Ухвала
від 10.04.2023 по справі 911/765/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"10" квітня 2023 р. Справа № 911/765/23

За позовом Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини, 09100, Київська область, місто Біла Церква, вулиця Товарна, будинок 27

до Державного підприємства "Дослідне господарство "ОЗЕРНА" Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України", 09128, Київська область, Білоцерківський район, село Озерна, вулиця Липки, будинок 6

про стягнення 48 071,61 грн за договором № 106 від 01.10.2019

суддя Н.Г. Шевчук

без виклику представників сторін

встановив:

Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини звернулась до господарського суду з позовом до Державного підприємства "Дослідне господарство "ОЗЕРНА" Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України" про стягнення 48 071,61 грн за договором № 106 від 01.10.2019.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав свої зобов`язання щодо оплати наданих йому послуг (по проведенню робіт по визначенню відбору проб, органолептичних, мікробіологічних, фізико-хімічних, радіологічних, мікологічних, паразитологічні випробування, визначення пестицидів в харчових продуктах та харчовій сировині тваринного та рослинного походження, комбікормах та комбікормовій сировині; фізико-хімічні, мікробіологічні випробування питної води, води мінеральної, води для використання в тваринництві; випробування патологічного матеріалу бджіл, підмору та розплоду; мікробіологічні випробування об`єктів ветеринарного нагляду (змиви); визначення фізичних факторів закритих приміщень та навколишнього середовища).

Ухвалою Господарського суду Київської області від 20.03.2023 відкрито провадження у справі № 911/765/23. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини п`ятої статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу для подання відповіді на відзив.

Разом з тим, 06.04.2023 через канцелярію суду від позивача надійшла заява вих. № 01-07/115 від 03.04.2023, в якій позивач повідомив суд, що після пред`явлення позову до суду відповідачем було сплачено суму основного боргу у розмірі 48 071,61 грн, однак, оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, позивач, керуючись частиною третьою статті 130 Господарського процесуального кодексу України просить стягнути з відповідача суму судового збору, сплаченого позивачем при зверненні з цим позовом до суду у розмірі 2 684,00 грн та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 3 000,00 грн.

Суд зазначає, що предмет спору це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Предметом даного спору є заборгованість за договором № 106 від 01.10.2019.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 231 Господарського процесуального кодексу України господарський суд закриває провадження у справі якщо відсутній предмет спору.

Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми Господарського процесуального кодексу України можливе в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи.

Разом з тим, матеріали заяви Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини вих. № 01-07/115 від 03.04.2023 не містять жодних доказів на підтвердження викладених у ній обставин.

Відповідно до статей 7, 13 Господарського процесуального кодексу України, правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Частиною першою статті 73 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частин першої та третьої статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно зі статтею 76 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до статті 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зі статтею 78 Господарського процесуального кодексу України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Враховуючи вищевикладене, дотримуючись принципу рівності сторін, керуючись статтями 7, 13, 42, 73, 234 Господарського процесуального кодексу України суд

ухвалив:

1. Зобов`язати позивача надати до суду у строк до п`яти днів з дня вручення цієї ухвали:

- належні докази сплати відповідачем суми основного боргу у розмірі 48 071,61 грн (банківські виписки тощо);

- належні докази (опис вкладення), які підтверджують відправлення ДП "Дослідне господарство "ОЗЕРНА" Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України" копії заяви позивача вих. № 01-07/115 від 03.04.2023.

2. Запропонувати відповідачу у строк до п`яти днів з дня отримання копії заяви Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини вих. № 01-07/115 від 03.04.2023 подати до суду пояснення/заперечення.

3. Копію ухвали надіслати сторонам в судовому процесі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 10.04.2023

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110106137
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 48 071,61 грн за договором № 106 від 01.10.2019

Судовий реєстр по справі —911/765/23

Ухвала від 09.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні