Ухвала
від 04.04.2023 по справі 712/3115/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/3115/23

Провадження № 2/712/1585/23

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

04 квітня 2023 року м. Черкаси

Суддя Соснівського районного суду м.Черкаси Троян Т.Є., розглянувши позовну заяву ТОВ «Науково-виробничої фірми «Аріан-2001» до ТОВ «Виробниче об`єднання «Кристал», ТОВ «Старк-Моторс», ОСОБА_1 про припинення частки у спільній власності, визначення та виділу в натурі, -

В С Т А Н О В И В:

Директор ТОВ «Науково-виробничої фірми «Аріан-2001»Слюсар А.А. звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовомдоТОВ «Виробниче об`єднання «Кристал», ТОВ «Старк-Моторс», ОСОБА_1 про виділ майна в натурі, припинення частки у спільній власності.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановленихст. 175, 176 ЦПК Україниі підлягає залишенню без руху за таких підстав:

Відповідно до ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

Вимоги ст.175 ЦПК України позивачем виконані не в повному обсязі, зокрема до позовної заяви не додані додатки докази, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, а саме: правовстановлюючі документи на 28/100 частки комплексу будівель за адресою: АДРЕСА_1 договір купівлі продажу б/н від 11.03.2002 року; якщо за вказаними правовстановлюючими документами було придбано об`єкт незавершеного будівництва або об`єкт, який відносно якого проводилась реконструкція надати документи, які свідчать про завершення будівництва об`єкту, введення в експлуатацію та реєстрації права власності в порядку ч.2 ст.331 ЦК України.

Документи на земельну ділянку (за наявності) та відомості про фактичний порядок користування земельною ділянкою залучити до справи осіб, які мають права на земельну ділянку (Черкаська міська рада власник, орендарі), на які розташовані будівлі, питання про виділ яких ставиться позивачем.

Виділ майна в натурі може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати такі приміщення в ізольовані від інших. Таким чином, суд вважає за можливе звернути увагу позивача, що на підтвердження технічної можливості виділу частки в праві власності на комплекс будівель та споруд, стороною по справі можливо бути заявлено клопотання про призначення по справі будівельно-технічної експертизи.

Відповідно до п.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно до п.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Позивач при подачі позову не зазначено ціни позову, надано лише платіжна інструкція №1506 про сплату судового збору 3460 грн., не надано документів в обґрунтування ціни позову, не обґрунтовано, за яку з позовних вимог сплачується судовий збір.

Позовні вимоги заявлені щодо нерухомого майна: фактично позивач просить визнати за собою право приватної власності на частину майна, виділивши його в натурі (майнова вимога) та припинити право спільної часткової власності (немайнова вимога).

Відповідно до ч.2 ст.176 ЦПК України якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Позовна вимоги позивача, яка носить майновий характер (визнання права власності шляхом виділення його в натурі) сплачується судовим збором у розмірі 1 відсотка ціни позову.

Враховуючи, що сума судового збору в справах майнового характеру не може перевищувати 13420грн грн. (2684х5), а позивачем ставиться питання про визнання права власності на будівлю з комплексу будівель, за адресою: АДРЕСА_1 суд визначає розмір судового збору, який необхідно сплатити за вказаною вимогою в розмірі 13420грн.

Позовні вимоги позивача, які носять немайновий характер (припинення спільної часткової власності) сплачується судовим збором у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає (2684х0,4), що складає 1073,60 грн.

За таких умов вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та запропонувати позивачу усунути зазначені недоліки, а саме сплатити судовий збір в розмірі 1073,60 грн., за вимоги немайнового характеру про припинення спільної часткової власності та 13420грн., з урахуванням сплаченого 3460 грн. позивачу необхідно доплатити 11033, 60 грн. або подати докази на підтвердження дійсної вартості спірного нерухомого майна та сплатити судовий збір у розмірі 1 відсоток від дійсної вартості нерухомого майна за майнову вимогу про визнання права власності та 1073 грн. за вимоги немайнового характеру, враховуючи вже сплачену суму в розмірі 3460 грн.

За таких умов вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та запропонуватипозивачу усунути зазначені недоліки, а саме:

- зазначити ціну позову та сплатити судовий збір в розмірі 1073,60 грн., за вимоги немайнового характеру про припинення спільної часткової власності та 13420грн., з урахуванням сплаченого 3460 грн. позивачу необхідно доплатити 11033, 60 грн. або подати докази на підтвердження дійсної вартості спірного нерухомого майна та сплатити судовий збір у розмірі 1 відсоток від дійсної вартості нерухомого майна за майнову вимогу про визнання права власності та 1073 грн. за вимоги немайнового характеру, враховуючи вже сплачену суму в розмірі 3460 грн.;

- надати правовстановлюючі документи на 28/100 частки комплексу будівель за адресою: АДРЕСА_1 договір купівлі продажу б/н від 11.03.2002 року; якщо за вказаними правовстановлюючими документами було придбано об`єкт незавершеного будівництва або об`єкт, який відносно якого проводилась реконструкція надати документи, які свідчать про завершення будівництва об`єкту, введення в експлуатацію та реєстрації права власності в порядку ч.2 ст.331 ЦК України.

- надати документи на земельну ділянку (за наявності) та відомості про фактичний порядок користування земельною ділянкою залучити до справи осіб, які мають права на земельну ділянку (Черкаська міська рада власник, орендарі відповідно до відомостей з з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно), на які розташовані будівлі, питання про виділ яких ставиться позивачем.

- врахувати, що виділ майна в натурі може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати такі приміщення в ізольовані від інших. Таким чином, суд вважає за можливе звернути увагу позивача, що на підтвердження технічної можливості виділу частки в праві власності на комплекс будівель та споруд, стороною по справі можливо бути заявлено клопотання про призначення по справі будівельно-технічної експертизи.

Відповідно дост. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

На підставі викладеного, керуючисьст. 185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну ТОВ «Науково-виробничої фірми «Аріан-2001» до ТОВ «Виробниче об`єднання «Кристал», ТОВ «Старк-Моторс», ОСОБА_1 про припинення частки у спільній власності, визначення та виділу в натурі - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з моменту отримання ухвали суду.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Соснівського

районного суду м. Черкаси Т.Є. Троян

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109989361
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність

Судовий реєстр по справі —712/3115/23

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні