Рішення
від 30.03.2023 по справі 753/3104/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/3104/23

провадження № 2/753/3293/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 року Дарницький районний суд м. Києва у складі головуючого судді Трусової Т. О. з секретарем судового засідання Кирик К. С., розглянувши в судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зарічна 1-Б" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2023 р. об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зарічна 1-Б" (далі також - ОСББ "Зарічна 1-Б", об`єднання, ОСББ, позивач) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 (далі по тексту - ОСОБА_1 , відповідач) про стягнення заборгованості по внескам та платежам співвласників ОСББ "Зарічна 1-Б" в загальному розмірі 15 835,28 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне. Відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , загальна площа якої 62,5 квадратних метри. ОСОБА_1 не виконував рішення загальних зборів ОСББ "Зарічна 1-Б" своєчасно і в повному обсязі не сплачував встановлені внески та платежі у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, які є обов`язковими для всіх співвласників. Внаслідок несплати у відповідача станом на 22.02.2023 утворилась заборгованість у розмірі 13 812,49 грн. ОСОБА_1 , як боржник, що прострочив виконання грошового зобов`язання, на підставі положень статті 625 ЦК України зобов`язана сплатити зазначену суму боргу з урахуванням інфляційної складової в сумі 1 668,19 грн та трьох відсотків річних в сумі 354,60 грн.

Ухвалою судді від 01.03.2023 позовну залишено без руху і позивачеві надано строк для усунення недоліків.

02.03.2023 позивачем усунуті недоліки.

Ухвалою судді від 10.03.2023 відкрито провадження у справі та призначив її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін в судове засідання на 30.03.2023.

В судове засідання представник позивача не з`явився, однак звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності з підтриманням позовних вимог в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явилася.

Відповідач ОСОБА_1 зареєстроване місце проживання якого невідоме, повідомлявся про розгляд справи у встановленому законом порядку через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, однак в судове засідання він не заявився без повідомлення причин неявки, відзив на позов не подав.

Окрім того, за адресою зазначеною у позовній заяві, направлялись: ухвала про відкриття провадження, позовна заява з додатками та судова повістка про виклик до суду, які повернулися з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою"

Зважаючи на викладене, суд вирішує справу за наявними матеріалами відповідно до положень частини 8 статті 178 ЦПК України.

Нез`явлення сторін є підставою для розгляду справи без фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши докази і письмові пояснення, викладені у позовній заяві, суд встановив такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

28.10.2017 відбулись установчі збори із створення ОСББ за адресою: АДРЕСА_1 .

04.12.2017 було проведено державну реєстрацію юридичної особи - ОСББ "Зарічна 1-Б". Відповідно до пункту 1 розділу статуту ОСББ "Зарічна 1-Б" створено власниками квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, метою створення об`єднання є забезпечення та захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і статутом.

Відповідно до пункту 2 розділу ІІ статуту позивача визначено, що завданням і предметом діяльності об`єднання є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

ОСББ "Зарічна 1-Б" є управителем багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 та забезпечує належне утримання будинку і його прибудинкової території починаючи з 01.12.2018.

Відповідачу на праві власності належить квартира АДРЕСА_1 , загальна площа якої 62,5 кв.м. (а.с. 12-13).

Позивачем з 01.12.2018 встановлено щомісячний розмір внесків співвласників на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна, на виконання статутних цілей позивача, а саме 6,95 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника при сплаті до 20-го числа наступного за розрахунковим місяця; 8,00 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника при сплаті після 20-го числа

Пунктом 11 розділу ІІІ Статуту позивача визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

25.01.2020 було проведено загальні збори ОСББ "Зарічна 1-Б", на яких вирішено в тому числі: затверджено кошторис ОСББ "Зарічна 1-Б" з витратною частиною в місяць в розмірі 198 600 грн та визначено наступний розмір внесків співвласників квартир та нежитлових приміщень: при сплаті до 20-го числа наступного за розрахунковим місяцем - 11,54 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника; при сплаті після 20-го числа наступного за розрахунковим місяцем - 13 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника, а також затверджено цільовий одноразовий внесок співвласників на фінансування додаткових витрат ОСББ "Зарічна 1-Б" (про ведення відновлювальних та ремонтних робіт, поліпшення умов будинку і його прибудинкової території, придбання спільного майна та виконання інших статутних цілей) в розмірі 10 грн за м.кв. площі співвласника зі строком сплати до 01.04.2020.

Відповідачем було порушено передбачений законодавством обов`язок із сплати внесків на рахунок ОСББ "Зарічна 1-Б", внаслідок чого станом на 22.02.2023 виникла заборгованість у розмірі 13 812,49 грн (а.с. 10-11)

Частиною 2 статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку позивача інфляційні втрати від невиконаних зобов`язань складають 1 668,19 грн, а 3% річних - 354,60 грн.

За приписами статті 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", співвласником багатоквартирного будинку є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Частиною 2 статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до частини 4 статті 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію права співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Статтею 10 цього Закону передбачено, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

Статтею 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що співвласник зобов`язаний, зокрема виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів (статті 16, 17 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку"). Статтею 20 цього Закону передбачено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Статтями 4-5, частиною 3 статті 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", статтею 382 ЦК України, передбачено, що власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками усіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і зобов`язані брати участь у загальних витратах, пов`язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Частиною 2 статті 7 Закону Закону № 2189-VIII вказано, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до частини 1 статті 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, а стаття 322 цього кодексу передбачає, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями статей 526, 530, 611 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства у встановлений строк (термін), а у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до статті 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умова, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи наведене, суд вважає позовні вимоги законними, обґрунтованими, і такими, що підлягають задоволенню, оскільки судом встановлено, що відповідач є власником квартирі АДРЕСА_1 і є споживачем житлово-комунальних послуг, які надає позивач і суд покладає в обґрунтування свого рішення наданий позивачем розрахунок як об`єктивний і належний доказ, що містить відомості щодо розміру нарахованих сум, здійснений на основі затверджених в установленому порядку норм та пропорційно до загальної площі належної відповідачу квартири.

Отже на підставі наведених позивачем аргументів і оцінки наданих ним доказів суд дійшов висновку про обґрунтованість і доведеність вимог позивача про стягнення з відповідача заборгованості по сплаті членських внесків у розмірі 13 812,49 грн, індексу інфляції у розмірі 1 668,19 грн, трьох відсотків річних у розмірі 354,60 грн, а всього стягнути 15 835,28 грн.

З огляду на результат розгляду справи суд відповідно до вимог статті 141 ЦПК України покладає на відповідача сплачений позивачем судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись статтями 5, 7, 12, 13, 76, 77, 80, 81, 89, 259, 263-265, 268, 273, 279, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зарічна 1-Б" задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , рнокпп відсутній у відповідача у зв`язку з релігійними міркуваннями, дані паспорта відповідача відсутні у матеріалах справи) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зарічна 1-Б" (місцезнаходження: м. Київ, вул. Зарічна, 1-Б, ідентифікаційний код юридичної особи: 41777245) заборгованість по внескам та платежам співвласників об`єднання станом на 22 лютого 2023 року в розмірі 13 812,49 грн, інфляційну складову боргу в розмірі 1 668,19 грн, три відсотки проценти річних в розмірі 354,60 грн, судовий збір в розмірі 2 684 грн, а всього стягнути 18 519 (вісімнадцять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять) гривень 28 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110113310
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —753/3104/23

Рішення від 08.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні