Рішення
від 29.03.2023 по справі 479/883/22
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/883/22

2/479/55/23

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

29 березня 2023 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

В складі: головуючого - судді Репушевської О.В.,

за участі секретаря судового засідання Добровольської І.М.,

розглянувши у судовому засіданні в смт.Криве Озеро в порядку загального позовного провадження цивільну справу №479/883/22 за позовом ОСОБА_1 до Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності в порядку спадкування,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Кривоозерська селищна рада,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Кривоозерської селищної ради Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку площею 2,9804 га, кадастровий номер: 4823982600:01:000:0034, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Мазурівської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті двоюрідного брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки в нотаріальному порядку в оформленні спадщини їй відмовлено через пошкодження правовстановлюючого документу.

В судове засідання позивач не з`явилася, надіслала до суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача - Кривоозерської селищної ради Миколаївської області надіслав заяву, відповідно до якої просив розглянути справу без його участі, винести рішення відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до положень ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

З урахуванням положень ст.223 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу в без участі сторін, на підставі наявних у справі матеріалів, оскільки їхня неявка не перешкоджає розгляду спору.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Мазурівської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області 22 червня 2012 року (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 2,9804 га, кадастровий номер: 4823982600:01:000:0034, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Мазурівської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області, належної на праві приватної власності ОСОБА_2 , що підтверджується даними Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-МК№040965, виданого Мазурівською сільською радою 15 лютого 2002 року, та витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-4809287992020 від 31 березня 2020 року (а.с.13-16).

Спадкоємцем за законом п`ятої черги на спадщину після смерті ОСОБА_2 є позивач ОСОБА_1 як двоюрідна сестра спадкодавця, що підтверджено даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно Михалковським баро ЗАГС Кривоозерського району 18 березня 1953 року, згідно якого встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , являється сином ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с.10).

Мати позивача ОСОБА_6 (дошлюбне прізвище ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_3 , являється дочкою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Кривоозерським Рай відділом ЗАГС 17 лютого 1976 року (а.с.11), та даними свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого Мазурівською сільською радою Кривоозерського району Миколаївської області 9 грудня 1976 року (а.с.9).

Спадкоємець ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , являється сином ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно Михалковським баро ЗАГС Кривоозерського району 18 березня 1953 року (а.с.10).

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , являється дочкою ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 , виданого повторно Відділом РАГСу Кривоозерського районного управління юстиції 22 липня 1976 року, та даними свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 , виданого Мазуровським с/ЗАГС Кривоозерського району Миколаївської області 16 серпня 1981 року (а.с.7,8)

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

В оформленні спадщини на земельну ділянку, площею 2,9804 га, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , державним нотаріусом Кривоозерської державної нотаріальної контори позивачу відмовлено, так як для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, тексти яких неможливо прочитати в наслідок пошкодження (а.с.5).

Як вбачається із спадкової справи №307/2012, позивач прийняла спадщину у встановленому законом порядку, подавши заяву про прийняття спадщини у встановлений законодавством строк.

Відповідно до положень ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно з положеннями ст.131 ЗК України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Положеннями ст.1218 ЦК України визначено, що до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

За приписами ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до положень ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Згідно приписів ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Положеннями п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №719-р від 12 червня 2020 року "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області", створена Кривоозерська селищна територіальна громада Кривоозерського району Миколаївської області шляхом об`єднання територій та населених пунктів Кривоозерської селищної та Багачівської, Берізківської, Бурилівської, Великомечетнянської, Гойдаївської, Красненьківської, Кривоозерської, Куряче-Лозівської, Луканівської, Мазурівської, Маломечетнянської, Ониськівської, Очеретнянської, Секретарської, Тридубівської сільських рад Кривоозерського району Миколаївської області.

На підставі постанови Верховної ради України №807-ІХ від 17 липня 2020 року "Про утворення та ліквідацію районів" у Миколаївській області утворено Первомайський район у складі, зокрема, території Кривоозерської селищної територіальної громади.

Таким чином, право на спадщину є самостійним майновим правом, яке виникає на підставі факту її прийняття та підлягає захисту в передбачений законом спосіб, і через відмову нотаріуса у видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину. Даний спір підлягає розгляду в судовому порядку, оскільки іншим шляхом його вирішити не можливо, а набуття позивачем права власності на земельну ділянку не порушує права та законні інтереси інших осіб.

За вказаних обставин, враховуючи, що позивач є спадкоємцем за законом п`ятої черги, інші спадкоємці до нотаріальної контори не зверталися, представник відповідача не заперечує проти задоволення позовних вимог, суд визнає позовні вимоги законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 19, 81, 258-259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності в порядку спадкування, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ,, ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на земельну ділянку 2,9804 га, кадастровий номер: 4823982600:01:000:0034, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Мазурівської сільської ради Первомайського (Кривоозерського) району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, який відраховується з дня складення повного судового рішення.

Суддя :

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110133355
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування, у ч а с н и к и с п р а в и : позивач ОСОБА_1 , відповідач Кривоозерська селищна рада

Судовий реєстр по справі —479/883/22

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні