Ухвала
від 27.03.2023 по справі 336/3936/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 336/3936/20

Провадження № 2/336/33/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Дмитрюк О.В.,

за участю секретаря Нєдєльчевої О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя знаходиться цивільна справа за позовом ТОВ «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг.

31.08.2021 р. до суду надійшла заява третьої особи з самостійними вимогами - ОСОБА_2 до ТОВ «КК «Мрія», третя особа ОСОБА_1 , про захист прав споживача послуг та стягнення моральної шкоди, за якою ОСОБА_2 просить продовжити їй процесуальний строк для звернення до суду з зазначеною заявою та прийняти її до провадження.

27.03.2023 р. до суду надійшла заява відповідача ОСОБА_1 про залучення до участі у справі у якості третьої особи управляючої компанії КП «Наше місто», яка мотивована тим, що протокольним рішенням спільної наради Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради від 14.04.2021 р., з урахуванням рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку, вирішено питання щодо визначення (іншого управителя) іншої управляючої компанії Комунальне підприємство «Наше місто» замість ТОВ «КК «Мрія».

У судовому засіданні 27.03.2023 р. суд поставив на обговорення учасників справи питання про прийняття позову третьої особи з самостійними вимогами - ОСОБА_2 до ТОВ «КК «Мрія», третя особа ОСОБА_1 , про захист прав споживача послуг та стягнення моральної шкоди для спільного його розгляду з первісним позовом та питання про залучення до участі у справі у якості третьої особи КП «Наше місто».

У судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_1 і третьої особи ОСОБА_2 підтримав заяву ОСОБА_1 про залучення до участі у справі у якості третьої особи КП «Наше місто» та заяву ОСОБА_2 про продовження процесуального строку для звернення до суду з позовною заявою і прийняття її позовної заяви до ТОВ КП «Мрія» для спільного розгляду з первісним позовом.

Представник позивача ТОВ «КК «Мрія» у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Вивчивши позовну заяву третьої особи з самостійними вимогами - ОСОБА_2 та з`ясувавши позицію її представника, суд дійшов висновку про продовження процесуального строку для звернення до суду з позовом та прийняття його для спільного розгляду з первісним позовом у зв`язку з наступним:

Згідно статті 195 ЦПК України, до позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, у якій відкрито провадження, застосовуються положення статей 193 і 194 цього Кодексу.

Відповідно до статті 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом. У випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Дослідивши вимоги ОСОБА_2 на предмет їх взаємопов`язаності із позовом ТОВ «КК «Мрія», зокрема щодо обставин про неналежну якість послуг позивача чи їх ненадання взагалі до будинку, де зареєстровані відповідач та третя особа, в чому і полягає захист прав споживачів, одному з яких, як відповідачу, пред`явлено вимоги про оплату заборгованості за ці послуги, суд вважає, що обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним.

У відповідності до ч. 4 ст. 193 ЦПК України, суд вважає за необхідне здійснити перехід з розгляду справи за правилами спрощеного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Вирішуючи питання про продовження ОСОБА_2 процесуального строку для звернення до суду з позовом суд виходив з того, що останню було залучено до участі у справі ухвалою суду від 25.05.2021 року, копію ухвали про залучення третьої особи отримано її представником 30.08.2021 р.. Позовна заява ОСОБА_2 надійшла до суду 31.08.2021 р. та ухвалою суду від 24.10.2022 р. у прийнятті позову було відмовлено. Постановою Запорізького апеляційного суду від 09.02.2023 р. ухвалу суду від 24.10.2022 р. скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду. Отже, процесуальні строки для звернення до суду з позовом ОСОБА_2 дотримані, а тому підлягають поновленню.

У відповідності до ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання.

Згідно п. 5 ст. 53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Вирішуючи питання про залучення до участі у справі, у якості третьої особи КП «Наше місто», суд виходить з того, що рішення у справі може вплинути на його інтереси, права і обов`язки.

Керуючись ст.ст. 53, 193, 194, 195 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Поновити ОСОБА_2 строк для подачі позовної заяви.

Прийняти позовну заяву третьої особи з самостійними вимогами ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія», третя особа ОСОБА_1 про захист прав споживача послуг та стягнення моральної шкоди до спільного розгляду з позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг.

Зобов`язати ОСОБА_2 надати суду копію позовної заяви, у відповідності до вимог ч. 1 ст. 177 ЦПК України - відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Залучити до участі в цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг, за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія», третя особа ОСОБА_1 про захист прав споживача послуг та стягнення моральної шкоди, в якості 3-ї особи Комунальне підприємство «Наше місто» (69065, м. Запоріжжя, вул. Українська, 29-А, код ЄДРПОУ 40445596).

Направити третій особі судову повістку, копію ухвали, копії позовних заяв та копії матеріалів, що до них додані.

Перейти до розгляду справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг, за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія», треті особи ОСОБА_1 , Комунальне підприємство «Наше місто» про захист прав споживача послуг та стягнення моральної шкоди за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 09 травня 2023 року о 10 годині 30 хвилин у приміщенні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чарівна, 117-а.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про перехід розгляду справи за правилами загального позовного провадження (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5ст. 272 ЦПК України.

Встановити строквідповідачам для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заявуі всіх доказів, які можливо надати суду, що підтверджують заперечення проти позову, -протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали.

Роз`яснити відповідачам, що вимоги до відзиву передбачені ст.178 ЦПК України

Зобов`язати відповідачів, одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду, надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Попередити учасників справи, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні відповідати вимогам ст.ст.182, 183 ЦПК України.

Роз`яснити сторонам та іншим учасникам процесу, що їх права та обов`язки визначені, зокрема, ст. 43 та ст. 49 ЦПК України.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Дмитрюк

Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110027093
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з оплати спожитих послуг

Судовий реєстр по справі —336/3936/20

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Рішення від 12.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні