Ухвала
від 06.04.2023 по справі 420/21368/21
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

06 квітня 2023 р.м. ОдесаСправа № 420/21368/21

П`ятий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача Шеметенко Л.П.

судді Домусчі С.Д.

судді Турецької І.О.

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Одесі питання про поновлення провадження у справі № 420/21368/21 за апеляційною скаргою Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 лютого 2022 року по справі за адміністративним позовом Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» до Головного управління Держпраці в Одеській області про скасування припису та постанови, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні П`ятого апеляційного адміністративного суду перебуває справа за апеляційною скаргою Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 лютого 2022 року по справі за адміністративним позовом Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» до Головного управління Держпраці в Одеській області про скасування припису та постанови, апеляційний розгляд якої призначений в порядку письмового провадження.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11 серпня 2022 року у складі колегії суддів: судді-доповідача Шеметенко Л.П., суддів Стас Л.В., Турецької І.О.:

- у задоволенні клопотання відповідача про участь сторін у судовому засіданні суду апеляційної інстанції із проведенням відеоконференції відмовлено;

- витребувано від Головного управління Держпраці в Одеській області: докази вручення ПП «ДОА «Грізлі» направлення на здійснення інспекційного відвідування від 07.09.2021 року та вимоги про надання документів від 10.09.2021 року, які направлені засобами поштового зв`язку 10.09.2021 року, докази направлення та вручення ПП «ДОА «Грізлі» повідомлення про розгляд справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення від 28.09.2021 року (у разі направлення засобами поштового зв`язку, докази, що підтверджують, який документ направлено, зокрема, опис вкладення у поштовий лист, реєстр направлення поштової кореспонденції тощо);

- витребувано Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» письмові пояснення, чи отримані від Головного управління Держпраці в Одеській області направлення на здійснення інспекційного відвідування від 07.09.2021 року, вимога про надання документів від 10.09.2021 року, повідомлення про розгляд справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення від 28.09.2021 року (якщо отримані, надати докази щодо дати отримання);

- зупинено провадження у справі до отримання витребуваних доказів.

На виконання вимог ухвали суду апеляційної інстанції про витребування позивачем надані письмові пояснення, відповідачем надані копії накладної та фіскального чеку, копію трекінгової інформації, копію фіскального чеку на рекомендований лист.

З огляду на викладене та з метою дослідження витребуваних доказів, колегія суддів поновлено провадження у справі.

Разом з цим, досліджуючи матеріали справи, колегія суддів прийшла до висновку, що вимоги ухвали суду апеляційної інстанції не виконані в повному обсязі.

Так, відповідачем не надані докази вручення ПП «ДОА «Грізлі» направлення на здійснення інспекційного відвідування від 07.09.2021 року та вимоги про надання документів від 10.09.2021 року, які направлені засобами поштового зв`язку 10.09.2021 року.

Колегія суддів звернула увагу на те, що на виконання ухвали суду апеляційної інстанції про витребування відповідачем надано трекінгову інформацію Укрпошти, яка вже наявна в матеріалах справи.

Однак, у цій роздруківці відстеження поштового відправлення відсутня дата вручення поштового відправлення.

Також, відповідачем не надано опис вкладення у поштовий лист, реєстр направлення поштової кореспонденції та рекомендоване поштове повідомлення щодо направлення та вручення ПП «ДОА «Грізлі» повідомлення про розгляд справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення від 28.09.2021 року.

Колегія суддів зазначає, що відповідачем надана копія чека поштового відправлення, з якого неможливо встановити, які документи направлялись.

З огляду на викладене, ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 09 грудня 2022 року у складі колегії суддів: судді-доповідача Шеметенко Л.П., суддів Стас Л.В., Турецької І.О. повторно витребувано від Головного управління Держпраці в Одеській області:

- докази вручення ПП «ДОА «Грізлі» направлення на здійснення інспекційного відвідування від 07.09.2021 року та вимоги про надання документів від 10.09.2021 року, які направлені засобами поштового зв`язку 10.09.2021 року;

- опис вкладення у поштовий лист, реєстр направлення поштової кореспонденції та рекомендоване поштове повідомлення щодо направлення та вручення ПП «ДОА «Грізлі» повідомлення про розгляд справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення від 28.09.2021 року;

- зупинено провадження у справі до отримання витребуваних доказів.

Суддя Стас Л.В. з 12.01.2023 року перебувала у відпустці та з 22.02.2023 року відрахована зі штату П`ятого апеляційного адміністративного суду у зв`язку з відставкою.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.03.2023 року, визначено наступний склад суду для розгляду даної справи: головуючий суддя Шеметенко Л.П., судді Турецька І.О., Домусчі С.Д.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів приходить до наступних висновків.

На виконання вимог ухвали суду апеляційної інстанції відповідачем не надано: опис вкладення у поштовий лист, реєстр направлення поштової кореспонденції та рекомендоване поштове повідомлення щодо направлення та вручення ПП «ДОА «Грізлі» повідомлення про розгляд справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення від 28.09.2021 року, докази вручення ПП «ДОА «Грізлі» направлення на здійснення інспекційного відвідування від 07.09.2021 року та вимоги про надання документів від 10.09.2021 року, які направлені засобами поштового зв`язку 10.09.2021 року, не зазначено про їх відсутність, не надано поштового повернення, у разі, якщо документи станом на теперішній час вручені не були.

Поряд з цим, Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці повторно надано копію накладної та фіскального чеку за № 6502034594268 від 10.09.2021 року із описом цінного вкладення, копію фіскального чеку за № 6504414448496 від 28.09.2021 року, а також вказано про те, що Головним управлінням Держпраці в Одеській області в повному обсязі дотримані вимоги чинного законодавства.

Колегія суддів зазначає, що згідно ч.ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

На підставі наведеного, колегія суддів приходить до висновку, що провадження у справі підлягає поновленню та вважає необхідним продовжити розгляд справи в порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Також, Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці вказано про те, що відповідачем у справі виступає Головне управління Держпраці в Одеській області, однак, постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 року № 14 «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці» визначено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1, зокрема, Головне управління Держпраці в Одеській області, та утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2, зокрема, Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці зазначено, що наказом від 07.12.2022 року № 237 Державна служба з питань праці погодила Південному міжрегіональному управлінню можливість забезпечення здійснення повноважень та функцій, визначених Положенням про Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, затверджене наказом від 23.09.2022 року № 168, згідно якого, Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці є територіальним органом Державної служби України з питань праці, повноваження якого поширюється на територію Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Вирішуючи питання щодо заміни відповідача у справі, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ст. 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно матеріалів справи, відповідачем у даній справі виступає - Головне управління Держпраці в Одеській області.

12 січня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 14 «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці», п.п. 1, 2 якою визначено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1, зокрема, Головне управління Держпраці в Одеській області, та утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2, зокрема, Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Підпунктом 1 пункту 3 вказаної постанови установлено, що територіальні органи Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов`язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці і прийняттям рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною службою з питань праці після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворені згідно з пунктом 2 цієї постанови, затвердження положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Відповідно до наказу Державної служби України з питань праці «Про можливість забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій» від 07.12.2022 року № 237 новостворене Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці здійснює свої повноваження та виконує функції, визначені Положенням про Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, затверджене наказом від 23.09.2022 року № 168, згідно якого, Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці є територіальним органом Державної служби України з питань праці, повноваження якого поширюється на територію Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Враховуючи вищевикладені обставини, колегія суддів вважає за можливе допустити заміну відповідача у даній справі його правонаступником, а саме на Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Керуючись ст.ст. 52, 237, 241, 243, 248, 311, 321, 325, 328 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Поновити провадження у справі № 420/21368/21 за апеляційною скаргою Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 лютого 2022 року по справі за адміністративним позовом Приватного підприємства «Детективно-охоронне агентство «Грізлі» до Головного управління Держпраці в Одеській області про скасування припису та постанови.

Замінити відповідача у даній справі Головне управління Держпраці в Одеській області його правонаступником на Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в частині заміни сторони безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, в іншій частині оскарженню не підлягає.

Судове рішення складено у повному обсязі 06.04.2023 р.

Суддя-доповідач: Л.П. Шеметенко

Суддя: С.Д. Домусчі

Суддя: І.О. Турецька

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110093190
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —420/21368/21

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Постанова від 06.04.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 09.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Рішення від 18.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 18.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні