Постанова
від 27.03.2023 по справі 404/5312/21
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Кропивницький апеляційний суд

№ провадження 33/4809/26/23 Головуючий у суді І-ї інстанції Куценко О. В.

Категорія - 483 Доповідач у суді ІІ-ї інстанції Іванов Д. Л.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.03.2023 року м. Кропивницький

Суддя Кропивницького апеляційного суду Іванов Д.Л., при секретарі судового засідання Рябко А.Ю. та Ковальової Н.Д., за участю представників Кропивницької митниці Шамшур Л.О. та Крамарчука С.Я., особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , його захисника - адвоката Степанової Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кропивницькому в порядку апеляційного перегляду адміністративну справу за апеляційною скаргою представника Кропивницької митниці Шамшур Л.О. на постанову Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 грудня 2022 року в справі про притягнення:

ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, директора ТОВ

«Тангорис», проживаючого за адресою:

АДРЕСА_1 ,

до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 483 Митного Кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

З матеріалів адміністративної справи вбачається, що постановою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 грудня 2022 року провадження в справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 483 МК України закрито, у зв`язку з відсутністю події даного адміністративного правопорушення.

Так, у своєму рішення суд зазначив про те, що ТОВ «ТАНГОРИС» відповідно до положеньМитного кодексуУкраїнипри митному оформленні товару були надані

всі необхідні документи (зокрема, контракт та рахунок-проформа), які підтверджують країну походження товару. При цьому у ОСОБА_1 не було підстав для сумнівів у достовірності та дійсності зазначених документів. Той факт, що контрагентами не було зареєстровано податкові накладні, за висновком суду жодним чином не свідчить про відсутність у ТОВ «ТАНГОРІС» вантажу в необхідній кількості і не ставить під сумнів країну походження даного вантажу.

Крім того, суд вказав, що ГУ ДПС в Кіровоградській області було повідомлено митницю про наявність лише тих документів, які підлягали реєстрації в ГУ ДПС, на час складання протоколу, митному органу не було відомо про угоди, укладені з контрагентами, які не є платниками ПДВ і дані угоди не реєструються в податкових органах.

Також суд мотивуючи своє рішення зазначив про те, що договір купівлі-продажу №АП-06 від 21.08.2020 року, згідно якого ТОВ «Амбар Інвест» придбав у ФОП « ОСОБА_2 » 380 тон. проса жовтого урожаю 2020 року свідчить про наявність у ТОВ «Амбар Інвест» необхідної кількості проса жовтого урожаю 2020 року, походження якого підтверджено відповідним договором, а наявність даного проса на зберіганні в митниці, додатково доводить дану обставину.

При таких обставинах, суд дійшов висновку про те, що митним органом не надано будь-яких належних та допустимих доказів, які б у своїй сукупності поза розумним сумнівом свідчили про те, що посадова особа ТОВ «ТАНГОРИС» ОСОБА_1 умисно вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України товару шляхом подання митному орану як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо країни походження.

Тобто, як вбачається з мотивувальної частини постанови суд встановив відсутність у ОСОБА_1 умислу та корисливого мотиву - суб`єктивної сторони адміністравтивногго правпорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 МК України, разом з тим згідно резолютивної частини закрив провадження, у зв`язку з відсутністю події даного адміністративного правопорушення.

Крім того, постановою від 19 грудня 2022 року суд виправив (описку) та виключив з мотивувальної та резолютивної частини постанови абзаци які починаються реченнями: «Крім того, ГУ ДПС в Кіровоградській області було повідомлено митницю про наявність лише тих документів, які підлягали реєстрації в ГУ ДПС. В той же час, митниці, на час складання протоколу, не було відомо про угоди, укладені з контрагентами, які не є платниками ПДВ і дані угоди не реєструються в податкових органах» та посилання « …на просо врожау 2020 року ……»

В апеляційній скарзі представник Кропивницької митниці Шамшур Л.О. просить скасувати постанову судді районного суду, як незаконну та необґрунтовану, прийняти нову постанову про визнання ОСОБА_1 винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України та накласти на ОСОБА_1 адміністративне стягнення у видіштрафу врозмірі 100відсотків вартостітовару -предмету порушеннямитних правил «шрот соєвий, олія соєва» загальною вагою5198540 кг.; що становить 81379 383,53 грн. з конфіскацію даного товару в дохіддержави.

Свої вимоги представник митного органу обґрунтовує тим, що за результатами проведеної перевірки задекларованих у період з жовтня 2020 року по січень 2021 року ТОВ «ТАНГОРИС» товарів на експорт «шрот соєвий, олія соєва», Дніпровською митницею Держмитслужби у період 25.02.2021 по 12.03.2021 року порушено 32 митних справи стосовно директора вказаного підприємства ОСОБА_1 за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України на загальну суму 81 379 383,53 грн.

Встановлено, що ТОВ «ТАНГОРИС» (м. Миколаїв, вул. Озерна, буд. 9, код ЄДРПОУ 42057033) упродовж зазначеного періоду здійснило експортні операції з товарами «шрот соєвий, олія соєва» за 33 митними деклараціями, згідно яких вивезено 5198540 кг. зазначеного товару, на суму 2979385, 30 дол. США, країною походження експортованого товару заявлено Україну.

Декларант ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» (Вознесенський узвіз, буд. 10 А, поверх 4, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 41271176) ОСОБА_3 28.12.2020 року до митного поста «Кропивницький» Дніпровської митниці Держмитслужби на підставі договору № 27-02/2020 від 27.02.2020 подав 33 митні декларації типу ЕК-10-АА, для здійснення митного оформлення товару «шрот соєвий, олія соєва».

Згідно наданих документів вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 року та видаткових накладних придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ» (04053, м. Київ, пров. Киянівський, буд. 3-7, код ЄДРПОУ 42564343).

У листі за №1248/5/14-29-18-02-05 від 11.02.2021 року, ГУ ДПС у Миколаївській області було повідомлено митницю про те, що згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало вищевказані податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС».

Зазначений факт за висновком митного органу свідчить про відсутність будь-яких легальних господарських операцій ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» по договору поставки №16/09 від 16.09.2020 року, оскільки вказані видаткові накладні оформлені без належних правових підстав, що у подальшому призвело до надання неправдивих відомостей про країну походження вищевказаного товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

На думку представника Кропивницької митниці, зібрані у справі докази прямо вказують про те, що директор ТОВ «ТАНГОРИС» ОСОБА_1 в порушення вимог ч.1 ст. 483 Митного кодексу України, вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару: «шрот соєвий, олія соєва», загальною вагою 5198540 кг., на загальну суму 81 379 383,53 грн. шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості про його країну походження.

Вважає, що висновки суду про відсутність доказів та недоведеність винуватості ОСОБА_1 у вчиненні даного правопорушення не грунтуються на всебічному, повному та об`єктивному з`ясуванні всіх обставин цієї справи, а рішення суду про закриття провадження та звільнення ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, на думку представника митного органу є незаконним.

У запереченнях захисник ОСОБА_1 - адвокат Степанова Н.В. просить відмовити представнику Кропивницької митниці у задоволенні апеляційної скарги, вказуючи на те, що сільськогосподарська продукція (соя) були прибана ТОВ «ТАНГОРИС» у ТОВ «ВІТРІОЛ» відповідно до умов договору поставки № 16\09 від 16.09.2020 року партіями за місцем її фактичного зберігання - складів ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» що підтверджується актами приймання-передачі, рахунками фактурами, розрахунковими документами, а також сертифікатами якості.

Після перероблення ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» по договору від 01.08.2020 року давальницької сировини (сої) в готову продукцію, товар був задекларований і після проходження всіх митних процедур, у тому числі оформлення та видачі сертифіката Євро-1 про його походження, експортований партіями на адресу покупців за відповідними контрактами.

Таким чином, директор ТОВ «ТАНГОРИС» ОСОБА_1 законно придбав сільськогосподарську продукцію у ТОВ «ВІТРІОЛ», переробив її у готову, представив митному органу всі необхідні документи для декларування експортної поставки товару (олії) виготовленої в Україні із сої, вирощеної в Україні.

Захисник Степанова Н.В. стверджує про безпідставне звинувачення ОСОБА_1 в умисному порушенні митних правил, а саме подання неправдивих відомостей про країну походження експортованого товару та відсутність у матеріалах справи належних та допустимих доказів його винуватості.

Вважає, що ОСОБА_1 , як керівник підприємства ТОВ «ТАНГОРИС» не може і не повинен в рамках митного законодавства нести відповідальність за недотримання іншим контрагентом, а в даному випадку ТОВ «ВІТРІОЛ» вимог податкового законодавства щодо податкової звітності та реєстрації податкових накладних при здійсненні господарських операцій.

Заслухавши пояснення представників Кропивницької митниці Шамшур Л.О. та Крамарчука С.Я., які підтримали апеляційну скаргу, ОСОБА_1 та його захисника-адвоката Степанову Н.В., які заперечували проти її задоволення, дослідивши матеріали адміністративної справи, зваживши доводи сторін, апеляційний суд дійшов висновку, про те, що апеляційна скарга представника митного органу підлягає задоволенню за таких підстав.

За змістом положень ст.7 Кодексу України про адміністративні правіпорушення провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Відповідно до ст. 280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Зміст постанови судді має відповідати вимогам, передбаченим статтями 283 і 284 КУпАП.

В ній зокрема, потрібно навести докази, на яких обґрунтовується висновок про вчинення особою адміністративного правопорушення, та зазначити мотиви відхилення інших доказів.

Аналогічні вимоги закріплені у ст. ст. 486, 489 Митного кодексу України, згідно яких завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням.

Посадова особа при розгляді справи про порушення митних правил зобов`язана з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують та/або обтяжують відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення, від адміністративної відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Однак суд, при розгляді цієї справи про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 483 МК України, вказаних вимог не дотримався, що вплинуло на законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення.

Як вбачається зі змісту, висновки суду про закриття справи стосовно ОСОБА_1 обмежені фабулою обвинувачення, переліком законодавчих норм та загальними фразами про не проведення податкової перевірки господарської діяльності ТОВ «ТАНГОРИС» та його контрагентів, що у ОСОБА_1 , який надав для митного формленні всі необхідні документи не було підстав для сумнівів у їх достовірності, а не реєстрація його контрагентом податкових накладних в електронному реєстрі, за висновком суду жодним чином не свідчить про відсутність у ТОВ «ТАНГОРИС» вантажу у необхідній кількості і не ставить під сумнів країну його походження.

З такими непереконливими доводами та суперечливими висновками суду апеляційний суд погодитись не може за таких підстав.

Так, з обсягу та характеру фактичних обставин цієї справи, які ніким з учасників судового провадження не оспорюються вбачається, що ТОВ «ТАНГОРИС» у період з жовтня 2020 року по січень 2021 року здійснило експортні операції з товарами «шрот соєвий, олія соєва» за 33 митними деклараціями, згідно яких вивезено за межу території України 5198540 кг. зазначеного товару, на суму 2979385, 30 дол. США.

У представлених митному органу документів вказано, що вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 року та видаткових накладних: №420 від 02.12.2020, №439 від 11.12.2020, №441 від 12.12.2020, №443 від 13.12.2020, №445 від 14.12.2020, №447 від 15.12.2020, №263 від 09.10.2020, №278 від 16.10.2020, №274 від 14.10.2020, №273 від 13.10.2020, №272 від 12.10.2020, №268 від 11.10.2020, №265 від 10.10.2020, №275 від 15.10.2020, №281 від 18.10.2020 (дана видаткова накладна існує у двох варіантах з однаковими номером, датою та вагою але з різною вартістю товару та сумою ПДВ); №279 від 17.10.2020; №285 від 18.10.2020; №298 від 20.10.2020; №296 від 19.10.2020, №253 від 07.10.2020, №245 від 04.10.2020, №242 від 03.10.2020, №241 від 02.10.2020, №254 від 08.10.2020, №248 від 04.10.2020, №252 від 06.10.2020, №246 від 05.10.2020, №273 від 13.10.2020, №278 від 16.10.2020, №281 від 18.10.2020, №265 від 10.10.2020, №268 від 11.10.2020, №275 від 15.10.2020, №281 від 18.10.2020, №296 від 19.10.2020, №285 від 18.10.2020, №266 від 10.10.2020, №279 від 17.10.2020, №298 від 20.10.2020, №272 від 12.10.2020, №274 від 14.10.2020, №265 від 10.10.2020, №296 від 19.10.2020, №275 від 15.10.2020, № 289 від 20.10.2020, № 291від 21.10.2020, № 263 від 09.10.2020, №263 від 09.10.2020, №273 від 13.10.2020, №278 від 16.10.2020, №281 від 18.10.2020, №292 від 22.10.2020, №295 від 23.10.2020, №297 від 24.10.2020, №299 від 25.10.2020, №300 від 26.10.2020, №302 від 26.10.2020, № 289 від 20.10.2020, № 291від 21.10.2020, № 263 від 09.10.2020, №330 від 09.11.2020, №331 від 10.11.2020, №333 від 11.11.2020, №335 від 12.11.2020, №337 від 12.11.2020, №338 від 13.11.2020, №339 від 14.11.2020, №340 від 14.11.2020, № 335 від 12.11.2020, №344 від 15.11.2020, №345 від 15.11.2020, №347 від 15.11.2020, №349 від 16.11.2020, №351 від 16.11.2020, №353 від 16.11.2020, №354 від 16.11.2020, №356 від 17.11.2020, №357 від 18.11.2020, №358 від 18.11.2020, № 354 від 16.11.2020, № 337 від 12.11.2020, № 336 від 13.11.2020, №340 від 14.11.2020, № 339 від 14.11.2020, № 338 від 13.11.2020, №315 від 02.11.2020, №317 від 03.11.2020, №320 від 04.11.2020, №330 від 10.11.2020, №357 від 18.10.2020, №358 від 18.11.2020, №344 від 15.11.2020, №345 від 15.11.2020, №347 від 15.11.2020, №349 від 16.11.2020, №351 від 16.11.2020, №353 від 16.11.2020, № 428 від 08.12.2020, № 430 від 09.12.2020, №441 від 12.12.2020, №439 від 11.12.2020, №443 від 13.12.2020, №445 від 14.12.2020, №447 від 15.12.2020, №238 від 01.10.2020, №235 від 30.09.2020, №230 від 29.09.2020, №229 від 28.09.2020, №227 від 26.09.2020, №228 від 27.09.2020, № 252 від 06.10.2020, № 252 від 06.10.2020, № 246 від 05.10.2020, №285 від 18.10.2020, №298 від 20.10.2020, №296 від 19.10.2020, №266 від 10.10.2020, № 252 від 06.10.2020, № 246 від 05.10.2020, №246 від 05.10.2020, №252 від 06.10.2020, №246 від 05.10.2020, №252 від 06.10.2020, №288 від 19.10.2020, №288 від 19.10.2020, №285 від 18.10.2020, №266 від 10.10.2020, №279 від 17.10.2020, №298 від 20.10.2020, №272 від 12.10.2020, №274 від 14.10.2020, №292 від 22.10.2020, №295 від 23.10.2020, №297 від 24.10.2020, №299 від 25.10.2020, №300 від 26.10.2020, №302 від 27.10.2020, №305 від 27.10.2020, №309 від 29.10.2020, №308 від 28.10.2020, №312 від 30.10.2020, №295 від 23.10.2020, №3 від 03.01.2021, №480 від 29.12.2020, №450 від 17.12.2020, №460 від 21.12.2020, №463 від 22.12.2020 було придбано у ТОВ «ВІТРІОЛ» (04053, м. Київ, пров. Киянівський, буд. 3-7, код ЄДРПОУ 42564343).

За інформацією начальника спецпідрозділу управління УСБУ в Кіровоградській області, при експорті товарів в зоні діяльності митного посту «Кропивницький» Дніпровської митниці, ТОВ «ТАНГОРИС» при митному оформленні може подавати недостовірні відомості щодо придбання вказаним підприємством сировини (сої) для виготовлення продукції у ТОВ «ВІТРІОЛ»

У процесі перевірки цих даних, ГУ ДПСу Миколаївськійобласті улисті №1248/5/14-29-18-02-05від 11.02.2021року повідомленопро те,що згідноінформації базданих ДПСУкраїни,ТОВ «ВІТРІОЛ»в Єдиномуреєстрі податковихнакладних,вищевказані податковінакладні прореалізацію ТОВ«ТАНГОРИС» сої для виготовлення нерафінованої соєвої олії по договору поставки №16/09 від 16.09.2020 року не реєструвало ( т. 32 а.п. 57-73)

Крім того, за інформацією ГУ ДПС у м. Києві від 22.12.2021 року № 57502/5/26-15-07-5-03 за результатами проведеного аналізу встановлено, що в Єдиному державному реєстрі податкові накладні ТОВ «ВІТРІОЛ» на адресу ТОВ «ТАНГОРИС» за період з жовтня 2020 по січень 2021 року не зареєстровані.

Таким чином, за результатамипроведеної перевіркищодо задекларованиху періодз жовтня2020року посічень 2021року ТОВ«ТАНГОРИС» (м.Миколаїв,вул.Озерна,буд.9,код ЄДРПОУ42057033)на експорттоварів «шротсоєвий,олія соєва»,Дніпровською митницеюДержмитслужби встановлено32факти порушеньмитних правилна загальнусуму 81379383,53грн., за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.

Митним органом встановлено і матеріалами справи підтверджується, що 05.11.2020року ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010630 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тестований, гранульований - 275 050 кг., вартістю 3 763 660,98 грн. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/0IT від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

При цьому, згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС» що свідчить про відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №292 від 22.10.2020, №295 від 23.10.2020, №297 від 24.10.2020, №299 від 25.10.2020, №300 від 26.10.2020, №302 від 27.10.2020 оформлені без належних правових підстав.

Крім того,11.11.2020року ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010771для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 272 550 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС» що свідчить про відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №305 від 27.10.2020, №309 від 29.10.2020, №308 від 28.10.2020,№312 від 30.10.2020,№295 від 23.10.2020, оформлені без належних правових підстав.

Крім того, 25.01.2021 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» на підставі договору комісії №011020К від 01.10.2020 подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2021/000443 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований» 265550 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС», що свідчить про відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №3 від 03.01.2021, №480 від 29.12.2020, №450 від 17.12.2020, №460 від 21.12.2020, №463 від 22.12.2020 оформлені без належних правових підстав.

Крім того, 23.11.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» на підставі договору № 27-02/2020 від 27.02.2020 подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА №UA 110280/2020/011089 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований - 271 400 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», сою для виготовлення товару придбано ТОВ «ТАНГОРИС придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкі накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: № 354 від 16.11.2020, № 337від 12.11.2020, № 336 від 13.11.2020, №340 від 14.11.2020, № 339 від 14.11.2020, № 338 від 13.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,25.11.2020року ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/011143 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований» - 133250 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ«ТАНГОРИС»придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №315 від 02.11.2020, №317 від 03.11.2020, №320 від 04.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 09.11.2020року ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА зареєстровану за №UA 110280/2020/010702 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва нерафінована, сира, без ГМО, українського походження, наливом» 127 650 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС» , а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбав у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №263 від 09.10.2020, №273 від 13.10.2020, №278 від 16.10.2020, №281 від 18.10.2020, №292 від 22.10.2020, №295 від 23.10.2020, №297 від 24.10.2020, №299 від 25.10.2020, №300 від 26.10.2020, №302 від 26.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 16.11.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010889 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва нерафінована, сира, для технічного або промислового використання, крім виробництва продуктів харчування, українського походження, наливом» 123 550 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №330 від 09.11.2020, №331 від 10.11.2020, №333 від 11.11.2020, №335 від 12.11.2020, №337 від 12.11.2020, №338 від 13.11.2020, №339 від 14.11.2020, №340 від 14.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 17.11.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» на підставі договору № 27-02/2020 від 27.02.2020 подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА №UA 110280/2020/010909 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований» 68 000 кг.Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення товару придбано ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткова накладна № 335 від 12.11.2020 оформлена без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 18.11.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» на підставі договору № 27-02/2020 від 27.02.2020 подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010944 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва гідратована, сира, без ГМО, українського походження, наливом 130 150 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення сирої гідратованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №344 від 15.11.2020, №345 від 15.11.2020, №347 від 15.11.2020, №349 від 16.11.2020, №351 від 16.11.2020, №353 від 16.11.2020, №354 від 16.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 13.11.2020ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА №UA 110280/2020/010843 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований» 136 100 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» (вул. Вознесенський узвіз, 10-А, кім. 409, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 43162821) на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення товару придбано ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: № 289 від 20.10.2020, № 291від 21.10.2020, № 263 від 09.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 23.11.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/011078для здійснення митного оформлення товару:«олія соєва гідратована, сира, без ГМО, українського походження, наливом» 64 250 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення сирої гідратованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №356 від 17.11.2020, №357 від 18.11.2020, №358 від 18.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 15.10.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/009964для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований» 341400 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №238 від 01.10.2020, №235 від 30.09.2020, №230 від 29.09.2020,№229 від 28.09.2020,№227 від 26.09.2020, №228 від 27.09.2020, оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,22.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» (Вознесенський узвіз, буд. 10 А, поверх 4, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 41271176)подавелектронну митну декларацію типу ЕК-10-АА,зареєстровану за№UA 110280/2020/010186 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований» 24 900 кг.Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткова накладна: № 252 від 06.10.2020 оформлена без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,22.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО»подавелектронну митну декларацію типу ЕК-10-АА,зареєстровану за№UA 110280/2020/010187 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований 24 780 кг».Згідно наданих документів вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ» .

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: № 252 від 06.10.2020, № 246 від 05.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 23.10.2020 рокудо митного поста «Кропивницький» Дніпровської митниці Держмитслужби декларант ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010231 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований 199050 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №285 від 18.10.2020, №298 від 20.10.2020, №296 від 19.10.2020, №266 від 10.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,23.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО»подавелектронну митну декларацію типу ЕК-10-АА,зареєстровану за№UA 110280/2020/010241 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований 23 940 кг.»Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: № 252 від 06.10.2020, № 246 від 05.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 23.10.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010244для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 23220 кг.» Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та видаткових накладних: №246 від 05.10.2020, №252 від 06.10.2020, придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ» (04053, м. Київ, пров. Киянівський, буд. 3-7, код ЄДРПОУ 42564343).

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №246 від 05.10.2020, №252 від 06.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 26.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010306для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 23560 кг.» Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №246 від 05.10.2020, №252 від 06.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 29.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010466 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований 24300 кг.» Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ.

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткова накладна №288 від 19.10.2020 оформлена без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 29.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010467для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 24140 кг.» Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткова накладна №288 від 19.10.2020, оформлена без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 29.10.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010469для здійснення митного оформлення товару:«шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований 273200 кг.» Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та видаткових накладних: №285 від 18.10.2020, №266 від 10.10.2020, №279 від 17.10.2020,№298 від 20.10.2020,№272 від 12.10.2020, №274 від 14.10.2020, придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №285 від 18.10.2020, №266 від 10.10.2020, №279 від 17.10.2020,№298 від 20.10.2020,№272 від 12.10.2020, №274 від 14.10.2020, оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,27.11.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/011263 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 205100 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ«ТАНГОРИС»придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №330 від 10.11.2020, №357 від 18.10.2020, №358 від 18.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,30.11.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/011314 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 442400кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ«ТАНГОРИС»придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №344 від 15.11.2020, №345 від 15.11.2020, №347 від 15.11.2020, №349 від 16.11.2020, №351 від 16.11.2020, №353 від 16.11.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,22.12.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА №UA 110280/2020/011962 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвийкормовий, тостовий, гранульований 138 700 кг. Згідно наданих документів вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення товару ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладі в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: № 428 від 08.12.2020, № 430 від 09.12.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 24.12.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА зареєстровану за №UA 110280/2020/012058 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований 342 850 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» належить ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №441 від 12.12.2020, №439 від 11.12.2020, №443 від 13.12.2020, №445 від 14.12.2020, №447 від 15.12.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,28.12.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/012102 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва нерафінована, сира, для технічного або промислового використання, крім виробництва продуктів харчування, українського походження, наливом 119 800 кг.Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» належить ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ«ТАНГОРИС» придбалоу ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні: №420 від 02.12.2020, №439 від 11.12.2020, №441 від 12.12.2020, №443 від 13.12.2020, №445 від 14.12.2020, №447 від 15.12.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 23.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА зареєстровану за №UA 110280/2020/010233 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва нерафінована, сира, без ГМО, українського походження, наливом 183450 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбав у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №263 від 09.10.2020, №278 від 16.10.2020, №274 від 14.10.2020, №273 від 13.10.2020, №272 від 12.10.2020, №268 від 11.10.2020, №265 від 10.10.2020, №275 від 15.10.2020, №281 від 18.10.2020 (дана видаткова накладна існує у двох варіантах з однаковими номером, датою та вагою але з різною вартістю товару та сумою ПДВ); №279 від 17.10.2020; №285 від 18.10.2020; №298 від 20.10.2020; №296 від 19.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 27.10.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА зареєстровану за №UA 110280/2020/010334 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва гідратована, сира, без ГМО, українського походження, наливом - 125200 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №253 від 07.10.2020, №245 від 04.10.2020, №242 від 03.10.2020, №241 від 02.10.2020, №254 від 08.10.2020, №248 від 04.10.2020, №252 від 06.10.2020, №246 від 05.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,30.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010504 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 136050 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ«ТАНГОРИС»придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №273 від 13.10.2020, №278 від 16.10.2020, №281 від 18.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,30.10.2020 рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подав електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА, зареєстровану за №UA 110280/2020/010505 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостований, гранульований - 270400 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ«ТАНГОРИС», а сою для виготовлення шроту соєвого ТОВ«ТАНГОРИС»придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в ЄРПН щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ«ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ«ТАНГОРИС» згіднодоговору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №265 від 10.10.2020, №268 від 11.10.2020, №275 від 15.10.2020, №281 від 18.10.2020, №296 від 19.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того, 02.11.2020рокуТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО» подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА зареєстровану за №UA 110280/2020/010530 для здійснення митного оформлення товару: «олія соєва нерафінована, сира, без ГМО, українського походження, наливом 124 250 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення нерафінованої соєвої олії ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС». Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та те, що видаткові накладні: №285 від 18.10.2020, №266 від 10.10.2020, №279 від 17.10.2020, №298 від 20.10.2020, №272 від 12.10.2020, №274 від 14.10.2020, №265 від 10.10.2020, №296 від 19.10.2020, №275 від 15.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Крім того,02.11.2020року ТОВ «ФАЛЬКОН-АГРО подано електронну митну декларацію типу ЕК-10-АА №UA 110280/2020/010537 для здійснення митного оформлення товару: «шрот соєвий кормовий, тостовий, гранульований 135 150 кг. Вивезений товар виготовлено ТОВ «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» на підставі договору переробки давальницької сировини №01-0820/01Т від 01.08.2020, укладеного із ТОВ «ТАНГОРИС», а сою для виготовлення товару придбано ТОВ «ТАНГОРИС» придбало у ТОВ «ВІТРІОЛ».

Згідно інформації баз даних ДПС України ТОВ «ВІТРІОЛ» не реєструвало податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо здійснення реалізації товарів/послуг на адресу ТОВ «ТАНГОРИС».Зазначений факт вказує на відсутність будь-яких легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» згідно договору поставки №16/09 від 16.09.2020 та те, що видаткові накладні:№ 289 від 20.10.2020, № 291від 21.10.2020, № 263 від 09.10.2020 оформлені без належних правових підстав, що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

При таких встановлених Кропивницькою митницею обставинах, директору ТОВ«ТАНГОРИС» ОСОБА_1 враховуючиположення статті459Митного кодексуУкраїни щодосуб`єктів таїх відповідальності,поставлено запровину порушеннямитних правил,передбачених частиноюпершою статті483Митного кодексуУкраїни,а саме вчинення дій, спрямованих на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару: «шрот соєвий, олія соєва», загальною вагою 5198540 кг., на загальну суму 81 379 383,53 грн. шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо країни походження.

Однак,як вбачаєтьсяз рішенняпро закриттясправи узв`язку звідсутністю подіїправопорушення,висновки судув основномузводяться довідсутності удіях ОСОБА_1 умислу та корисливого мотиву надання при митному оформленні, документів з неправдивими відомостями щодо країни походження партії експортованого товару, оскільки ОСОБА_1 за версією строни захисту, з якою погодився суд нібито не знав і не міг знати про те, що ТОВ «ВІТРІОЛ» не зареєстрував у реєстрі податкові накладні та не прозвітував податковому органу про фінансову операцію, а зібрані у справі письмові докази є недостатніми для доведеності його винуватості в умисному порушенні митних правил.

При цьому, ОСОБА_1 та його захисник - адвокат Степанова Н.В., під час апеляційного розгляду не оспорюють, що за фінансово-господарську діяльність підприємства ТОВ «ТАНГОРИС» відповідає ОСОБА_1 ,який відповідно до вимог ч.2 ст. 459 Митного кодексу України, як керівник вказаного підприємства зобов`язаний надавати до митного контролю та оформлення митних декларацій, документи з достовірною та правдивою інформацію.

Також, ОСОБА_1 та його захисником не оспорюється факт відсутності у Єдиному державному реєстрі податкових накладних виданих ТОВ «ВІТРІОЛ» - ТОВ «ТАНГОРИС» по договору поставки товару №16/09 від 16.09.2020 року за період з жовтня 2020 по січень 2021 року.

Відсутність такої реєстрації ОСОБА_1 та його захисник пояснюють бухгалтерською помилкою та недобросовісністю директора ТОВ «ВІТРІОЛ`Балакана В.Г. щодо дотримання вимог податкового законодавства, про що зазначено у відповіді ОСОБА_4 від 25.07.2021 року на претензію ОСОБА_1 .

Притому,що згіднореєстраційних данихсистеми АІС«Податковий блок.Реєстрація ПП» ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , а саме з 29.09.2018 до 09.01.2019 року був керівником ТОВ «ТАНГОРИС» та його головним бухгалтером.

Доводи адвоката Степанової Н.В. про те, що факт здійснення господарських операцій між ТОВ «ВІТРІОЛ» - ТОВ «ТАНГОРИС» підтверджується представленими для митного оформлення первинними бухгалтерськими документами, а відсутність в електронному реєстрі податкових накладних, виданих ТОВ «ТАНГОРИС» по договору поставки не свідчить про фіктивність цієї угоди, на думку апеляційного суду є безпідставними, оскільки підтвердити походження товару можливо лише за умови відстеження повного ланцюга постачання від виробника сировини до експортера товару із документальним підтвердженням господарських правовідносин, зареєстрованими у встановленому законом порядку податковими накладними, видатковими накладними та договорами, у яких зазначено фактичні обсяги продажу сировини (товару) і які можливо обчислити.

Так, відповідно до п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов`язань продавця.

Згідно із п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України).

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно п. 201.7. Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

За даними податкових баз, ТОВ «ТАНГОРИС» код ЄДРПОУ 41271176 взято на облік як платника ПДВ - 01.05.2018 року, а ТОВ «ВІТРІОЛ» код ЄДРПОУ 42564343 платник ПДВ з 19.10.2018 року, тобто ТОВ «ТАНГОРИС» та ТОВ «ВІТРІОЛ» є платниками подаку на додану вартість.

Крім того, пунктом 3.8 Договору поставки від 16.09.2020 року №16/09 передбачено, що Постачальник (ТОВ «ВІТРІОЛ») збовязаний надати Покупцеві (ТОВ «ТАНГОРИС») наступні документи: видаткову накладну, рахунок на оплату.

Сторони домовились про те, що починаючи з дати укладення Договору, при виконанні Договору будуть здійснювати підписання видаткових накладних у формі едлектронних документів для підтвердження господарських опрацій.

Пунктом 3.10 вказаного Договору передбачено, що Постачальник (ТОВ «ВІТРІОЛ») зобов`язаний протягом строків, передбачених чинним законодавство Укрїни, зареєструвати належним чином складену та оформлену податкову накладну в Єдиному державному реєстрі податкових накладних.

Отже, податкова накладна на експорт складається на день виконання податкових зобов`язань, тобто згідно з п. 187.1 ПКУ - на дату складання митної декларації, яка підтверджує факт перетину товарами митного кордону України.

Однак, на запит Кропивницької митниці до ДПІ у Шевченківськоу районі ГУ ДФС у м. Києві щодо надання інформації про реєстрацію ТОВ «ВІТРІОЛ» податкових накладних в Єдиному державному реєстрі податкових накладних та відображення даних операцій в податковій звітності з ПДВ, листом ГУ ДПС у м. Києві від 22.12.2021 року №57502/5/26-15-07-05-03 повідомлено про те, що згідно проведеного аналізу податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному державному рєстрі податкових накладних, не встановлено реєстрацію накладних ТОВ «ВІТРІОЛ» в адресу ТОВ «ТАНГОРИС» за період з жовтня 2020 року по січень 2021 року.

Форма 20 ОП (повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність) ТОВ «ВІТРІОЛ» до ГУ ДПС у м. Києві також не подавалась.

Остання декларація з податку на додану вартість подана ТОВ «ВІТРІОЛ» за жовтень 2021 року до ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДПС у м. Києві.

Крім того, за даними АІС «Податковий блок» ТОВ «ВІТРІОЛ» використовувалось як компанія-посередник через яку фактично легалізовувався товар на митній території України.

Таким чином, реєстрація податкових накладних в Єдиному державному реєстрі ТОВ «ВІТРІОЛ» на підтвердження поставки товару ТОВ «ТАНГОРИС» по договору №16/09 від 16.09.2020 року, а також відображення фінансової операції у бухгалтерському обліку та податкова звітність є обов`язковими умовами не тільки податкового законодавства, а й умов договору поставки.

Не виконання цих елементаних умов, на думку апеляційного суду свідчить про відсутність легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» по договору поставки №16/09 від 16.09.2019 року партії сої длявиготовлення нерафінованоїсоєвої оліїТОВ «ТАНГОРИС» та оформлення видаткових накладних без належних правових підстав, що у подальшому призвело до надання неправдивих відомостей про країну походження вказаного вище товару при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Такий висновок апеляційного суду підтверджується також даними про фінансово-господарську діяльність ТОВ «ТАНГОРИС» які відображені в акті документальної перевірки ГУ ДПС у Миколаївській області від 23.10.2021 року щодо дотримання ТОВ «ТАНГОРИС» вимог податкового законодавства з податку на додану вартість по взаємовідносинах з контрагентами - постачальниками за періоди з травня 2020 по квітень 2021 року.

Зокрема державною податковою службою встановлено, що згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав на нерухоме майно інформація щодо ТОВ «ТАНГОРИС» відсутня, що свідчить про відсутність на підприємстві основних засобів та інших необоротних активів, необхідних для здійснення господарської діяльності в задекларованих об`ємах.

У базі даних ЄРПН, інформація про придбання ТОВ «ТАНГОРИС» послуг оренди нежитлових приміщень, машин та обладнання, оренди транспортних засобів, послуг зберігання товарів, навантажувально-розвантажувальних робіт, інструментів, приладів та інвентарю, інших основних засобів опалення, газо-, водопостачання, зв`язку, придбання канцелярських засобів також відсутня.

ТОВ «ТАНГОРИС» до контролюючого органу подано фінансовий звіт малого підприємництва станом на 30.06.2021 (вх. від 09.08.2021 № 9224804957), в якому відображено: вартість виробничих запасів на початок звітного періоду - 6330,6 тис. грн. кінець звітного періоду - 32884,70 тис, грн. у т.ч. готова продукція на початок звітного періоду - 3619,20 тис. грн., на кінець звітного періоду - 29869,20 тис. гривень.

ТОВ «ТАНГОРИС» до перевірки не надало наказ про облікову політику, тому неможливо визначити принципи, методи і процедури ведення бухгалтерського обліку, в тому числі щодо обліку запасів, складання та подання фінансової звітності, визначити періодичність та умови проведенні інвентаризації активів, відображення результатів інвентаризації в бухгалтерському обліку, а також акти результатів інвентаризації за період, що перевіряється.

ТОВ «ТАНГОРИС» до перевірки також не надало регістри бухгалтерського обліку, зокрема по рахункам 20, 23, 28. журнал - ордер по рахунку 28 «Товари на складі» за перевіряємий період, не надало інформацію та документи щодо наявності залишків товарів на складі та відображення їх у бухгалтерському обліку.

Таким чином, встановити фактичну наявність ТМЦ у ТОВ «ТАНГОРИС» не можливо.

ТОВ «ТАНГОРИС» до перевірки надано Договір від 01.08.2020 року на переробку давальницької сировини, укладений між ТОВ «ТАНГОРИС» надалі - «Замовник»» та ТOB «ФАЛЬКОН АГРО ГРУП» (код 43162821, на обліку ГУ ДПС у Кіровоградській області, основний вид діяльності - виробництво олії та тваринних жирів), надалі - «Виконавець» (вул. Вознесенський узвіз, буд. 10-А. кімната 409. м. Київ) в м. Кропивницькому, про наступне: Виконавець, зобов`язується протягом терміну дії даного Договору виконувати роботи з переробки ОСОБА_5 сировини в ОСОБА_6 продукцію з дотриманням показників якості, зазначених в Договорі та додатках до нього, а Замовник зобов`язується поставляти ОСОБА_7 сировину з показниками якості згідно Договору, необхідну для виготовлення ОСОБА_6 продукції та здійснювати оплату за виконані роботи з переробки ОСОБА_5 сировини. Сторони щомісяця укладають Додаткову угоду до Договору, в якій погоджують обсяги Давальницької сировини, що постачатиметься у певному місяці Замовником для переробки Виконавцем у Готову продукцію.

Відповідно до інформаційних баз даних конролюючого органу, Єдиного ресстру податкових накладних ТОВ «ТАНГОРИС» відображено реалізацію товару, який був нібито придбаний у ВК «ПАРОСТОК» (код ЄДРПОУ 36555069) за травень 2020 року, ТОВ «ЕКСПЕРТ АГРО УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 37773353) за червень - липень 2020 року, ПП «ДРАЙФХОЛМ ФАРМІНГ» (код ЄДРПОУ 35039089) за червень 2020 року, ФГ "ЗЕРНОСВІТ+" (код ЄДРПОУ 42912470) за жовтень 2020 року, TOB «КОНЕКТ ІНВЕСТ СЕРВІС» (код 42215526) за жовтень 2020 року (включено до податкових декларацій з податку на додану вартість за жовтень, грудень 2020 року), за листопад 2020 року (включено до податкових декларацій з податку на додану вартість за грудень 2020 року, січень 2021 року), за грудень 2020 року, ФГ «СКАРБНИЦЯ - АГРО» (код ЄДРПОУ 37443419) за листопад 2020 року, СФГ «БАРА» (код ЄДРПОУ 30957047) на адресу покупців, а саме: SIB KRAFT PTE. LTD - шрот соняшниковий в травні 2020 року; AMRIL TRADING LTD, Кіпр - олія соєва гідратована, сира, шрот соєвий кормовий тостований гранульований; ALEANTRA TRADING LP, Сполучене Королівство - олія соєва гідратована, сира; FATEXPRO LLC, Грузія - шрот соєвий кормовий тостований гранульований; LLC GrantesStroy, Білорусь. ООО «Содружество-агротрейд», Білорусь, ОАО "Smolevichi Broi1er",Білорусь - шрот соєвий кормовий тостований гранульований; ALFA-BIO Sp. Польща - олія соєва нерафінована сира. При цьому для перевірки угоди (контракти), картка рахунку 362, МД, інвойси, ТТН тощо не надані.

Вказано, що ТОВ «ТАНГОРИС» здійснює реалізацію товару, шрот соєвий кормовий тостований гранульований, олія соєва, підприємствам які розташовані на митній території України, при цьому до перевірки: господарські договори (угоди), укладені з контрагентами- покупцями, згідно яких здійснено взаємовідносини; журнали-ордери та відомості по рахункам, а також інші бухгалтерські документи, які відображають взаємовідносини з контрагентами-покупцями; видаткові накладні, акти приймання-передачі виконаних послуг, робіт: фінансово-господарські документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненими правочинами; товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання та передачу товарно-матеріальних цінностей тощо; інші документи, які стосуються питання перевірки не надано.

Вбачається декларування безтоварних операцій по ланцюгу постачання від ВК «ПАРОСТОК» (код ЄДРПОУ 36555069* за травень 2020 року, ТОВ «ЕКСПЕРТ АГРО УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 37773353) за червень - липень 2020 року, ПП «ДРАЙФХОЛМ ФАРМІНГ» (код ЄДРПОУ 35039089) за червень 2020 року, ФГ "ЗЕРНОСВІТ+" (код ЄДРПОУ 42912470) за жовтень 2020 року, ТОВ «КОНЕКТ ІНВЕСТ СЕРВІС» (код 42215526» за жовтень 2020 року (включено до податкових декларацій з податку на додану вартість за жовтень-грудень 2020 року), за листопад 2020 року (включено до податкових декларацій з податку на додану вартість за грудень 2020 року, січень 2021 року), за грудень 2020 року, ФГ «СКАРБНИЦЯ-АГРО» (код ЄДРПОУ 37443419) за листопад 2020 року, СФГ «БАРА» (код ЄДРПОУ 30957047) за квітень 2021 року на адресу ТОВ «ТОНГОРИС».

Враховуючи, що надані до перевірки документи не можуть свідчити про фактичне здійснення господарських операцій документи оформлені по нереальних господарських операціях.

У підсумку, за результатами перевірки податковий орган констатував, що по вищевказаним контрагентам - постачальникам ВК «ПАРОСТОК» ТОВ «ЕКСПЕРТ АГРО УКРАЇНА» ПП «ДРАЙФХОЛМ ФАРМІНГ» ФГ "ЗЕРНОСВІТ+" ТОВ «КОНЕКТ ІНВЕСТ СЕРВІС» ФГ «СКАРБНИЦЯ - АГРО» СФГ «БАРА» за відповідні звітні періоди, у тому числі жовтень 2020-січень 2021 року не встановлено законне (легальне) джерело походження товарів на адресу ТОВ «ТАНГОРИС», що свідчить про порушення податкового законодавства та залучення суб`єкта до схеми формування штучного податкового кредиту для покупців.

Вбачається документальне оформлення безтоварних (нереальних) операцій по ланцюгу постачання з метою введення ТОВ «ТАНГОРИС» в обіг (легалізацію) товарів невідомого походження; вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, зокрема, у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування витрат та податкового кредиту, що не мають реального товарного характеру.

Крім того в акті перевірки вказано, що оформленні документи із операцій з придбання сої за змістом п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України не можуть ввжатися первинними документами для підтвердження даних податкового обліку і звітності ( т. 39 а.п. 117-281).

Також у матеріалах справи є дані Київської, Дніпровської та Черноморської митниці про те, що під час виїзду на місце за адресою рестрації ТОВ «ВІТРІОЛ» ( м. Київ, пров. Киянівський, 3-7) вказане підприємство не встановлено, а його директор ОСОБА_4 на запрошення до митного органу дати пояснення не з`являється.

Таким чином, відсутність податкового та бухгалтерського обліку ТОВ «ВІТРІОЛ» та ТОВ «ТАНГОРИС» по ланцюгу постачання сої для виготовлення готової продукції свідчить про відсутність легальних господарських зв`язків ТОВ «ВІТРІОЛ» з ТОВ «ТАНГОРИС» по договору поставки №16/09 від 16.09.2019 та оформлення видаткових накладних без належних правових підстав.

ОСОБА_1 згідно протоколу опитування від 26.04.2021 року, тобто вже після оформлення протоколів про порушення митних правил, передбачених ч.1 ст. 483 МК України відмовився від дачі пояснень на підставі ст. 63 Конституції України, в суді першої інстанції участі взагалі не приймав, а під час апеляційного розгляду ОСОБА_1 не зміг пояснити про серйозну зовнішньо-економічну діяльність ТОВ «ТАНГОРИС» за короткий проміжок часу (період з жовтня 2020 по січень 2021) з нульовимбалансом,відсутністю матеріально-технічноїбази тазареєстрованого персоналу на десятки мільйонів гривень при експорті партії соєвої олії, а версія ОСОБА_1 та його захисника про «бухгалтерську помилку» директора ТОВ «ВІТРІОЛ» ОСОБА_4 при продажу 5198540 кг. сої майже на 3 млн. дол.США взагалі непереконлива.

ОСОБА_1 при підписанні видаткових накладних, актів приймання-передачі та різних специфікацій протягом жовтня 2020 - січня 2021 року, а також протягом квітня - вересня 2021 року при підписанні платіжних доручень для перерахунку ТОВ «ВІТРІОЛ» десятки мільйонів гривень за сою по договору поставки № 16\09 від 16.09.2020 року, не міг не знати про те, що колишній директор і бухгалтер ТОВ «ТАНГОРИС» ОСОБА_4 тобто його «компаньйон» зобов`язаний було відобразити таку фінансову операцію в бухгалтерському обліку на відповідному рахунку, електронному реєстрі податкових накладних та подати до податкової інспекції фінансовий звіт і в такий спосіб легалізувати угоду, а ОСОБА_1 при виконанні вимог податкового законодавства реально підвердити українське походження задекларованого у митній декларації товару.

При вирішенні цієї справи, апеляційний виходить з того, що відповідно до положень ст. 4 Митного кодексу України, митне оформлення - це виконання митних формальностей, необхідних для випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення.

Митний контроль - це сукупність заходів, що здійснюються з метою забезпечення додержання норм Митного кодексу України, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку.

Митні правила - встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем, або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом та іншими законами України. Товари - це будь-які рухомі речі, у т.ч. ті, на які законом поширено режим нерухомої речі (крім транспортних засобів комерційного призначення), валютні цінності, культурні цінності, а також електроенергія, що переміщується лініями електропередачі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 38 МК України товарами, повністю виробленими у даній країні, вважається продукція рослинного походження, вирощена або зібрана в цій країні.

Згідно ч. 2 ст. 43 МК України країна походження товару заявляється митному органу шляхом зазначення назви країни походження товару та відомостей про документи, що підтверджують походження товару, у митній декларації.

Статею 257 Митного кодексу України передбачено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Відповідно до ч.1 ст.458 Митного кодексу України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно диспозиції ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, відповідальність за вчинення даного правопорушення настає у разі переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон з приховуванням від митного контролю, переміщення товарів через митний кордон з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

З об`єктивної сторони, дане адміністративне правопорушення полягає у діях, спрямованих на переміщення товарів через митний кордон України з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів.

З суб`єктивної сторони, характеризується прямим умислом - особа знає, що документи, які вона надає митному органу, як підставу для переміщення товару містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, але бажає саме таким чином незаконно перемістити товар.

В даному випадку, факт подачі ОСОБА_1 недостовірної інформації про країну походження товару «шрот соєвий, олія соєва» при митному оформленні експорту підтверджується сукупністю наявних у справі письмових доказів, у тому числі даними УСБУ, Київської, Дніпровської та Черноморської митниці, а також ГУ ДПС у Миколаївській області, які ОСОБА_1 та його захисник Степанова Н.В. не змогли спростувати під час апеляційного розгляду, а версія захисника про те, що у ОСОБА_1 не було умислу порушити митні правила, на думку апеляційного судуд є надуманою з суб`єктивних мотивів.

Стримуючим фактором для контрабанди є серйозні фінансові санкції, які настають при подачі митному органу при оформленні декларації, як в даному випадку недостовірної інформації, у тому числі про країну походження товару з його конфіскацією, а при неможливості конфіскації - стягнення його вартості.

Отже, підсумовуючи вищевикладене, апеляційний суд дійшов однозначного висновку про те, що обставини, які викладені у протоколах про порушення ОСОБА_1 митних правил,передбачених ч.1ст.483Митного кодексуУкраїни,знайшли своєоб`єктивне підтвердження,під часапеляційного розгляду скарги представника Кропивницької митниці.

Матеріалами справи підтверджується, що для отримання сертифікатів з перевезення (походження) товару EUR.1 директором ТОВ «ТАНГОРИС» ОСОБА_1 були надані митниці документи, які містять неправдиві відомості, дії ОСОБА_1 були умисними, активними та цілеспрямованими, з об`єктивної та суб`єктивної сторони утворюють склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.

Як зазначив в судових дебатах представник Кропивницької митниці, роль ТОВ «ТАНГОРИС» у схемі протиправної діяльності полягала в тому, що вказане підприємство здійснювало закупівлю вказаного товару на території України з невідомим походженням, що дає підстави аргументовано вважати, що вказаний товар був придбаний за заниженою ціною, оскільки не були у встановленому порядку сплачені всі обов`язкові податки і збори, передбачені Податковим кодексом України.

В подальшому товар був експортований за межі території України за ціною, яка дорівнювала вартості офіційно виробленого товару на території України, тобто за який сплачено всі податки і збори.

За товар, який фактично було експортовано за ціною товару походження якого достовірно відомо, тобто сплачено в повному обсязі всі податки і збори державою передбачається відшкодування податку на додану вартість за експортований товар.

Отже, сертифікат з перевезення (походження) товару EUR.1 в який внесено неправдиві відомості щодо походження товару надав право іноземному бізнес-партнеру ТОВ «ТАНГОРИС» на пільгове ввезення його на територію іноземної держави.

З урахуванням викладених складових ТОВ «ТАНГОРИС» в особі ОСОБА_1 отримав за експортований товар надприбутки у вигляді валютної виручки.

З урахуванням вищевикладеного, апеляційний суд вважає, що висновки місцевого суду, які викладені у постанові від 02 грудня 2022 року про закриття провадження стосовно ОСОБА_1 за ч.1 ст. 483 МК України, у зв`язку з відсутність події даного правопорушення є безпідставними і такими, що не ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному з`ясуванні всіх обставин справи, що відповідно до положень ст. 294 КУпАП є наслідком скасування такого рішення та прийняття судом апеляційної інстанції нової постанови.

Керуючись ст. 245, 251, 280, 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст.ст.458,459,483,486,489,491,495, 527-531Митного кодексуУкраїни -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу представника Кропивницької митниці Шамшур Л.О. - задовольнити.

Постанову Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 грудня 2022 року про закриття провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адмінстртавиної відповідальності за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України, у зв`язку з відсутністю події даного правопорушення - скасувати.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України та накласти на ОСОБА_1 стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, що становить 81379383, 53 грн. з конфіскацією в дохід держави товару «шрот соєвий, олія соєва» загальною вагою 5198540 кг.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя Кропивницького

апеляційного суду Д. Л. Іванов

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу109984760
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

Судовий реєстр по справі —404/5312/21

Постанова від 24.01.2024

Адмінправопорушення

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 10.01.2024

Адмінправопорушення

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Постанова від 27.03.2023

Адмінправопорушення

Кропивницький апеляційний суд

Іванов Д. Л.

Постанова від 19.12.2022

Адмінправопорушення

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 02.12.2022

Адмінправопорушення

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні