Ухвала
від 22.03.2023 по справі 752/433/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 752/433/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2023 року суддя Печерського районного суду м. Києва Підпалий В.В. вивчивши матеріали позову ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною,

ВСТАНОВИВ:

В провадження судді Печерського районного суду м. Києва Підпалого В.В. надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною.

Перевіривши матеріали позовної заяви, приходжу до наступного висновку.

Протягом тривалого періоду родичі-батько головуючого судді лікувався на стаціонарному лікуванні в КНП Київської міської клінічної лікарні № 17 від захворювання, викликаного інфекційною хворобою COVID-19. Зазначений медичний заклад є відповідачем у цивільній справі. За медичним протоколом суддя спілкувався як з лікуючими лікарями так і з керівником цієї установи, а також члени сім`ї судді. З огляду на моральні та етичні норми та недопущення виникнення конфлікту інтересів вважаю, що в зв`язку з цими обставинами не зможу в подальшому об`єктивно та неупереджено здійснювати розгляд цієї справи.

Разом з тим, ч. 1 ст. 40 ЦПК України визначено, що питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Так, відповідно до ст. 36 ч. 1 п. 5 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», суди здійснюють правосуддя самостійно. Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України, забезпечуючи при цьому верховенство права.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 09.11.2006 у справі Білуха проти України зазначив, що наявність безсторонності відповідно до п.1 ст.6 Конвенції має визначатися за суб`єктивними та об`єктивними критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто те, чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у конкретній справі. Згідно з об`єктивним критерієм визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад умови, за яких були б неможливі будь-які сумніви в його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, які свідчать про відсутність безсторонності суду.

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 56 Закону України Про судоустрій і статус суддів суддя зобов`язаний, зокрема, своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, а також дотримуватися правил суддівської етики.

Згідно Бангалорських принципів поведінки суддів, схвалених резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 року, об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Тлумачення положень статті 36 ЦПК України та практики Європейського суду з прав людини дозволяє дійти висновку, що у даному випадку підставою для відводу не обов`язково має бути доведений факт необ`єктивності чи зацікавленості судді. Згідно з цією нормою, унеможливлюється участь судді у розгляді справи за наявності лише сумніву щодо його неупередженості.

Враховуючи наведене, з метою забезпечення неупередженого, справедливого й об`єктивного розгляду справи, а також виключення сумнівів сторін в об`єктивності та неупередженості судді, та з метою запобігання звинувачень у заінтересованості результатів розгляду справи, запобігання конфліктних ситуацій, які ставлять під сумнів можливу неупередженість судді, вважає за необхідне заявити собі самовідвід від розгляду вказаного позову.

Керуючись ст.ст. 1-19, 36, 39, 40, 41, 353 Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Заявити самовідвід від розгляду позову ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною.

Передати матеріали за позовом для виконання вимог пункту 15.4 Розділу XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Підпалий

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110048336
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності медичного персоналу протиправною

Судовий реєстр по справі —752/433/23-ц

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні