Ухвала
від 08.08.2023 по справі 752/433/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 752/433/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" серпня 2023 р. Печерський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Бусик О.Л.

при секретарі судових засідань - Рябошапко М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною та відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною та відшкодування моральної шкоди.

7 серпня 2023 року ОСОБА_2 подала заява про заміну позивача на правонаступника у зв`язку зі смертю позивача - ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 24 квітня 2023 року серії НОМЕР_1 .

У судове засідання 8 серпня 2023 року сторони не з`явились.

Представник відповідача, подала заяву, в якій заперечувала щодо задоволення вказаного клопотання, та просила відмовити у задоволенні клопотання, вказуючи що в матеріалах справи наявна розписка ОСОБА_2 про те, що у неї відсутні претензії до відповідача.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини.

16 березня 2023 року до Печерського районного суду м. Києва на підставі ухвали Голосіївського районного суду м. Києва від 16.01.2023 року надійшла вказана позовна заява.

Ухвалою судді Підпалого В.В. від 22 березня 2023 року заявлено самовідвід від розгляду позову ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною та відшкодування моральної шкоди.

8 травня 2023 року на підставі розпорядження керівника апарату від 8 травня 2023 року, здійснено повторний автоматизований розподіл, визначено суддю для розгляду справи та передано згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Ухвалою судді від 11 травня 2023 року у справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Як вбачається з копії актового запису про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто до відкриття провадження по справі.

Відповідно до ч. 4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно зі ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного з суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, процесуальне правонаступництво тісно пов`язане з матеріальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст.55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника, а не зміни відповідача, однак лише за умови, що фізична особа померла після пред`явлення позову та відкриття провадження.

У відповідності до ч.4 ст.263 ЦПК України, суд враховує висновки Верховного Суду, викладені у постанові від 23.01.2018 у справі № 489/4072/16-ц, згідно яких, правонаступництво у разі смерті фізичної, шляхом залучення правонаступника можливо лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі. Залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства, є порушенням прав, свобод та інтересів третіх осіб.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Оскільки спірні правовідносини не допускають правонаступництва, суд вважає, що провадження в справі підлягає закриттю в зв`язку зі смертю позивача.

На підставі зазначеного та керуючись ст. 255, 256, 258 261, 352, 353 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської міської клінічної лікарні № 17 про визнання бездіяльності медичного персоналу протиправною та відшкодування моральної шкоди - закрити .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.Л. Бусик

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112879826
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності медичного персоналу протиправною та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —752/433/23-ц

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні