Ухвала
від 06.04.2023 по справі 227/594/23
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

06.04.2023

227/594/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Любчик В.М.,

присяжних: Куліух С.О.,

Стогової О.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Сафронової К.М.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в:

заявниця звернулась до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 .

Свої вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що вона проживає разом з сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з дитинства страждає хронічним стійким психічним розладом у вигляді помірної розумової відсталості (діагноз F 71.1). Висновком Дніпропетровської міжрайонної психіатричної МСЕК від 06 лютого 2023 року ОСОБА_2 визнаний інвалідом з дитинства II групи на термін 3 31 січня 2023 року до 10 січня 2026 року, перебуває на обліку у лікаря психіатра, не здатний усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, потребує постійного стороннього догляду. У в`язку з чим заявниця просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, призначивши її опікуном над сином. Для визначення психічного стану ОСОБА_2 , здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними, просить призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з положенням ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може останній розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі судово-психіатричну експертизу проведення якої доручити експертам Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Разом з тим, суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З оглядуна викладене,вважаю доцільнимзобов`язати Органопіки тапіклування Новодонецькоїселищної радиКраматорського районуДонецької області надати до суду подання про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого вирішується питання про визнання недієздатним.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 105, 252, 298 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 , судово-психіатричну експертизу, поставивши на її вирішення такі питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ), психічними захворюваннями? Якщо страждає, то чи здатен він розуміти значення своїх дій і керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) стороннього догляду, піклування та нагляду?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (місцезнаходження за адресою: 49006, Дніпропетровська область, місто Дніпро, вулиця Алексєєнко Надії, будинок 84), надіславши їм копію даної ухвали та матеріали цивільної справи № 227/594/23.

Встановити строк виконання судової експертизи один місяць з моменту отримання цивільної справи та копії ухвали.

Надати для проведення експертизи індивідуальну медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність згідно зі ст. ст. 384, 385 КК України.

На період проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Зобов`язати Орган опіки та піклування Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецькоїобласті надати на адресу Добропільського міськрайонного суду Донецької області - подання про можливість призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого вирішується питання про визнання недієздатним.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий суддя В.М. Любчик

Присяжні: С.О. Куліух

О.С. Стогова

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110073145
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —227/594/23

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні