Ухвала
від 06.06.2023 по справі 4/110-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "06" червня 2023 р. м. Житомир Справа № 4/110-Б

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши без виклику учасників провадження клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 03.06.2023 про зобов`язання Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" вчинити певні дії у межах справи про банкрутство Приватного (орендного) сільськогосподарського підприємства "Котівське" (смт Червоне Андрушівського району Житомирської області),-

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа №4/110-Б про банкрутство Приватного (орендного) сільськогосподарського підприємства "Котівське" (далі - боржник, банкрут).

06.06.2023 на електронну пошту господарського суду надійшло клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 03.06.2023 про зобов`язання Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" вчинити певні дії.

Перевіривши клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 03.06.2023 про зобов`язання Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" вчинити певні дії, суд дійшов висновку, що клопотання не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) та підлягає поверненню без розгляду на підстав статті 170 ГПК України з огляду на наступне.

Відповідно до статті 169 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Клопотання про зобов`язання вчинити певні дії є клопотанням з процесуальних питань.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань визначені у статті 170 ГПК України.

Згідно з частиною 1 статті 170 ГПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

У відповідності до частини 2 статті 170 ГПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Разом із тим, положення частин 1, 2 статті 174 ГПК України в частині залишення позовної заяви без руху, не можуть бути застосовані до клопотання з процесуальних питань, а у даному випадку, до заяви про зобов`язання вчинити певні дії. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 25.02.2021 у справі № 906/977/19.

До клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 03.06.2023 про зобов`язання Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" вчинити певні дії не додано доказів надіслання копії клопотання іншим учасникам справи.

Згідно зі статтями 73, 76, 77 ГПК України, належним та допустимим доказом надсилання іншому учаснику справи копії заяви з додатками може вважатися розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з надіслання адресату листа з описом вкладення, поданий в оригіналі або в належній чином засвідченій копії.

Відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Неповідомлення Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", учасників судового процесу в справі, про звернення з клопотанням порушує процесуальні права цих учасників, принципи рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальності сторін, закріплені частиною 3 статті 2 ГПК України та позбавляє останніх, надати відзив, заперечення або пояснення по суті поданого клопотання.

Відтак, встановивши, що клопотання не відповідає вимогам частини 2 статті 170 ГПК України, суд дійшов висновку про повернення заяви без розгляду, відповідно до частини 4 статті 170 ГПК України.

Керуючись статтями 169, 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,-

УХВАЛИВ:

Повернути клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Максимова А.А. від 03.06.2023 про зобов`язання Акціонерного товариства "Райффайзен Банк" та Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" вчинити певні діїбез розгляду.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала господарського суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Дата підписання 06.06.2023.

Суддя Костриця О.О.

Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111398211
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство

Судовий реєстр по справі —4/110-б

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні