Постанова
від 31.08.2010 по справі 2-а-3187/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

31 серпня 2010 р.                            Справа № 2-а-3187/10/0270                       м. Вінниця

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Вільчинського Олександра Ванадійовича,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом: прокурора Вінницького району в інтересах управління Пенсійного фонду України у Вінницькому районі   

до:   товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Стрижавський кар'єр"  

про: стягнення недоїмки

ВСТАНОВИВ :

До суду звернувся прокурор Вінницького району в інтересах управління Пенсійного фонду України у Вінницькому районі (далі – позивач) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю “Торговий Дім “Стрижавський кар’єр” (далі – відповідач) про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, мотивуючи його наступним.

Прокурор вважає, що відповідачем в порушення положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в установлений строк та в повному обсязі не здійснена сплата страхових внесків до Пенсійного фонду України за лютий 2010 року, а тому станом на 12.07.2010 року за ним рахується заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькому районі в сумі 19115,77 грн.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановивши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адміністративній справі застосовується скорочене провадження, ухвалою від 16 серпня 2010 року відкрив скорочене провадження у даній справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Відповідач надав у визначений строк заперечення проти позову (а.с.15-16), у відповідності до яких вважає, що управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькому районі на подано належних доказів в підтвердження своїх позовних вимог, а також  зазначив, що позивачем безпідставно застосовано до відповідача фінансові санкції.

Дослідивши надані позивачем матеріали та заперечення відповідача, а також оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд встановив наступне.     

З матеріалів справи вбачається, що в якості платника страхових внесків ТОВ “Торговий Дім “Стрижавський кар’єр” перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькому районі.

Внаслідок несплати коштів на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за лютий 2010 року за відповідачем станом на момент винесення рішення у справі утворилася заборгованість по сплаті страхових внесків перед управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькому районі в сумі 19115,77 грн., що підтверджується розрахунком сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті відповідачем за лютий 2010 року (а.с.4,5).

Судом також встановлено, що позивачем надсилалась на адресу відповідача вимога  про сплату боргу №Ю-117 від 01.04.2010 р. на суму 19115,77 грн., яка була отримана відповідачем 14.04.2010 р. (а.с.6). Однак, вказана вимога залишилась без виконання. Заходи, спрямовані на погашення заборгованості, не призвели до добровільного погашення недоїмки відповідачем.

Визначаючись щодо заявлених позовних вимог, заперечень відповідача та наданих у справу доказів, суд виходить з нижченаведеного.

Згідно з п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Статтею 15 Закону передбачено, що платниками внесків є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об’єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням  фінансових санкцій. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Доказів оскарження відповідачем вимоги про сплату недоїмки матеріали справи не містять.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові внески є цільовим загальнообов’язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку,  встановленому цим Законом.

Згідно з ч. 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки особисто, або через органи прокуратури на які покладено функції представництва інтересів держави в суді.

При винесенні рішення по справі суд критично оцінює доводи відповідача, викладені у поданих письмових запереченнях, з огляду на їх необґрунтованість.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що прокурор діяв в інтересах позивача в межах своєї компетенції та у спосіб, передбачений чинним законодавством України, заявлені позовні вимоги відповідають дійсним обставинам справи, встановленим у судовому засіданні, сума, відображена в позовній заяві, підтверджується належними доказами, а тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Частиною 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги  та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні.

З урахуванням встановлених у судовому засіданні обставин справи та вищезазначених положень чинного законодавства України суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам справи, а тому підлягають задоволенню з розподілом судових витрат за правилами статті 94 КАС України.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 183-2, 255 - 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Стрижавський кар'єр" (юридична адреса: вул. Київська, 1, смт. Стрижавка, Вінницький район, Вінницька область, 23210, код ЄДРПОУ 35559015, р/р 26002165354900 в АКІБ "УкрСибБанк", МФО 351005) на користь управління Пенсійного фонду України у Вінницькому районі недоїмку по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за лютий 2010 року в сумі 19115 (дев'ятнадцять тисяч сто п'ятнадцять) грн. 77 коп.

Постанову звернути до негайного виконання.    

Порядок і строки апеляційного оскарження постанови визначені ст.ст. 183-2, 186 КАС України. Набрання судовим рішенням законної сили визначено ст. 254 КАС України.

Суддя                                                              Вільчинський Олександр Ванадійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу11013414
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3187/10/0270

Ухвала від 04.08.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні