку майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , складених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ідентифікатором за базою ФДМУ №2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ідентифікатором за базою ФДМУ №2557230_05012018_EDK180105-001 від 05.01.2018, з можливістю їх вилучення в повному обсязі, а саме: документів, заявок, що слугували підставою для реєстрації; відомостей щодо дати та суб`єктів (у т.ч. уповноважених на представлення їх інтересів осіб), які внесли відомості про вище вказаний об`єкт в реєстр оцінювача; оригіналів усіх документів звітів про оцінку майна №2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017 та №2557230_05012018_EDK180105-001 від 05.01.2018 (у електронній та паперовій формі); інформації зі звітів про оцінку та інших документів щодо визначення оціночної вартості; відомостей у вигляді витягів про всі дії, які вчинялись в реєстрі щодо перегляду (роздруківки, зміни та інші) інформації по зазначеному об`єкту; договорів із замовниками про оцінку, а також усіх інших наявних документів та відомостей в повному обсязі.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення02.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83411727
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —461/909/19

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні