Ухвала
від 05.04.2023 по справі 573/2144/20
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/2144/20

Номер провадження 2/573/6/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

з участю секретаря: Терещенко О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Білопілля клопотання представника позивача про заміну сторони на правонаступника у цивільній справі за позовом адвоката Дорожинець Н.Г., яка діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», третя особа відділ «Центр з надання адміністративних послуг» Білопільської міської ради Сумської області про визнання права власності на земельні ділянки,

в с т а н о в и в:

У провадженні Білопільського районного суду Сумської області знаходиться на розгляді цивільна справа за позовом адвоката Дорожинець Н.Г. яка діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», третя особа відділ «Центр з надання адміністративних послуг» Білопільської міської ради Сумської області про визнання права власності на земельні ділянки.

29 березня 2023 року від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Дорожинець Н.Г. надійшло клопотання про заміну відповідача Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області на належну - Головне управління Держгеокадастру у Сумській області оскільки відповідач подав до суду клопотання про його заміну у зв"язку із реорганізацією та повідомив хто саме є правонаступником - ГУ Держгеокадастру у Сумській області ( т. 2 а.с .85 ).

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Дорожинець Н.Г. до суду не з"явилися, представник направила електронною поштою заяву про прозгляд клопотання без участі сторони позивача.

У підготовче засідання представник відповідача - Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області не з"явився, належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи.

Представник третьої особи відділу «Центру з надання адміністративних послуг» Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання також не з`явився, міський голова направив суду листа про розгляд справи без участі представника.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши подане клопотання, суддя дійшов висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Статтями 46, 47 ЦПК України передбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Звернувшись до суду з позовною заявою, ОСОБА_1 зазначив одного з відповідачів - Відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області.

Разом з тим судом встановлено, що станом на 05.04.2023 року відповідач у справі - Відділ у Білопільському районі ГУ Держгеокадастру у Сумській області дійсно припинив свою діяльність.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що у справі необхідно замінити відповідача - Відділ у Білопільському районі ГУ Держгеокадастру у Сумській області на Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, залучивши їх до участі у справі.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, суд дійшов висновку, що заявлене клопотання про заміну сторіни у справі їх правонаступниками підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 46, 47, 48, 55, 197, 198, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Дорожинець Н.Г. про заміну відповідача - Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області на правонаступника - Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі № 573/2144/20 у якості співвідповідача - Головне управління Держгеокадастру у Сумській області замість Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області.

Направити відповідачу - Головному управлінню Держгеокадастру у Сумській області копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Підготовче засідання відкласти на 20.04.2023 року на 14-00 год.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110053025
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —573/2144/20

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні