Ухвала
від 06.04.2023 по справі 440/1960/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

06 квітня 2023 р. м. ХарківСправа № 440/1960/21Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді Русанової В.Б.,

Суддів Жигилія С.П. , Перцової Т.С. ,

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Північно-східного офісу Держаудитслужби на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 04.06.2021 по справі № 440/1960/21

за позовом Служби автомобільних доріг у Полтавській області

до Північно-східного офісу Держаудитслужби третя особа Представництво «Онур Тааххут Ташиммаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкетті»

про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 04.06.2021 задоволено позов Служби автомобільних доріг у Полтавській області до Північно-східного офісу Держаудитслужби третя особа Представництво «Онур Тааххут Ташиммаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкетті» про визнання протиправним та скасування висновку.

На рішення суду Північно-східним офісом Держаудитслужби на електронну адресу Другого апеляційного адміністративного суду подано апеляційну скаргу.

Перевіривши апеляційну скаргу, колегія суддів прийшла до висновку, що вона підлягає поверненню апелянту з огляду на наступне.

Відповідно до ч.4. ст. 298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Колегія суддів зазначає, що спосіб подання апеляційної скарги визначено ч. 1 ст. 296 КАС України, відповідно до якої апеляційна скарга подається у письмовій формі.

Водночас згідно з ч.ч. 7, 8 статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Згідно з ч. 8 ст. 18 КАС України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", якщо інше не визначено цим Кодексом.

Відповідно до пунктів 24 - 27 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21, підсистема "Електронний суд" (Електронний суд) - це підсистема ЄСІТС (Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система), що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках відповідно до наявних технічних можливостей підсистеми ЄСІТС реалізованого функціоналу створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.

Інструкція користувача Електронного суду розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на веб сторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за веб-адресою https://wiki.court.gov.ua.

Отже, надсилання процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд", розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Таким чином, альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, безумовно є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через Електронний кабінет.

Обмеження, що пов`язанні з використанням підсистеми "Електронний суд", у тому числі щодо подачі процесуальних документів через Електронний кабінет, є легітимними, пропорційними та не перешкоджають доступу до правосуддя.

Вказана позиція узгоджується із позицією Великої Палати Верховного Суду, викладеною у справах № 9901/335/20 (постанова від 10 лютого 2021 року) та № 9901/82/21 (постанова від 03 червня 2021 року), Верховного Суду у справах № 560/7374/21, № 380/17430/21 (постанови від 31 січня 2023 року).

З матеріалів справи вбачається, що апеляційна скарга з додатками від імені Північно-східного офісу Держаудитслужби надійшла у електронній формі на електронну адресу (електронну пошту) Другого апеляційного адміністративного суду, яка не містить графічного зображення підпису особи, яка її подала.

Відомості про сформування апелянтом указаного процесуального документа у підсистемі "Електронний суд" через Електронний кабінет відсутні, що свідчить про використання заявником непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до суду із апеляційною скаргою.

Суд зазначає, що подана на електронну пошту суду апеляційна скарга не може вважатися скаргою, підписаною у встановленому законом порядку.

Таким чином, за наведених обставин апеляційна скарга підлягає поверненню особі, яка її подала, оскільки не підписана апелянтом.

Разом з тим, колегія суддів звертає увагу скаржника, що повернення апеляційної скарги через не підписання особою, яка її подала, не позбавляє права повторного звернення із апеляційною скаргою в порядку, встановленому законом, не є обмеженням доступу до правосуддя та забезпечує практичну можливість реалізації права особи на судовий захист шляхом судового розгляду справи учасником справи особисто або через представника.

Керуючись ст. 169, 255, 298 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Північно-східного офісу Держаудитслужби на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 04.06.2021 по справі № 440/1960/21 за позовом Служби автомобільних доріг у Полтавській області до Північно-східного офісу Держаудитслужби третя особа Представництво «Онур Тааххут Ташиммаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкетті» про визнання протиправним та скасування висновку повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя В.Б. РусановаСудді С.П. Жигилій Т.С. Перцова

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110062916
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування висновку

Судовий реєстр по справі —440/1960/21

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 21.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Рішення від 04.06.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні