Рішення
від 27.09.2023 по справі 227/594/23
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.09.2023 227/594/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Любчик В.М.,

присяжних: Куліух С.О.,

Стогової О.С.,

секретаря судового засідання Сафронової К.М.,

учасники справи:

заявник - ОСОБА_1

представник Органу опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області Безкровна Лілія Іванівна

адвокат Косенко Сергій Валерійович, який діє в інтересах ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Добропілля цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 , -

в с т а н о в и в:

в провадженні Добропільського міськрайонного суду Донецької області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 .

Свої вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що у неї є син, ОСОБА_2 , з яким вони проживають разом в смт. Новодонецьке Краматорського району Донецької області. Батько хлопчика помер. З дитинства ОСОБА_2 страждає хронічним стійким психічним розладом у вигляді помірної розумової відсталості (діагноз F 71.1). Висновком Дніпропетровської міжрайонної психіатричної МСЕК від 06 лютого 2023 року ОСОБА_2 визнано інвалідом з дитинства II групи на термін з 31 січня 2023 року до 10 січня 2026 року. ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря психіатра та потребує його постійного спостереження. У зв`язку з психічним розладом ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійної допомоги в побутових та повсякденних питаннях, в прийнятті рішень юридичного характеру, на даний час необхідно вирішувати питання призначення йому пенсії.

Враховуючи викладене, заявниця ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, визначити над ним опіку, призначивши її опікуном над сином.

Заявник ОСОБА_1 надіслала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Адвокат КосенкоС.В.звернувся досуду іззаявою,в якійзазначив,що незаперечує протизадоволення заяви про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 опікуном.

Представник заінтересованої особи, Органу опікита піклуваннявиконкому Новодонецькоїселищної радиКраматорського районуДонецької області, ОСОБА_3 , надала заяву про розгляд справи у відсутність представника опіки.

Частиною 1 статті 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги, судом встановлено наступне.

Так, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Батько ОСОБА_2 ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.9).

Заявниця ОСОБА_1 та її син ОСОБА_2 , є громадянами України, що підтверджується копіями їхніх паспортів громадянина України (а.с.3, 4), зареєстровані та проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 5, 6, 15).

Вищевказане житло на праві спільної власності належить по частці ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про право власності на житло (а.с.16).

Згідно копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом другої групи з 31 січня 2023 року, причина інвалідності: з дитинства, інвалідність встановлена на строк до 01 лютого 2026 року, висновок про умови та характер праці: не може виконувати ніякі види праці (а.с.7).

За правилами ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

На виконання вимог ст. 298 ЦПК України, судом було призначено та проведено судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 230 від 01 серпня 2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. За своїм психічним станом в теперішній час іспитований не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.53-55).

Зважаючи на те, що на виконання вимог Закону, який регулює порядок розгляду судом справ про визнання фізичної особи недієздатною, для встановлення психічного стану ОСОБА_2 судом було призначено та проведено саме судово-психіатричну експертизу, експертне дослідження було проведено відповідними спеціалістами судово-психіатричними експертами з попередженням останніх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок або відмову від виконання покладених на них обов`язків, що виключає у суду будь-які сумніви з приводу достовірності їх висновку.

Відповідно до вимог ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Оскільки судом встановлено, що психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 має стійкий характер, останній не усвідомлює значення своїх дій та не може ними керувати, отже заявлені вимоги щодо визнання його недієздатним знайшли своє підтвердження у судовому засіданні та підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За приписами ч. 1 ст.58ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Положеннями статті 63ЦК України передбачено, що опікуном призначається лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю за її письмовою заявою, переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Судом, досліджено подання опікунської ради виконавчого комітету Новодонецької селищної ради від 27 вересня 2023 року, з якого вбачається, що рада вважає, що гр. ОСОБА_1 може бути призначена опікуном над гр. ОСОБА_2 , 2004 року народження, у разі визнання судово-психіатричною експертизою гр. ОСОБА_2 недієздатною особою.

Ураховуючи ті обставини, що заявниця піклується про ОСОБА_2 та бажає надалі піклуватися про нього, є його матір`ю, суд вважає можливим призначити заявницю опікуном над ОСОБА_2 .

Крім того, суд звертає увагу, що згідно ч. ч. 6-7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 39, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 293, 294, 299, 300, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в:

заяву ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 , - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Новодонецьке м. Добропілля Донецької області, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку смт Новодонецьке м. Добропілля Донецької області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 виданий 08 червня 2021 року, РНОКПП НОМЕР_4 , над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем смт Новодонецьке м. Добропілля Донецької області, громадянином України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним 2 (два) роки, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявниці ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішеннянадіслати до Органу опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений 27 вересня 2023 року.

Суддя В.М. Любчик

Присяжні: С.О. Куліух

О.С. Стогова

27.09.2023

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113804549
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконкому Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —227/594/23

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні