Ухвала
від 07.04.2023 по справі 914/137/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

07.04.2023 справа № 914/137/23

За клопотанням: про у справі за позовом:Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Львів-автокар», м. Львів, витребування доказів 914/137/23 Заступника керівника Франківської окружної прокуратури міста Львова, м. Львів,до відповідача-1: до відповідача-2:Львівської міської ради, м. Львів, Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Львів-автокар», м. Львів,про: визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку

Суддя Н.Є. Березяк

За участю секретаря судового засідання Р.Р. Волошин

Представники учасників справи:

прокурор: Леонтьєва Н.Т. - прокурор;

від відповідача-1: Поліщук О.С. - представник;

від відповідача-2: Юнко М.В. - представник.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Заступника керівника Франківської окружної прокуратури міста Львова до Львівської міської ради та до Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Львів-автокар» про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Ухвалою суду від 10.01.2023 позовну заяву прийняти до розгляду та відкрито провадження у справи, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено 16.02.2023. Рух справи відображено в ухвалах суду та протоколах судових засідань.

Через канцелярію суду, 30.03.2023 (вх. №7969/23) представник відповідача-2 подав клопотання про витребування доказів, в якому просить суд винести ухвалу про витребування доказів, а саме:

-Графічних матеріалів, які є невід`ємною частиною меморандуму про порозуміння між Львівською міською радою та Рясне Руською сільською радою, затверджений ухвалою Львівської міської ради від 16.11.2017 №2588;

-Ухвали Львівської міської ради від 30.09.2010 №3924 «Про затвердження містобудівної документації «Корегування генерального плану м. Львова ІІ стадія. Генеральний план» та містобудівну документацію, затверджену цією ухвалою;

-Документи, які регулюють діяльність, закріплюють повноваження і функції Виконавчого комітету Львівської міської ради (рішення, ухвали тощо).

В обґрунтування вказаного клопотання представник відповідача - 2 зазначає, що усі витребувані документи є доказами, що потребують детального вивчення відповідачем 2 з метою спростування доводів позивача у позовній заяві. Зокрема, щодо відсутності документації та відповідно, неправомірної передачі земельних ділянок у власність відповідача-2, а також наявності органу, який самостійно може виступати позивачем у даній категорії справ. Як зазначає заявник, обґрунтування позивача про відсутність такого органу має місце покликання на рішення судів правовідносин, які виникли до 2018 року.

Так, представником відповідача- 2 було подано ряд адвокатських запитів до Львівської міської ради від 03.02.2023 та до Виконавчого комітету Львівської міської ради від 10.03.2023, на які отримано неповну відповідь.

Як стверджує заявник, відсутність графічних матеріалів не дозволяє стверджувати, що саме передані у власність відповідача -2 земельні ділянки мають місцезнаходження на ділянці орієнтовною площею 209 га яка передавалась Рясне-Руській сільській раді. Відповідач-2 зазначає що, послання на ухвалу Львівської міської ради від 30.09.2010 №3924 міститься у позовній заяві, однак вона не долучена до матеріалів справи.

Усі витребовувані вище документи, як стверджує заявник, є доказами, що потребують детального вивчення відповідачем-2 з метою спростування доводів позивача у позовній заяві.

Прокурор та представник відповідача-1 присутні в судовому засіданні, заперечили щодо доцільності задоволення клопотання відповідача-2 про витребування доказів.

Суд, розглянувши подане клопотання про витребування доказів, встановив таке.

За приписами ч.1 ст.81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частинами 2, 3 ст.81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до частини 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Слід зауважити, що у Рекомендаціях R (84) 5 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на удосконалення судової системи, наголошується на тому, що суд повинен, принаймні в ході попереднього засідання, а якщо можливо, і протягом всього розгляду, відігравати активну роль у забезпеченні швидкого судового розгляду, поважаючи при цьому права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи предмет спору, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання відповідача-2 про витребування доказів частково, а саме: графічних матеріалів, які є невід`ємною частиною меморандуму про порозуміння між Львівською міською радою та Рясне Руською сільською радою, затверджений ухвалою Львівської міської ради від 16.11.2017 №2588.

Керуючись ст. 81, ст. 183, ст. 234, ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання відповідача про витребування доказів за вх. №7969/23 від 30.03.2023 задовільнити частково.

2. Витребувати у Львівської міської ради (79006, м. Львів, пл. Ринок, 1):

-Графічні матеріали, які є невід`ємною частиною меморандуму про порозуміння між Львівською міською радою та Рясне Руською сільською радою, затверджений ухвалою Львівської міської ради від 16.11.2017 №2588.

3. Витребувані документи надати суду до 01.05.2023 року.

4. Повідомити учасникам процесу, що відповідно до ч. 8 ст. 81 ГПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та підлягає оскарженню в порядку передбаченому Розділом IV ГПК України.

Довести до відома учасників справи, що відповідно до пункту 4 частини 1 статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема, невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, ненадання копії відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк.

Суддя Березяк Н.Є.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110079914
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —914/137/23

Ухвала від 19.09.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 07.04.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні