Ухвала
від 06.04.2023 по справі 4/110-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "06" квітня 2023 р. м. Житомир Справа № 4/110-Б

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 07.03.2023 про заміну кредитора у справі - Державного комітету України з державного матеріального резерву правонаступником - Державним агентством резерву України в межах справи про банкрутство Приватного (орендного) сільськогосподарського підприємства "Котівське" (смт Червоне, Андрушівський район, Житомирська область),

за участю учасників судового процесу:

- від кредиторів: не з`явились;

- від боржника: не з`явився,-

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа №4/110-Б про банкрутство Приватного (орендного) сільськогосподарського підприємства "Котівське" (далі - боржник, банкрут).

Згідно з ухвалою суду від 31.01.2008 одним з кредиторів Приватного (орендного) сільськогосподарського підприємства "Котівське" є Державний комітет України з державного матеріального резерву

09.03.2023 на електронну пошту господарського суду надійшло клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 07.03.2023 про заміну кредитора у справі - Державного комітету України з державного матеріального резерву правонаступником - Державним агентством резерву України.

Ухвалою господарського суду від 16.03.2023, зокрема, прийнято клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 07.03.2023 про заміну кредитора у справі - Державного комітету України з державного матеріального резерву правонаступником - Державним агентством резерву України та призначено його до розгляду в наступному судовому засіданні; призначено наступне судове засідання на 06.04.2023 о 10:00 год.

Ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Максимов А.А., представники Державного агентства резерву України та кредиторів у судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце судового засідання були повідомлені своєчасно та відповідно до положень Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з частиною 2 статті 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (частина 5 статті 104 Цивільного кодексу України).

Указом Президента України від 09.12.2010 №1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" утворено Державне агентство резерву України, реорганізувавши Державний комітет України з державного матеріального резерву (т. 17 а.с. 93-105).

Відповідно до пункту 5 даного Указу, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, які реорганізуються.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 11.02.2011 проведено державну реєстрацію Державного агентства резерву України (ідентифікаційний код 37472392); вказано, що Державне агентство резерву України є правонаступником Державного комітету України з державного матеріального резерву (т. 17 а.с.142-145).

У свою чергу, згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань кредитора - Державний комітет України з державного матеріального резерву припинено.

Відтак, у даному випадку відбулося передання адміністративної компетенції від одного суб`єкта владних повноважень до іншого.

Державне агентство резерву України є правонаступником всіх прав та обов`язків Державного комітету України з державного матеріального резерву.

Правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю адміністративного (публічного) правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама по собі має бути публічною та врегульованою нормами адміністративного права.

Кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, правонаступництва. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов`язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом (стаття 512 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

З огляду на зазначене, господарський суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 07.03.2023 про заміну кредитора у справі - Державного комітету України з державного матеріального резерву правонаступником - Державним агентством резерву України задовольнити; замінити кредитора у справі - Державний комітет України з державного матеріального резерву (01601, м. Київ, вул. Пушкінська, буд. 28, ідентифікаційний код 00034016) правонаступником - Державним агентством резерву України (01601, м.Київ, вул. Пушкінська, буд. 28, ідентифікаційний код 37472392); ліквідатору боржника Максимову А.А. внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 07.03.2023 про заміну кредитора у справі - Державного комітету України з державного матеріального резерву правонаступником - Державним агентством резерву України задовольнити.

2. Замінити кредитора у справі - Державний комітет України з державного матеріального резерву (01601, м. Київ, вул. Пушкінська, буд. 28, ідентифікаційний код 00034016) правонаступником - Державним агентством резерву України (01601, м.Київ, вул. Пушкінська, буд. 28, ідентифікаційний код 37472392).

3. Ліквідатору боржника Максимову А.А. внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала господарського суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст ухвали складено та підписано 06.04.2023.

Суддя Костриця О.О.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110050029
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них:

Судовий реєстр по справі —4/110-б

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні