Ухвала
від 05.04.2023 по справі 697/533/23
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/533/23

Номер провадження 1-кп/697/143/2023

У Х В А Л А

Іменем України

05 квітня 2023 року м. Канів

Канівський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря с/з ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Канів Черкаської області клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Канева, Черкаського району, Черкаської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , з неповною вищою освітою, не одруженого, непрацюючого, раніше судимого,

у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 185, ч.2 ст. 190, ч.3 ст. 246 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Канівського міськрайонного суду Черкаської області перебуває обвинувальний акт разом з додатками у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12023250340000017 від 16.01.2023 відносно обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 185, ч.2 ст. 190, ч.3 ст. 246 КК України.

Від прокурора надійшло клопотання про обрання відносно обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 днів, так як ОСОБА_4 , маючий не зняту та не погашену судимість, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 185 КК України таємне викрадення чужого майна (крадіжки), вчинені повторно, в умовах воєнного стану, а також кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою, вчинене повторно, а також кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 246 КК України незаконна порубка дерев, вчинене в заповіднику. Крім того ОСОБА_4 не має постійного місця роботи, постійного місця проживання, міцних соціальних зв`язків, законних джерел для існування, може переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків та потерпілих, вчинити інші кримінальні правопорушення, а тому є всі підстави в обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

В судовому засіданні прокурор підтримав заявлене клопотання, просив його задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Представник потерпілого ТОВ «Сільпо-ФУД» ОСОБА_5 , представник потерпілого Канівського природного заповіднику навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка ОСОБА_6 , потерпілі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 в підготовче судове засідання не з`явилися, надали суду заяву з проханням підготовче судове засідання та подальші судові засідання розглядати без їхньої участі, не заперечують щодо призначення обвинувального акта до судового розгляду.

Потерпілий ОСОБА_9 в підготовче судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Обвинувачений ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою поклався на розсуд суду.

Суд, вислухавши думку учасників справи, вивчивши клопотання та додані до нього докази, вважає, що клопотання прокурора щодо обрання обвинуваченому ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді тримання під вартою підлягає до задоволення.

У відповідності до ст. 176 КПК України запобіжними заходами є: особисте зобов`язання; особиста порука; застава; домашній арешт; тримання під вартою.

Запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

Відповідно до ч.1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Як зазначено в статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як: до раніше судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад три роки.

Встановлено, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні нетяжких злочинів, а також тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, не має постійного місця роботи, не має міцних соціальних зв`язків, а також законних джерел для існування, може вчинити інше кримінальне правопорушення, а тому є всі підстави в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Так, під час судового розгляду встановлено і знайшло підтвердження наявність ризиків, передбачених у п.п. 1,3,5 ч.1 ст.177 КПК України.

З огляду на викладене, з метою забезпечення належної поведінки обвинуваченого, запобігання та мінімізації вищевказаних ризиків, суд вважає за необхідне застосувати щодо обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, оскільки жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти вищезазначеним ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Відповідно до п.2 ч.5 ст. 182 КПК України, розмір застави щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, становить від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, яка станом на 01 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

У відповідності до вимог ст. 183 КПК України суд визначає обвинуваченому ОСОБА_4 розмір застави в сумі, що становить 40 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 107360,00 грн. та вважає, що така сума застави буде достатньою для забезпечення його належної поведінки.

Суд також вважає за необхідне, в разі внесення застави, покласти на обвинуваченого наступні обов`язки:

1) прибувати до суду за першою вимогою;

2) не відлучатися з місця свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу суду;

3) повідомляти суд про зміну свого місця проживання;

4) постійно носити засіб електронного контролю.

Строк дії ухвали про застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою необхідно обчислювати з дня приведення ухвали до виконання.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. ст. 177, 183, 194-200, 350 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 у виді тримання під вартою задовольнити.

Застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на 60 днів.

Строк тримання під вартою ОСОБА_4 рахувати з 05.04.2023 до 03.06.2023 включно.

Ухвала щодо застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Визначити ОСОБА_4 розмір застави: 40 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 107360,00 гривень.

У разі внесення застави, покласти на обвинуваченого ОСОБА_4 наступні обов`язки:

1) прибувати до суду за першою вимогою;

2) не відлучатися з місця свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу суду;

3) повідомляти суд про зміну свого місця проживання;

4) постійно носити засіб електронного контролю.

Копію ухвали направити на виконання начальнику державної установи "Черкаський слідчий ізолятор" та вручити обвинуваченому ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110034569
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 185, ч.2 ст. 190, ч.3 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —697/533/23

Вирок від 18.10.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні