Ухвала
від 29.03.2023 по справі 569/12834/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12834/22

1-кс/569/2053/23

УХВАЛА

29 березня 2023 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні - заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковника поліції ОСОБА_3 , яке погоджене із процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий у кримінальному провадженні - заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковник поліції ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено із процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що в провадженні слідчого управління ГУНП в Рівненській області перебувають матеріали кримінального провадження № 32021100110000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 204 КК України.

Встановлено, що протягом листопада 2019 року - червня 2020 року, службові особи ДП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зі службовими особами підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які входять до концерну " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ): ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ДП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ( НОМЕР_4 ), ДП " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) використали надлишкові виробничі потужності для тіньового виробництва спирту.

Крім того, службові особи ДП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період часу з листопада 2019 року по червень 2020 року, за попередньою змовою зі службовими особами підконтрольних суб`єктів господарювання виробників спирту для лікеро-горілчаної продукції, серед яких ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ДП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ( НОМЕР_4 ), ДП " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), приховали об`єкт оподаткування з акцизного податку в сумі 42,8 млн. грн., що призвело до не сплати податку в особливо великих розмірах, шляхом використання додатково пристосованих надлишкових потужностей для тіньового виробництва спирту без належних приладів обліку та його подальшої реалізації без відображення у фінансово-господарських документах і документах податкової звітності.

Встановлено, що одним із підконтрольних ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » суб`єктів господарювання виробників лікеро горілчаної продукції являється ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), який фактично розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявлена виробнича потужність складає 2000 дал на добу, фактично виготовляють 4000 дал.

У власності ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " знаходиться спиртобаза, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно оперативної інформації, на території спиртосховища розташована бочка для зберігання готової продукції, об`ємом 20 тис. дал. В подальшому необлікований спирт реалізовується безпосередньо з купажного відділення заводу, перевезення здійснюється вантажним автотранспортом.

Далі, необлікований спирт транспортується до виробників лікеро горілчаних виробів, розташованих у Харківській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Чернігівській, Тернопільській та інших областях для виробництва необлікованої алкогольної продукції.

06-07.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Київ від 25.02.2021 на території ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " за адресою: АДРЕСА_1 , проведено обшук, в ході якого виявлено, серед іншого резервуар, у відділенні зливу готової продукції виробничого приміщення заводу, з врізаною трубою, на якій відсутні лічильники, пломби чи інші засоби контролю чи/та виміру до якої приєднано шланг, діаметром близько 100 мм. встановлених до електронного лічильника.

Отже, у кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а саме:

- належним чином завірені копії технічної та дозвільної документації на технологічне обладнання підприємства для виробництва спирту, в тому числі лінії виробництва та резервуарів зливу, зберігання тощо, за період з 01.01.2020 по 07.03.2021;

- технологічного регламенту виготовлення спирту ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ";

- інвентаризаційного опису майна підприємства ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", станом на 07.03.2021;

- інформацію про залишок сировини для виготовлення спирту, постачальників сировини, її кількість в розрізі по місяцях, залишок спирту, об`єм виготовленого спирту, об`єми реалізованого спирту, суб`єктів кому та скільки реалізовано спирту в розрізі по місяцях за 2020-2021;

- інформацію про понаднормові витрати електроенергії підприємством протягом 2020-березня 2021, в розрізі по місяцях.

З метою отримання вказаних документів (інформації) відповідно до ч. 2 ст. 93 Кримінального процесуального Кодексу України слідчим надано запит директору ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) ОСОБА_5 , який 29.04.2022 зробив відмітку про його отримання.

До теперішнього часу документів (інформації) та відповіді на вказаний запит органу досудового розслідування ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", не надано.

20.02.2023 з метою отримання вказаних документів (інформації) відповідно до ч. 2 ст. 93 Кримінального процесуального Кодексу України слідчим направлено повторний запит до ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), на який до теперішнього часу відповідь не надійшла.

Вказані документи необхідні для встановлення процесу виробництва спирту та його відповідності нормативним та технічним документам, а також перевірки систем трубних комунікацій ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в місці виявленої в ході обшуку врізної труби з краном (технологічного флянцю).

Крім того зазначені документи необхідні для подальшого їх використання при встановленні повної схеми тіньового виробництва спирту без належних приладів обліку та його подальшої реалізації без відображення у фінансово-господарських документах і документах податкової звітності, осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення та інших обставин, які можуть бути використані як доказ у суді.

У разі їх відсутності у матеріалах даних документів, це істотно ускладнить забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування даного кримінального правопорушення, з метою притягнення до відповідальності осіб, які вчинили злочини, передбачені ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 204 КК України.

Слідчий в судове засідання не з"явився, однак подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, своє клопотання підтримує та просить його задоволити в повному обсязі.

Клопотання розглядається у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи відповідно до ч.2ст. 163 КПК України.

Відповідно до ч.4ст.107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб.

Однак неявка у відповідності до ст.. 163 КПК України не перешкоджає розгляду вищевказаного клопотання.

Дослідивши надані матеріали кримінального провадження, слід прийти до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий у своєму клопотанні довів достатньо підстав вважати, що документи, які зберігаються в ІНФОРМАЦІЯ_5 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть слугувати джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням чи спростуванням факту вчинення кримінального правопорушення.

За наведених обставин, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим, наведені у ньому обставини свідчать про наявні усі підстави для його задоволення .

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл слідчому у кримінальному провадженні - заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області підполковнику поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), який фактично розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з наданням можливості ознайомитися з ними та вилучити:

- належним чином завірені копії технічної, дозвільної документації на технологічне обладнання підприємства для виробництва спирту, в тому числі лінії виробництва та резервуарів зливу, зберігання тощо, за період з 01.01.2020 по 07.03.2021;

- технологічного регламенту виготовлення спирту ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ";

- інвентаризаційного опису майна підприємства ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", станом на 07.03.2021;

- інформацію про залишок сировини для виготовлення спирту, постачальників сировини, її кількість в розрізі по місяцях, залишок спирту, об`єм виготовленого спирту, об`єми реалізованого спирту, суб`єктів кому та скільки реалізовано спирту в розрізі по місяцях за 2020-2021;

- інформацію про понаднормові витрати електроенергії підприємством протягом 2020-березня 2021, в розрізі по місяцях.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу109997139
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/12834/22

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні