Постанова
від 05.04.2023 по справі 903/426/16
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2023 року Справа № 903/426/16

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Саврій В.А., суддя Миханюк М.В. , суддя Коломис В.В.

при секретарі судового засідання Комшелюку А.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 (повний текст - 31.10.2022) у справі №903/426/16 (суддя Кравчук А.М.)

за заявою Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко"

про банкрутство

за участю представників:

скаржника - Ільїнова Інна Володимирівна (в приміщенні Закарпатського апеляційного суду);

Арбітражний керуючий - Босак Олег Євгенович (поза межами приміщення суду);

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 13.07.2016 на підставі п.5 ст.11 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порушено провадження у справі про банкрутство ПАТ "Ковельмолоко", введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п`ятнадцять календарних днів до 04.11.2016, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Куца Ігора Ярославовича, якого зобов`язано зокрема, в строк до 22.08.2016 подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, реєстр вимог кредиторів.

09.10.2019 судом винесено постанову про визнання ПАТ "Ковельмолоко" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на 12 місяців, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Босака О. Є.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 24.02.2021, залишеною без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 17.05.2021, надано згоду на продаж заставного майна банкрута на відповідних умовах.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 27.04.2022, залишеною без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.09.2022, у задоволенні заяви АТ "Укрексімбанк" від 04.10.2021 про зміну черговості вимог кредиторів, зокрема вимог АТ "Укрексімбанк" в сумі 683042399 грн 10 коп. з віднесенням їх до четвертої черги задоволення, у зв`язку з тим, що вартості реалізованого предмета іпотеки/застави не вистачило на погашення всієї заборгованості, яка виникла у зв`язку з порушенням основного зобов`язання, відмовлено.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 11.05.2022 клопотання ліквідатора Приватного акціонерного товариства Ковельмолоко від 16.03.2022 про надання згоди на продаж заставного майна банкрута задоволено, надано згоду на продаж заставного майна банкрута на відповідних умовах.

05.09.2022 до господарського суду Волинської області від арбітражного керуючого Босака О.Є. надійшли звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс боржника, звіт про нарахування та виплату грошової винагороди.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16 затверджено звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко". Ліквідовано юридичну особу - Публічне акціонерне товариство "Ковельмолоко" (м.Ковель, вул.Ватутіна, 114, код ЄДРПОУ 00444636). Провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко" закрито.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою.

В апеляційній скарзі, зокрема зазначає, що для з`ясування ознак доведення до банкрутства ліквідатор має проаналізувати сукупність правочинів та інших юридичних дій, здійснених під впливом (вказівкою) керівника, засновників (учасників) боржника, інших осіб, а також їх бездіяльність, що сприяли виникненню кризової ситуації, її розвитку і переходу в стадію банкрутства боржника. Між тим, проведений ліквідатором Аналіз фінансового стану боржника такого аналізу здійснених правочинів не містить, а ліквідатор обмежується формальними фразами.

Аналіз фінансового стану не містить такого розділу як аналіз правочинів, юридичних дій, вчинених під впливом (вказівкою) керівника, засновників та інших осіб, як і не містить копій документів щодо таких правочинів, зокрема, копій протоколів засідань Наглядової ради боржника, загальних зборів засновників/акціонерів тощо.

Зазначає, що посилання на зовнішні фактори як на виключну причину стійкої фінансової неплатоспроможності боржника та покладення всіх ризиків від таких коливань на Банк не відповідають принципу безсумнівної повноти дій ліквідатора.

Також, апелянт зазначає, що ліквідатором не проаналізовано дії/бездіяльність керівника/засновників та інших осіб щодо того: яким чином приймалося рішення про отримання кредиту в іноземній валюті; яким чином відбувалося голосування на загальних зборах акціонерів/наглядової ради; чи оцінювалися ризики від майбутніх коливань валютного курсу іноземної валюти; з яких причин керівником/засновниками боржника було прийнято рішення про поручительство за кредитами ПрАТ «Галичина» в іноземній валюті, борги якого і складають значну частину заборгованості ПрАТ «Ковельмолоко» які заходи здійснювалися керівником/засновниками після зростання валютного курсу для стабілізації фінансового стану боржника; чи зверталися керівники/засновники з пропозиціями щодо зміни валюти кредиту до банку та інше.

Отримання кредиту в іноземній валюті в такій значній сумі та поручительство за кредитами ПрАТ «Галичина» в іноземній валюті було свідомим рішенням керівника/засновників та членів Наглядової ради ПАТ «Ковельмолоко» через менший розмір процентної ставки за кредитами в іноземній валюті порівняно з кредитами в гривні на період прийняття таких рішень. Тому вказані дії і підлягали аналізу на предмет наявності дій та/або бездіяльності, що сприяли виникненню кризової ситуації, її розвитку і переходу в стадію банкрутства боржника.

Зазначає, що поданий на затвердження звіт ліквідатора з додатками мав включати обґрунтовані висновки щодо наявності/відсутності підстав покладення на винних у осіб субсидіарної відповідальності за доведення боржника до банкрутства, підтверджені як аналізом фінансового становища банкрута так і безпосереднім дослідженням підстав виникнення заборгованості боржника перед кредиторами у справі про банкрутство та сукупності правочинів, інших юридичних дій, здійснених під впливом винних осіб, а також їх бездіяльності, що сприяли виникненню кризової ситуації, її розвитку і переходу в стадію банкрутства боржника.

Звертає увагу, що суд вказує про відсутність господарських договорів у додатках до Аналізу фінансового стану через їх значну кількість та технічну неможливість їх формування. З наведеного випливає, що суд зробив висновки ґрунтуючись на своїх власних припущеннях, без наявності вказаних документів у матеріалах справи, що дозволяє стверджувати про те, що суд визнав встановленими обставини без наявності відповідних доказів.

Висновки суду щодо недоцільності продовження ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ПАТ «Ковельмолоко» апелянт вважає такими, що не відповідають встановленим обставинам справи щодо наявності нереалізованого заставного майна AT «Укрексімбанк» загальною вартістю 754160,00 грн та порушують право кредитора AT «Укрексімбанк» на отримання задоволення своїх вимог до боржника за рахунок заставного майна чи за рахунок винних осіб.

Також зазначає, що в порушення приписів ст.80 ГПК України судом прийнято в якості доказу Аналіз фінансового стану для обґрунтування відсутності підстав щодо притягнення до субсидіарної відповідальності керівників/засновників боржника. В порушення ст.ст.165, 167 ГПК України заперечення ліквідатора ПАТ «Ковельмолоко» не були надіслані на адресу АТ «Укрексімбанк».

На підставі викладеного апелянт просить суд апеляційної інстанції скасувати ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16, а справу про банкрутство ПАТ «Ковельмолоко» направити до господарського суду Волинської області для продовження розгляду на стадію ліквідаційної процедури в іншому складі суду.

Скарга надійшла безпосередньо до апеляційного господарського суду 14.11.2022.

Листом від 14.11.2022 матеріали справи №903/426/16 витребувано з господарського суду Волинської області.

02.12.2022 матеріали справи №903/426/16 надійшли на адресу апеляційного господарського суду.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 05.12.2022 апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16 - залишено без руху. Запропоновано скаржнику протягом 10 днів із дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, а саме: подати докази сплати судового збору в сумі 2481 грн та докази надсилання копії апеляційної скарги всім учасникам провадження у справі (з описом вкладення).

Ухвалу отримано скаржником 09.12.2022.

12.12.2022 на електронну адресу суду апеляційної інстанції надійшла ухвала Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 12.12.2022 якою, зокрема, витребувано з господарського суду Волинської області, Північно-західного апеляційного господарського суду оригінали матеріалів справи №903/426/16 за заявою боржника Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко" про банкрутство, а також відомості про направлення Акціонерному товариству "Державний експортно-імпортний банк України" повного тексту постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 19.09.2022 у справі №903/426/16 та отримання вказаної постанови, яку надіслати до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у термін до 27 грудня 2022 року.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 16.12.2022 матеріали справи №903/426/16 направлено до Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду. В ухвалі також зазначено, що у зв`язку з необхідністю невідкладного направлення матеріалів справи до Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду, суд апеляційної інстанції розгляне питання щодо відкриття апеляційного провадження чи повернення апеляційної скарги після повернення відповідних матеріалів справи до Північно-західного апеляційного господарського суду.

21.12.2022 від Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги до якої долучено платіжне доручення №386618 від 13.12.2022 на суму 2481,00 грн та докази надсилання копії апеляційної скарги всім учасникам провадження у справі (з описом вкладення) (лист від 16.12.2023).

14.03.2023 матеріали справи №903/426/16 повернулися до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 15.03.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16 та призначено розгляд апеляційної скарги на 05 квітня 2023р. об 11:00год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001, м.Рівне, вул.Яворницького, 59 у залі судових засідань №4. Запропоновано учасникам провадження у строк до 31.03.2023 подати письмовий відзив на апеляційну скаргу.

29.03.2023 до суду від арбітражного керуючого Босака Олега Євгеновича надійшов відзив на апеляційну скаргу.

У відзиві арбітражний керуючий, зокрема, зазначає, що посилання АТ «Укрексімбанк» на неповноту проведеного ліквідатором Аналізу фінансового стану ПАТ «Ковельмолоко», а також неповноту дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі є безпідставними.

Звертає увагу, що кредитні договори JMH51407K37 від 21.08.2007, М151208К34 від 25.06.2008, укладені між AT «Укрексімбанк» та ПАТ «Ковельмолоко» було включено до рамок генеральної кредитної угоди №151213N2 від 20.03.2013.

ПАТ «Ковельмолоко» у відповідності до договору поруки поручалось за зобов`язаннями ПрАТ "Галичина" згідно кредитних договорів, укладених в рамках генеральної кредитної угоди, а частина кредиторської заборгованості банкрута у справі №903/426/16 перед AT «Укрексімбанк» є заборгованістю перед банком ПрАТ «Галичина» (на даний час ліквідоване).

Більшість активів банкрута (рухоме та нерухоме майно) перебували в заставі та іпотеці AT "Укрексімбанк" згідно забезпечувальних договорів, укладених між ПАТ "Укрексімбанк" та ПАТ "Ковельмолоко". Копії договорів застави та іпотеки наявні в матеріалах справи.

Також стверджує, що з врахуванням норм Кодексу України з процедур банкрутства заставне майно банкрута було реалізоване на аукціонах (21.07.2021 - ціна реалізації 62470472,33 грн та 24.06.2022 - ціна реалізації 115864,00 грн). Кошти, одержані від продажу заставного майна банкрута спрямовано на часткове погашення вимог заставного кредитора AT «Укрексімбанк» в порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

Таким чином, жодного впливу ліквідатора на формування ціни продажу майна боржника не має, оскільки ціна продажу майна на аукціоні цілком залежала від учасників та попиту на конкретне майно.

Ліквідатор зазначає, що ним проаналізовано господарську діяльність банкрута, в тому числі за 2013-2016 роки, фінансову звітність підприємства, рух коштів на банківських рахунках, тощо та складено Аналіз фінансового стану ПАТ «Ковельмолоко» щодо виявлення ознак неплатоспроможності, ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства поєднаний з дослідженням підстав виникнення заборгованості на предмет наявності/відсутності підстав для покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на керівника, засновників або інших осіб.

Господарські договори укладались підприємством з метою отримання доходу (прибутку) та досягнення ділової мети, яка переслідувалася при здійсненні діяльності підприємства щодо одержання позитивного економічного ефекту. Вказані господарські операції були реальними, а керівництвом підприємства вживалось достатніх залежних від нього заходів щодо належного виконання зобов`язання боржником.

Звертає увагу, що зобов`язання зазнали зростання під впливом неконтрольованих боржником зовнішніх чинників - військової операції на сході країни та незаконної анексії Криму, що спричинило гостру економічну кризу, значне зростання курсу іноземної валюти та неможливість в зв`язку з цим належним чином обслуговувати свої кредитні зобов`язання.

Що стосується викрадених транспортних засобів, то Ковельський відділ поліції ГУНП у Волинській області повідомив, що на даний час триває досудове розслідування та тривають слідчі дії щодо розшуку викрадених транспортних засобів, місцезнаходження транспортних засобів не встановлено (відповіді від 15.02.2021, від 07.10.2020, від 10.2021, від 04.07.2022, від 24.08.2022). За час розслідування (більше трьох років) місцезнаходження викрадених на території АР Крим та Донецької області транспортних засобів не встановлено, а отже перспектив їх віднайдення та повернення товариству фактично не має, що призведе лише до збільшення тривалості ліквідаційної процедури, а також додаткових витрат в ліквідаційній процедурі.

На підставі викладеного арбітражний керуючий просить суд апеляційної інстанції відмовити в задоволенні апеляційної скарги АТ «Укрексімбанк», а ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі про банкрутство №903/426/16 - залишити без змін.

У судовому засіданні суду апеляційної інстанції 05.04.2023 представник скаржника підтримав доводи та вимоги апеляційної скарги, надав пояснення по справі. Просив скасувати ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16, справу направити до господарського суду Волинської області для продовження розгляду на стадію ліквідаційної процедури в іншому складі суду.

Арбітражний керуючий Босак Олег Євгенович заперечив проти доводів та вимог апеляційної скарги, надав пояснення по справі. Просив відмовити в задоволенні апеляційної скарги АТ «Укрексімбанк», а ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі про банкрутство №903/426/16 - залишити без змін.

Інші учасники провадження не забезпечили явку своїх представників у судове засідання.

Оскільки учасники провадження у справі повідомлялися про дату, час і місце розгляду справи, при цьому явка учасників судового процесу обов`язковою не визнавалась, а матеріали справи достатньо характеризують спірні правовідносини, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за наявними у справі матеріалами, у відповідності до вимог ст.269 ГПК України.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, відзиву, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, Північно-західний апеляційний господарський суд прийшов до висновку про наступне:

Відповідно до ст.61 Кодексу України з процедур банкрутства до повноважень ліквідатора, зокрема, відноситься формування ліквідаційної маси, заявлення до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості, вжиття заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, здійснення інших повноважень, передбачених цим Кодексом.

Зокрема, ліквідатором направлено керівнику боржника Башко Д.Я. лист від 17.10.2019 з повідомленням про визнання ПАТ "Ковельмолоко" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, а також з вимогою передати ліквідатору за актами приймання-передачі бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута.

25.10.2019 за актами приймання-передачі ліквідатором прийнято печатку та штамп підприємства, установчі та дозвільні документи банкрута, а також річні фінансові звіти товариства за 2016 - 2018 роки та за перше півріччя та 9-ть місяців 2019 року. В подальшому керівником банкрута передано ліквідатору матеріальні та інші цінності.

28.10.2019 ліквідатором видано наказ про звільнення працівників ПАТ "Ковельмолоко" згідно із списком з 10.01.2020.

На виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатором направлено запити до: Волинської митниці ДФС, Державної служби морського та річкового транспорту України, ДП Український інститут промислової власності, Державної авіаційної служби України, Головного управління статистики у Волинській області, Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області, Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Міськрайонного управління Держгеокадастру у Ковельському районі та м.Ковелі, Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, ГУ ДФС у Волинській області, Головного інформаційно обчислювального центру ПАТ Українська залізниця, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Регіонального сервісного центру МВС у м. Ковелі, Державного космічного агентства України, ДП Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин (т.35, а.с.102-119).

Згідно отриманих відповідей за боржником повітряні судна, земельні ділянки, технічні засоби (вагони, локомотиви), об`єкти космічної діяльності (космічна техніка) не зареєстровані (т.35, а.с.173, 198, 234).

ПАТ Ковельмолоко серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств відсутнє (т.35, а.с.199).

Боржник не здійснював митне оформлення товарів в будь якому режимі, власником суден не являється (т.35, а.с.120, 121).

Інформація про наявність тварин у ПАТ Ковельмолоко відсутня (т.35, а.с.235).

Ліквідатором отримано перелік транспортних засобів, зареєстрованих за боржником (т.35, а.с.132-172, 200-234).

Встановлено, що за ПАТ Ковельмолоко зареєстровані 3 причіпи (т.35, а.с.175, 176).

Отримано відомості про всі розрахункові рахунки ПАТ Ковельмолоко, які були відкриті підприємством в банківських установах (т.35, а.с.177-197).

Встановлено зареєстровані за боржником знаки для товарів та послуг (т.35, а.с.123-129).

Ліквідатором отримано інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо банкрута.

За результатами проведеної інвентаризації ліквідатором складено протокол та оформлено відповідні інвентаризаційні описи.

В подальшому сформовано ліквідаційну масу і складено перелік ліквідаційної маси (т.34, а.с.186-250; т.35, а.с.1-85).

З матеріалів справи вбачається, що керівником боржника в процедурі розпорядження майном подано до Ковельського відділу поліції ГУНП у Волинській області заяву №129 від 29.07.2019 в порядку ст.214 КПК України про незаконне заволодіння невстановленими особами транспортними засобами товариства на території Донецької області та АР Крим.

За результатами розгляду даної заяви зареєстроване кримінальне провадження №12019030110001441 від 31.07.2019.

З`ясувавши, що 28.01.2021 слідчим вказане кримінальне провадження закрито, ліквідатором подано до Ковельської міської прокуратури скаргу на постанову про закриття кримінального провадження.

За результатами розгляду скарги скасовано постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Ліквідатором неодноразово направлялися запити до Ковельського відділу поліції ГУНП у Волинській області (від 28.09.2020, 28.01.2021, 07.10.2021, 22.08.2022) про стан та результати розслідування кримінального провадження, зареєстрованого 31.07.2019.

За результатами розгляду вказаних запитів Ковельський відділ поліції ГУНП у Волинський області повідомив, що на даний час триває досудове розслідування та тривають слідчі дії щодо розшуку викрадених транспортних засобів, місцезнаходження транспортних засобів не встановлено.

З огляду на отримання інформації з органів фіскальної служби про розрахункові рахунки товариства, ліквідатором визначено як ліквідаційний рахунок № НОМЕР_1 (ЛА523348510000000002600121243) в АТ ПУМБ. Проведено роботу по ініціалізації ліквідатора в інших банківських установах з метою подальшого закриття інших розрахункових рахунків банкрута. Зокрема, закрито розрахункові рахунки банкрута в ПАТ Кредобанк, АТ Укрексімбанк та АТ Райффайзен Банк Аваль. ПАТ Західінкомбанк, в якому був розрахунковий рахунок боржника, ліквідований, що підтверджується відомостями з ЄДР.

Всім дебіторам банкрута ліквідатором надіслано листи-вимоги про погашення наявної дебіторської заборгованості. Частина дебіторів погасила дебіторську заборгованість. Решта непогашеної дебіторської заборгованості була реалізована на аукціоні разом з іншим майном банкрута.

На перших зборах кредиторів 07.10.2019 вирішено створити комітет кредиторів ПАТ Ковельмолоко у складі 4 (чотирьох) осіб з числа кредиторів ПАТ Ковельмолоко у такому складі: Приватне акціонерне товариство Галичина; Товариство з обмеженою відповідальністю "Мідас Інвестиції"; Товариство з обмеженою відповідальністю "Молочна компанія "Галичина"; Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Прайм-Тайм".

Оскільки юридичні особи Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Прайм-Тайм", Приватне акціонерне товариство Галичина були ліквідовані, що підтверджується відомостями з ЄДРПОУ, збори кредиторів 31.08.2021 обрали з свого числа двох кредиторів замість вибулих.

На зборах кредиторів від 31.08.2021 вирішено достроково припинити повноваження членів комітету кредиторів - Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Прайм-Тайм", Приватне акціонерне товариство Галичина, які ліквідовані. Обрано до складу комітету кредиторів ПАТ Ковельмолоко кредиторів, зокрема Товариство з обмеженою відповідальністю "Західмолоко", Приватне акціонерне товариство "Фондове агенство Схід-Інвест". Затверджено комітет кредиторів ПАТ Ковельмолоко в такому складі: Товариство з обмеженою відповідальністю "Мідас Інвестиції", Товариство з обмеженою відповідальністю "Молочна компанія "Галичина", Товариство з обмеженою відповідальністю "Західмолоко", Приватне акціонерне товариство "Фондове агенство Схід-Інвест" ЄДРПОУ: 25228595.

25.09.2020 відбулося засідання комітету кредиторів ПАТ Ковельмолоко на якому, зокрема, погоджено перелік виявлених майнових активів відповідно до даних проведеної інвентаризації станом на 01.12.2019, в частині належних банкруту - ПАТ Ковельмолоко майнових активів на праві власності, які підлягають продажу на аукціоні. Рекомендовано ліквідатору провести розподіл активів банкрута на 2 (два) окремі лоти, розділивши незаставне майно від заставного, та визначити умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення), про що направити забезпеченому кредитору та комітету кредиторів відповідні заяви про надання згоди на продаж активів для розгляду у відповідності до норм Кодексу України з процедур банкрутства; визначити початкову вартість вільного (незаставного) майна на рівні загальної суми не заставних кредиторських вимог, включених до реєстру вимог кредиторів.

12.10.2020 з врахуванням норм Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор ПАТ Ковельмолоко Босак О.Є. з листом звернувся до АТ Укрексімбанк про надання, відповідно до ч.1 ст.75 Кодексу України з процедур банкрутства, згоди на продаж майна (активів) банкрута, що перебуває в заставі (іпотеці) шляхом проведення аукціону. Лист від 12.10.2020 отриманий АТ Укрексімбанк 17.10.2020, про що свідчить роздруківка з сайту Укрпошти. Станом на 27.11.2020 відповіді від АТ Укрексімбанк ліквідатор не отримав та відповідно не отримав згоди на реалізацію майна банкрута, яке є предметом забезпечення, відповідно до ст.75 Кодексу України з процедур банкрутства.

30.11.2020 ліквідатор направив на адресу АТ Укрексімбанк лист від 27.11.2020 про необхідність повідомлення ліквідатора про результати чи стан розгляду надісланих раніше на погодження умов продажу заставного майна банкрута ПАТ Ковельмолоко на аукціоні. Вказаний лист одержаний АТ Укрексімбанк 03.12.2020, залишений без відповіді та задоволення.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 24.02.2021 задоволено заяву ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Босака О.Є. та надано згоду на продаж заставного майна банкрута.

02.06.2021 оприлюднено оголошення про проведення аукціону з продажу заставного майна банкрута (нерухоме, рухоме, права вимоги) Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 24.06.2021. Аукціон не відбувся у зв`язку з відсутністю учасників.

25.06.2021 оприлюднено оголошення про проведення повторного аукціону з продажу заставного майна банкрута (нерухоме, рухоме, права вимоги) Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 06.07.2021. Аукціон не відбувся у зв`язку з відсутністю учасників.

10.07.2021 оприлюднено оголошення про проведення другого повторного аукціону з продажу заставного майна банкрута (нерухоме, рухоме, права вимоги) Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 21.07.2021.

21.07.2021 відбувся аукціон з продажу заставного майна банкрута (нерухоме, рухоме, права вимоги) Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства. Заставне майно банкрута реалізоване за ціною 62470472 грн 33 коп. (т.35, а.с.236-250; т.36, а.с.1-105)

Кошти, одержані від продажу заставного майна банкрута, за мінусом додаткової грошової винагороди арбітражного керуючого, спрямовано на часткове погашення вимог заставного кредитора АТ Укрексімбанк в порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

Ліквідатор звернувся до АТ Укрексімбанк з листом від 21.10.2021 щодо розгляду можливості подальшої реалізації права майнової вимоги на транспортні засоби, які були вилучені В/Ч НОМЕР_2 згідно актів про примусове відчуження або вилучення майна від 02.02.2015 у зв`язку із введенням часткової мобілізації (3 шт.), оскільки з об`єктивних причин визначити час їх повернення банкруту не можливо. Проте, відповіді на вказаний лист одержано не було.

Ліквідатором з метою не затягування ліквідаційної процедури сформовано умови продажу, згідно яких включено до складу лоту №1 права майнової вимоги на транспортні засоби: Авт.МАЗ 54329 (08444ВМ), Авт.ГАЗ307 СПГ (АС2803АВ) та Авт.КRONE SDKU24EL ( НОМЕР_3 ). Початковою ціною для продану на аукціоні прав майнової вимоги на транспортні засоби запропоновано встановити заставну вартість даних транспортних засобів згідно договору застави №15121328 від 21.03.2013. Вказані умови продажу також направлено заставному кредитору на погодження.

У відповідь АТ Укрексімбанк не погодив вищевказані умови продажу, проте запропонував здійснювати продаж прав майнової вимоги на транспортні засоби на аукціоні за початковою ринковою вартістю, визначеною суб`єктом оціночної діяльності, акредитованим для співпраці у банку.

З огляду на це ліквідатором направлено суб`єктам оціночної діяльності, акредитованим для співпраці у банку, запити щодо можливості проведення оцінки прав майнової вимоги на транспортні засоби.

В подальшому ліквідатором замовлено у ТДВ НЕКОС (акредитована установа на сайті банку) проведення оцінки прав майнової вимоги на транспортні засоби та укладено договір №20-01/22 про незалежну оцінку майна.

Згідно висновку про вартість майна, наданого ТДВ НЕКОС, станом на 01.02.2022 ринкова вартість прав майнової вимоги на транспортні засоби становить 144830,00 грн.

Ліквідатор повторно звернувся до АТ Укрексімбанк з листом від 10.02.2022 про надання, відповідно до ч.1 ст.75 Кодексу України з процедур банкрутства, згоди на продаж майна (активів) банкрута, що перебуває в заставі (іпотеці), шляхом проведення аукціону. Лист отриманий АТ Укрексімбанк 16.02.2022, про що свідчить роздруківка з сайту Укрпошти.

Станом на 16.03.2022 відповіді від АТ Укрексімбанк ліквідатор не отримав, у зв`язку з чим підготовлено та подано на адресу господарського суду відповідну заяву про надання згоди на продаж даного заставного майна банкрута.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 11.05.2022 надано дозвіл на продаж права майнової вимоги на транспортні засоби.

24.05.2022 оприлюднено оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 09.06.2022. Аукціон не відбувся у зв`язку з відсутністю учасників.

14.06.2022 оприлюднено оголошення про проведення повторного аукціону з продажу майна банкрута Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 24.06.2022.

24.06.2022 відбувся аукціон з продажу майна банкрута (права майнової вимоги). Майно банкрута реалізоване за ціною 115864.00 грн (т.36, а.с.123-125).

Кошти, одержані від продажу заставного майна банкрута, за мінусом додаткової грошової винагороди арбітражного керуючого, спрямовано на часткове погашення вимог заставного кредитора АТ Укрексімбанк в порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

На виконання рішення зборів кредиторів від 31.08.2021 ліквідатором укладено договір та замовлено проведення оцінки вільного від обтяжень майна у суб`єкта оціночної діяльності. Ринкова вартість даного майна у відповідності до висновків про оцінку становить 2091798,00 грн.

Крім цього, сформовано умови продажу вільного від забезпечення майна (лот №1) банкрута, які направлено членам комітету кредиторів для погодження та заставному кредитору до відома.

05.10.2021 відбулося засідання комітету кредиторів ПАТ Ковельмолоко, на якому комітетом кредиторів змінено запропоновані ліквідатором умови продажу та надано згоду на реалізацію вільного від забезпечення майна.

13.10.2021 оприлюднено оголошення про проведення аукціону з продажу вільного від забезпечення майна (рухоме, торгові марки) боржника Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко в процедурі банкрутства, проведення якого заплановане на 03.11.2021. Аукціон не відбувся у зв`язку з відсутністю учасників.

Призначений на 18.11.2021 повторний аукціон з продажу майна боржника не відбувся в зв`язку з відсутністю учасників.

01.12.2021 відбувся аукціон з продажу вільного від забезпечення майна (рухоме, торгові марки) Публічного акціонерного товариства Ковельмолоко. Майно реалізоване за ціною 372658,00 грн.

Заперечення щодо формування ліквідаційної маси, підготовки та проведення аукціонів в матеріалах справи відсутні.

Документи банкрута, які підлягають довготривалому зберіганню, передано до архівної установи для подальшого зберігання, що підтверджується відповідною довідкою (додається).

В ліквідаційній процедурі кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовано на часткове задоволення вимог кредиторів, сплату винагороди арбітражного керуючого та оплату витрат ліквідаційної процедури таким чином:

- частково погашено кредиторські вимоги забезпеченого кредитора АТ Укрексімбанк на суму 60763433,33 грн.

- ліквідатором нараховано та сплачено за виконання повноважень ліквідатора ПАТ Ковельмолоко за період з жовтень 2019 року по серпень 2022 року основну грошову винагороду на загальну суму 476617,23 грн та додаткову грошову винагороду на суму 1822903,00 грн (3% від суми погашених кредиторських вимог).

Решта витрат спрямовано на охорону об`єкту, проведення оцінки майна, послуг з виготовлення документації на землю, сплату податків та обов`язкових платежів, послуг банківського обслуговування тощо.

Наразі у ПАТ Ковельмолоко активів - нерухоме майно товариства, які можливо реалізувати, не залишилося, що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

Ліквідатором проведено аналіз фінансового стану ПАТ Ковельмолоко щодо виявлення ознак неплатоспроможності, ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, поєднаний з дослідженням підстав виникнення заборгованості на предмет наявності/відсутності підстав для покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на керівника, засновників або інших осіб.

Зібрані матеріали та фактичні дані свідчать, що ПАТ Ковельмолоко не було доведено до банкрутства з вини засновників, керівника або інших осіб, які відповідно до норм спеціального законодавства про банкрутство та положень цивільного, господарського законодавства були зобов`язані приймати необхідні управлінські та організаційні рішення для запобігання банкрутству. Простежується відсутність у досліджувальних угодах (правочинах) причин об`єктивного банкрутства та впливу на наслідки фінансового стану боржника. Також чітко встановлено відсутність умисного з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або службовою особою суб`єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб`єкта господарської діяльності. Жодним чином не порушено вимог ст.61 КУзПБ, оскільки відсутня умисна форма вини, корисливі мотиви дій осіб, які є засновниками (учасниками, акціонерами), керівниками або іншими особами, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином вчиняти його дії.

З аналізу усієї наявної інформації ліквідатором зроблено висновок, що керівник та засновники боржника не вчиняли дії та не проявляли по відношенню до боржника бездіяльність, відтак відсутні умови створення стійкої неплатоспроможності та банкрутства ПАТ Ковельмолоко - умисного доведення боржника до банкрутства.

Господарські договори укладались підприємством з метою отримання доходу (прибутку) та досягнення ділової мети, яка переслідувалася при здійсненні діяльності підприємства щодо одержання позитивного економічного ефекту.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що вказані господарські операції були реальними, а керівництвом підприємства вживалося достатніх залежних від нього заходів щодо належного виконання зобов`язання боржником. Господарські договори в основному укладались товариством на закупівлю сировини, збільшення виробничих потужностей, технічне обслуговування обладнання та транспорту, тощо. Зокрема укладались договори - доручення на закупівлю молока в населення, договори постачання товару, договори страхування обладнання та транспорту, договори про надання послуг, тощо (копії додаються).

Аналіз господарських договорів банкрута починаючи з 2013 року також свідчить про відсутність: підписання завідомо невигідних для підприємства (у тому числі фіктивних) договорів; необґрунтованої виплати грошових коштів, передачі третім особам майна; прийняття нераціональних управлінських рішень, які негативно впливають на виробничу, торгівельну, іншу статутну діяльність підприємства, що призводить до фінансових збитків та втрат; заплутування звітності, знищення документів або інформації, унаслідок чого неможлива ефективна робота підприємства; економічної недоцільності для підприємства виконання договорів; приховування інформації, яка висвітлює роботу підприємства тощо; неправомірних дій відповідальних осіб боржника; бездіяльності на користь третіх осіб; володіння та розпорядження майном боржника уповноваженими органами управління, як своїм власним; вчинення угод уповноваженими органами управління в особистих інтересах під прикриттям юридичної особи; навмисне збільшення пасивів юридичної особи тощо.

З огляду на значну кількість господарських договорів, а також відсутність технічної можливості вони не формувалися ліквідатором як додатком до аналізу фінансового стану ПАТ Ковельмолоко. Кошти по кредитних договорах ПАТ Ковельмолоко одержувало від АТ Укрексімбанк у 2007-2008 роках, спрямовувались на забезпечення господарської діяльності, закупівлю сировини, збільшення виробничих потужностей та асортименту продукції. Основна частина заборгованості, яка утворилася в рамках генеральної кредитної угоди за вищевказаними кредитними договорами - це заборгованість в іноземній валюті, а саме: 29024715,92 доларів США, період утворення - з 2014 - 2015 р.р., значна частина якої заборгованість ПрАТ Галичина. Знецінення грошової одиниці швидкими темпами фактично в багато разів збільшило затрати на обслуговування кредитів, зменшило можливість підприємства провадити свою господарську діяльність та виробництво продукції, що стало основним чинником різкого погіршення фінансового стану підприємства та росту його кредиторської заборгованості. Отже, зобов`язання зазнали зростання під впливом неконтрольованих боржником зовнішніх чинників - значне зростання курсу іноземної валюти та неможливість в зв`язку з цим належним чином обслуговувати свої кредитні зобов`язання.

Відповідно до ст.ст.12, 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор зобов`язаний здійснювати заходи щодо захисту майна боржника; проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника.

З метою вчинення вичерпних заходів у справі про банкрутство ПАТ Ковельмолоко та можливості погашення вимог кредиторів у спосіб, визначений законом про банкрутство, ліквідатором встановлено відсутність підстав для покладання субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на його керівника, засновників або інших осіб.

Таким чином, суд першої інстанції з аналізу усієї наявної інформації зробив вірний висновок, що підстави для покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на його керівника, засновників та інших заінтересованих осіб відсутні.

З огляду на зазначене, суд апеляційної інстанції погоджується, що здійснити погашення вимог кредиторів у справі про банкрутство ПАТ Ковельмолоко та здійснювати подальше провадження процедури ліквідації є неможливо, оскільки майно, яке б підлягало реалізації для задоволення вимог кредиторів, відсутнє, а підприємство не вільне від боргів, у зв`язку з чим підлягає ліквідації.

У відповідності до вимог ст.67 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатором передано на зберігання за актом приймання-передавання архівні документи.

30.09.2022 на засіданні комітету кредиторів боржника визнано роботу ліквідатора за період з 09.10.2019 по 29.08.2022 як таку, що проведена належним чином. Погоджено (затверджено) звіт ліквідатора ПАТ Ковельмолоко від 29.08.2022 та ліквідаційний баланс ПАТ Ковельмолоко. Взято до уваги та погоджено результати аналізу фінансового стану ПАТ Ковельмолоко щодо виявлення ознак неплатоспроможності, ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, поєднаного з дослідженням підстав виникнення заборгованості на предмет наявності/відсутності підстав для покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника на керівника, засновників або інших осіб. Рекомендовано ліквідатору ПАТ Ковельмолоко звернутися до господарського суду Волинської області з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ПАТ Ковельмолоко.

Заперечення кредиторів щодо формування ліквідаційної маси, підготовки та проведення аукціонів з продажу майна відсутні. Дії ліквідатора під час ліквідаційної процедури не оскаржувались, проміжні звіти погоджувалися комітетом кредиторів.

Колегія суддів відмічає, що правильне завершення ліквідаційної процедури є основним завданням ліквідатора, який, з урахуванням покладених на нього Законом про банкрутство повноважень повинен наполегливо та добросовісно працювати упродовж всієї процедури ліквідації.

Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх необхідних заходів ліквідаційної процедури, вчинення адекватних дій щодо виявлення кредиторів та активів боржника, за результатами розгляду яких суд приймає ухвалу про ліквідацію боржника та закриття провадження у справі.

Отже законодавцем передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом з зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів).

Подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за результатом проведених дієвих заходів, які передбачені у ліквідаційній процедурі.

Законом не визначено вичерпний перелік таких заходів, які має вчинити ліквідатор для завершення ліквідаційної процедури, визначені тільки основні напрямки таких заходів, що дозволяють сформувати ліквідаційну масу та задовольнити, за умови виявлення майна (ліквідних активів), вимоги кредиторів, що логічно випливає із визначених Законом повноважень ліквідатора та надає останньому можливість відповідно до власного самостійного та незалежного розсуду вчиняти дії щодо виявлення та розшуку активів банкрута для формування ліквідаційної маси.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів, спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів щодо їх належного здійснення - принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі (постанова Верховного Суду від 14.02.2018 у справі №927/1191/14).

В той же час, принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора встановлює, зокрема, критерій обґрунтованості сумнівів щодо повноти дій ліквідатора, таким чином покладає на особу, яка оспорює дотримання цієї домінанти, обов`язок обґрунтовувати, що саме не вчинив ліквідатор і як це вплинуло на результат формування ліквідаційної маси (висновки викладені у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 06.06.2018 у справі №904/4863/13, від 28.11.2019 у справі №904/6144/16, від 10.12.2020 у справі №916/95/18, від 02.09.2021 у справі №910/3438/13).

Доводи апелянта не підтверджуються матеріалами справи, іншими доказами не обґрунтовані. Кредитором не доведено, що дії чи бездіяльність арбітражного керуючого призвели до банкрутства, в чому полягає неповнота аналізу фінансового стану боржника, необґрунтованість висновків щодо субсидіарної відповідальності. Аналіз вчинених боржником правочинів, інформація щодо руху коштів боржника до порушення провадження у справі про банкрутство долучені ліквідатором до матеріалів справи.

Апелянт, зокрема, констатує наявність викрадених транспортних засобів банкрута та припускає про можливість їх віднайдення в майбутньому. Необхідність та доцільність продовження ліквідаційної процедури не обґрунтовує.

Однак, судом першої інстанції було вірно враховано, що за час розслідування (більше трьох років) місцезнаходження транспортних засобів не встановлено. Подальше провадження у справі (зокрема у зв`язку з розшуком транспортних засобів) призведе лише до збільшення витрат у ліквідаційній процедурі, які підлягають відшкодуванню за рахунок кредиторів. У разі виявлення майна банкрута кредитори мають право звернутись з заявою до суду про перегляд справи за нововиявленими обставинами.

Відповідно до положень ч.7 ст.64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Частиною 3 статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.90 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Оскільки за результатами ліквідаційної процедури у банкрута не залишилось майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність підприємства припинена, що відображено у ліквідаційному балансі, наявні правові підстави для затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, ліквідацію ПАТ Ковельмолоко та закриття провадження у справі.

Згідно з ст.ст.73, 74 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. (ст.78 Господарського процесуального кодексу України,)

Згідно з ст.79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст.ст.74, 76 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Приймаючи до уваги наведене вище, виходячи із засад розумності і справедливості, колегія суддів вважає вірним висновок господарського суду Волинської області про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко", ліквідацію боржника та закриття провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Ковельмолоко".

Згідно ч.4 ст.11 Господарського процесуального кодексу України суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

За усталеною практикою Європейського суду з прав людини (справи "Серявін та інші проти України", "Пронін проти України", "Кузнєцов та інші проти Російської Федерації" одним із завдань вмотивованого рішення є продемонструвати сторонам, що вони були почуті. Ігнорування судом доречних аргументів сторони є порушенням статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Зазначене судом першої інстанції було дотримано в повній мірі.

При цьому, п.1 ст.6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент.

Питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

Відхиляючи скаргу апеляційний суд у принципі має право просто підтвердити правильність підстав, на яких ґрунтувалося рішення суду нижчої інстанції (рішення у справі Гарсія Руїс проти Іспанії").

В силу приписів ч.1 ст.276 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Судова колегія вважає, що суд першої інстанції на підставі сукупності досліджених доказів повно з`ясував обставини справи і дав їм правильну юридичну оцінку. Порушень чи неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права при розгляді справи судом першої інстанції, судовою колегією не встановлено, тому мотиви, з яких подана апеляційна скарга не можуть бути підставою для скасування винесеної у справі ухвали, а наведені в ній доводи не спростовують висновків суду.

На підставі статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі покладаються на скаржника.

Керуючись ст.ст.269, 270, 271, 273, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Волинської області від 26.10.2022 у справі №903/426/16 залишити без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції - без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції.

Повний текст постанови складено 10.04.2023.

Головуючий суддя Саврій В.А.

Суддя Миханюк М.В.

Суддя Коломис В.В.

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу110142483
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/426/16

Постанова від 06.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Постанова від 05.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Постанова від 07.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 02.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 02.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні