Ухвала
від 11.04.2023 по справі 921/142/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11 квітня 2023 рокуСправа № 921/142/22УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровець Я.Я.

Розглянувши заяву Відділу освіти Теребовлянської міської ради про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника Малого підприємства "Сяйво" (вх. №3007 від 06.04.2023)

у справі №921/142/22

за заявою боржника Малого підприємства "Сяйво" , вул. Грушевського, 15, м. Теребовля, Тернопільська область

про банкрутство

Встановив:

18 березня 2022 року Мале підприємство "Сяйво" звернулося до Господарського суду Тернопільської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.03.2022, для розгляду справи визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою суду від 20.04.2022 заяву Малого підприємства "Сяйво" про відкриття провадження у справі про банкрутство прийнято до розгляду та підготовче засідання призначено на 05.05.2022.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 05.05.2022 відкрито провадження у справі №921/142/22 про банкрутство Малого підприємства "Сяйво"; введено процедуру розпорядження майном боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; призначено розпорядником майна Малого підприємства "Сяйво", арбітражного керуючого Шимечка А.Я. та призначено попереднє судове засідання на 23.06.2022.

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 05.05.2022 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство - Малого підприємства "Сяйво".

06.04.2023 Відділ освіти Теребовлянської міської ради звернувся до Господарського суду Тернопільської області із заявою про визнання кредиторських грошових вимог до боржника МП "Сяйво" в сумі 13 200,00 грн та 5 368,00 грн судового збору (вх.№3007).

Одночасно в заяві про визнання кредиторських грошових вимог заявником заявлено клопотання (вх. №3020 від 06.04.2023) про поновлення строку для подачі заяви про визнання кредиторських грошових вимог з підстав, викладених в ній.

Відповідно до Протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 06.04.2023, для розгляду заяви визначено суддю Боровця Я.Я.

Розглянувши подану заяву про визнання кредиторських грошових вимог, суд встановив наступне.

Частиною 1 статті 122 Кодексу України з процедур банкрутства, подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (стаття 45 Кодексу України з процедур банкрутства) .

З метою виявлення усіх кредиторів, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, 05.05.2022 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство - Малого підприємства "Сяйво".

Отже, згідно положень ч. 1ст. 45 КУзПБ, останнім днем подачі заяви з грошовими вимогами до боржника 06.06.2022.

Однак відповідна заява надійшла до суду 06.04.2023, тобто подана після закінчення тридцятиденного строку від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, встановленого частиною 1 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства

У відповідності до частини 4 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Суд враховує, що згідно статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з частиною 1 статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону про банкрутство, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини 6 статті 12 ГПК України господарські суду розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

Загальні положення щодо видів, порядку обчислення, поновлення чи продовження процесуальних строків, а також наслідків їх пропуску, врегульовані в главі 6 розділу 1 ГПК України (статті 113 - 119).

Згідно з статтею 118 та частиною 1 статті 119 ГПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

При цьому строк на заявлення конкурсними кредиторами вимог до боржника у справі про банкрутство, початок його перебігу, а також наслідки його спливу визначено в Кодексі України з процедур банкрутства.

Так, правове регулювання порядку звернення конкурсних кредиторів до суду з заявами з вимогами до боржника та їх розгляду передбачено частинами 1, 6 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, якою визначено, що конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справах про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

За змістом абзацу другого, третього частини четвертої статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку. Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом. Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

З огляду на зазначене, загальне правило, передбачене статтю 119 ГПК України щодо можливості поновлення встановленого законом процесуального строку, не поширюється на правовідносини у цій справі, оскільки в даному випадку застосуванню підлягає стаття 45 Кодексу України з процедур банкрутства як спеціальна норма, яка не передбачає можливості поновлення визначеного у цій статті строку незалежно від поважності причин його пропуску, враховуючи, що кредитор, який звернувся до суду із відповідною заявою не втрачає права на задоволення своїх вимог, однак не має права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 17.03.2021 у справі №904/678/20.

При цьому, Кодекс України з процедур банкрутства є спеціальним по відношенню до Господарського процесуального кодексу України, отже застосуванню підлягають норми Господарського процесуального кодексу України в частині, що не суперечать вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

Однак, чинний Кодекс України з процедур банкрутства не містить норми щодо можливості поновлення пропущеного 30-денного строку на звернення до суду кредитора із заявою з грошовими вимогами до боржника та чітко встановлює порядок розгляду заяв, що подані після завершення такого строку.

З огляду на викладене, клопотання про поновлення строку для подачі заяви про визнання кредиторських грошових вимог слід залишити без задоволення.

Відповідно до статті 46 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу.

З огляду на викладене, а також беручи до уваги імперативні приписи ст. 45 КУзПБ, враховуючи, що заявник, який звернувся до суду із відповідною заявою не втрачає права на задоволення своїх вимог, однак не має права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів, судом встановлено, що остання відповідає вимогам, визначеними положеннями Кодексу України з процедур банкрутства та Господарського процесуального кодексу України, а отже, суд вважає за необхідне прийняти заяву про визнання кредиторських грошових вимог, як таку що подана після закінчення тридцятиденного строку від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, до розгляду у судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 2, 45, 46, 122 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 ГПК України, Господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Відділу освіти Теребовлянської міської ради про поновлення строку для подачі заяви про визнання кредиторських грошових вимог, залишити без задоволення.

2. Прийняти заяву (вх. №3007 від 06.04.2023) Відділу освіти Теребовлянської міської ради про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника Малого підприємства "Сяйво" у справі №921/142/22, до розгляду.

3. Розгляд заяви відбудеться у судовому засіданні "27" квітня 2023 року о 11 год. 45 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14 А, зал судових засідань № 4, 5 поверх.

4.Зобов`язати розпорядника майна Шимечка А.Я. розглянути заяву Відділу освіти Теребовлянської міської ради про визнання кредиторських грошових вимог відносно боржника МП "Сяйво", відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

5. Копію ухвали надіслати рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення:

Заявнику: Відділу освіти Теребовлянської міської ради, вул.Шевченка, 8, м. Теребовля, Тернопільська область.

Боржнику: Малому підприємству "Сяйво" , вул. Грушевського, 15, м. Теребовля, Тернопільська область.

Арбітражному керуючому: Шимечку Андрію Ярославовичу, вул.Копичинецька, 124 Є, м. Чортків, Тернопільська область.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано "11" квітня 2023 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційні сторінці Господарського суду Тернопільської області - https://te.court.gov.ua/sud5022.

СуддяЯ.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110144049
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —921/142/22

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Рішення від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Рішення від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Рішення від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Рішення від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні