Рішення
від 10.04.2023 по справі 922/2033/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" квітня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2033/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Аюпової Р.М.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" (вул. Андріївська, 4, м. Київ, 04070); до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" (вул. Миру, 10-А. с. Вірнопілля, Ізюмський р-н, Харківська обл., 64370) , 2. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ). про стягнення коштів у розмірі 553 618, 04 грнбез виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк", м. Київ, звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до першого відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро", с. Вірнопілля, другого відповідача - Фізичної особи ОСОБА_1 , с. Вірнопілля, про стягнення заборгованості у розмірі 553 618, 04 грн за договором про надання банківських послуг № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12.02.2021, укладеним між позивачем та першим відповідачем, з метою належного виконання якого між позивачем та другим відповідачем було укладено договір поруки № МБ-КНА-П-11307/3 від 12.02.2021. Підставою звернення до господарського суду стало порушення першим відповідачем умов укладеного договору про надання банківських послуг, в частині вчасного повернення суми кредиту наданого позичальнику в рамках даного договору.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 26.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/2033/22. Розгляд справи № 922/2033/22 призначено за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін. Відповідачів у строк, протягом п`ятнадцяти днів, з дня вручення ухвали про відкриття провадження, зобов`язано надати суду відзив на позов у порядку, передбаченому ст. 178 ГПК України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство.

З метою належного повідомлення відповідачів про розгляд справи, за наявним у справі засобом зв`язку, було направлено телефонограму від 27.02.2023, яка була отримана директором Товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" ОСОБА_1.

На адресу Господарського суду Харківської області представником першого відповідача надано клопотання (вх. № 4740), в якому відповідач повідомив суд про зміну адреси місцезнаходження першого відповідача, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та просив суд зобов`язати позивача направити позовну заяву з додатками за вказаною адресою відповідача, з метою надання до суду відзиву на позов.

15.03.2023 позивачем надано до господарського суду докази направлення на адресу відповідачів, зазначену у клопотанні відповідача від 27.02.2023, копії позовної заяви з додатками (вх. № 6306).

Натомість у строки, визначені ухвалою господарського суду про відкриття провадження у справі, відповідачі відзив на позов суду не надали, заборгованість не спростували.

Враховуючи положення ст. 13, 74 ГПК України, якими в господарському судочинстві реалізовано конституційний принцип змагальності судового процесу, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та заперечень та здійснені всі необхідні дії для забезпечення сторонами реалізації своїх процесуальних прав, а тому вважає за можливе розглядати справу по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Згідно ч. 2 ст. 252 ГПК України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

На адресу суду від учасників справи не надходило належно оформленого клопотання про розгляд справи у судовому засіданні, з повідомленням сторін, відповідно до ст. 252 ГПК України.

З урахуванням наведеного, суд дійшов до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами, відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Згідно із ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи, суд встановив наступне.

Між Акціонерним товариством «Перший Український Міжнародний Банк», (надалі - банк, кредитор, АТ «ПУМБ») та Товариством з обмеженою відповідальністю «СД-Агро» (надалі - клієнт, позичальник, ТОВ «СД-Агро», перший позивач) був укладений генеральний договір про надання банківських послуг № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12.02.2021, з додатковими угодами до нього (надалі - генеральний договір), відповідно до умов якого банк зобов`язався надати позичальнику банківські послуги, а позичальник зобов`язався прийняти банківські послуги та належним чином виконувати зобов`язання, що встановлені в генеральному договорі, правилах надання банківських послуг активними банківськими операціями корпоративних клієнтів малого бізнесу, що розміщуються на інтернет-сайті банку (надалі - правила) та заяв про надання банківських послуг - кредит з графіком погашення, в тому числі, своєчасно та в повному обсязі здійснювати оплату банківських послуг.

Згідно п. 1.2 генерального договору та п. 3.1 правил, банк надає клієнту банківські послуги, а клієнт приймає банківські послуги та зобов`язується належним чином виконувати зобов`язання, що встановлені у генеральному договорі, правилах та договорі про надання банківських послуг, в тому числі своєчасно та в повному обсязі здійснювати оплату банківських послуг.

Згідно з п. 4.2 та п. 4.3 генерального договору підписанням генерального договору, клієнт підтверджує своє ознайомлення та повну, безумовну, остаточну безстрокову і безвідкличну згоду з усіма умовами правил. З моменту укладання генерального договору правила стають його невід`ємною частиною. Підписанням генерального договору клієнт підтверджує отримання ним у день підписання генерального договору (за обраним ним способом) тексту правил.

Банк належним чином виконав свої обов`язки за генеральним договором, надавши ТОВ «СД-Агро» на підставі договору про надання банківської послуги-кредит з графіком погашення №МБ-КНА-ГЛ-11307/КЛ2 від 12.03.2021 (в редакції угоди про зміну умов банківської послуги - кредит з графіком погашення від 17.01.2022) до генерального договору, кредит у розмірі 553 600, 00 грн (надалі - кредитний договір), що підтверджується меморіальним ордером № ТК.48220500.85698.13958 від 15 березня 2021 року, а також виписками по рахунках.

З метою забезпечення належного виконання позичальником кредитних зобов`язань, між банком та ОСОБА_1 (другий відповідач), було укладено договір поруки № МБ-КНА-П 11307/3 від 12.02.2021, з додатковою угодою № 1 від 17.01.2022 (далі - договір поруки), згідно з умовами якого другий відповідач поручився перед банком за виконання боржником зобов`язань, передбачених генеральним договором.

В забезпечення виконання зобов`язань позичальника за генеральним договором були укладені відповідні договори забезпечення, зокрема, договір застави рухомого майна № МБ-КНА-РМ-11307/І/bpm від 12.02 2021, з додатковою угодою до нього, та договір застави рухомого майна № МБ-КНА-РМ-11307/2/bpm від 12.02.2021, з додатковими угодами до нього.

Відповідно до положень п. 1.1. ст. 1 договору поруки другий відповідач поручається перед кредитором за виконання боржником наступних зобов`язань в повному обсязі, включаючи сплату основного боргу, процентів, комісій, неустойки, витрат кредитора тощо, а саме: за основним зобов`язанням за генеральним договором про надання банківських послуг № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12 02.2021, з усіма діючими та такими, що можуть бути внесені у майбутньому, змінами та доповненнями до нього.

П. 1.2. ст. 1 договору поруки визначено, що у разі порушення боржником зобов`язання, боржник та поручитель відповідають перед кредитором, як солідарні боржники, що означає право кредитора вимагати виконання зобов`язання у повному обсязі як від боржника і поручителя разом, так і від кожного з них окремо.

П. 2.1 ст. 2 договору поруки передбачено, що в разі порушення зобов`язання боржником (у тому числі невиконання та/або неналежного виконання боржником зобов`язання у строки, визначені договором, з якого випливає зобов`язання), поручитель зобов`язаний в перший день порушення боржником зобов`язання (або певної його частини) виконати таке зобов`язання (або певну його частину) незалежно від факту направлення йому кредитором відповідної вимоги. При цьому кредитор не зобов`язаний підтверджувати буд-яким чином факт порушення зобов`язання боржником.

Відповідно до п. 5.1 Договору поруки повідомлення в електронній формі можуть бути направлені поручителю, зокрема, на е-mail поручителя, зазначений в договорі поруки. Датою отримання таких повідомлень вважається дата їх відправлення (якщо відправлення було здійснено до спливу банківського дня) або наступний банківський день (якщо відправлення було здійснено після спливу банківського дня), або перший за днем відправлення банківський день (якщо відправлення було здійснено у неробочий день).

Не зважаючи на те, що направлення вимоги поручителю, у зв`язку з невиконанням першим відповідачем зобов`язань за кредитним договором щодо повернення кредиту та сплати процентів за користування не є обов`язковим, згідно умов договору поруки, позивач 16.08.2022 на електронну адресу поручителя, яка зазначена у договорі поруки (tov-sdagro@uкг.пеt) направив вимогу за вих. № КНО-61.1.3.1/86 від 11.08.2022 щодо виконання зобов`язань за договором поруки.

Відповідно до умов зазначених договорів все заставне майно знаходиться в селі Вірнопілля Ізюмського району (Оскільська сільська територіальна громада) Харківської області.

У зв`язку з введенням воєнного стану та проведенням активних бойових дій на території України внаслідок військової агресії російської федерації проти України, 25 квітня 2022 року Міністерство з питань реінтеграції наказом від 25.04.2022 №75 затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

До актуального переліку окупованих територій віднесена також Оскільська сільська територіальна громада Ізюмського району Харківської області, де перебувають предмети застави, та доступ до яких на сьогоднішній день неможливий.

Відповідно, банком (заставодержателем) була втрачена можливість огляду, перевірки наявності та неушкодженості, контролю використання та переміщення предмета застави. Також на предмети застави не розповсюджують дію договори страхування (пошкодження/знищення майна в результаті військових дій не є страховим випадком та не покривається договорами страхування).

Таким чином, як вказує позивач, відбулось погіршення умов забезпечення виконання зобов`язань за генеральним договором.

З огляду на викладене, настала несприятлива подія, передбачена пп. 9.1.3 п. 9 правил «Несприятливі події та їх наслідки» - забезпечення зобов`язань за генеральним договором втрачене та-або його стан чи умови погіршились.

Крім того, у зв`язку з введенням воєнного стану та проведенням активних бойових дій на території України, настала несприятлива подія, передбачена пп. 9.1.9 п. 9 правил «Несприятливі події та їх наслідки» наявні або потенційні зміни на грошово-кредитному ринку України, зумовлені змінами у грошово-кредитній політиці України, змінами банківського законодавства України, змінами економічної ситуації в Україні в цілому (економічна криза), а також міжнародної економічної ситуації, в тому числі, але не виключно, зміни процентної політики, в тому числі на ринку України або на міжнародних ринках процентних ставок на залучені банком кошти, в тому числі, внаслідок прийняття Національним банком України, іншими органами державної влади та управління рішень, які впливають на стан Генерального ринку України, несприятливі коливання вартості цінних паперів та товарів, курсів іноземних валют тощо.

Згідно пп. 9.2.1 п. 9 правил у випадку виникнення будь-якої із зазначених несприятливих подій банк набуває право вимагати від клієнта достроково повернути виданий клієнту кредит, а клієнт зобов`язаний, незважаючи на положення цих правил та положення відповідних договорів про надання банківських послуг, виконати таку вимогу банку і повернути суму кредиту у повному обсязі разом із платою за кредит і штрафними санкціями, що підлягають сплаті клієнтом на користь банку згідно генерального договору, в строк не пізніше 3 банківських днів з моменту отримання відповідної вимоги.

Все вище зазначене стало підставою для направлення першому відповідачу повідомлення № КНО-61.1.3 1/74 від 19.07.2022 про дострокове повернення суми кредиту.

Згідно з пп. 14.5, 14.6 правил повідомлення в електронній формі можуть бути направлені клієнту в т.ч. наступними засобами зв`язку: системою «Клієнт-Банк» та на е-mаіl уповноваженого представника клієнта, що зазначений у генеральному договорі.

Банком 20.07.2022 у порядку, встановленому п. 14.5 правил, через систему «Клієнт-банк» та на е-mаіl позичальника, що зазначений у генеральному договорі, було направлено повідомлення вих. № КНО-61.1.3.1/74 від 19.07.2022, з вимогою протягом 3 (трьох) банківських днів з дня його отримання, достроково повернути в повному обсязі, отримані від банку згідно генерального договору, кредитні кошти.

Згідно з п. 14.5 правил повідомлення в електронній формі вважаються отриманими в день їх відправлення.

Однак, ні в зазначений строк, ні в подальшому позичальником не був виконаний обов`язок щодо повернення кредиту та процентів.

Таким чином, починаючи з 26.07.2022, заборгованість позичальника з повернення основної суми кредиту за генеральним договором є простроченою у повному обсязі.

Отже, заборгованість першого відповідача за сумою кредиту станом на 05.10.2022 (включно) за кредитним договором склала 533 600, 00 грн.

АТ "ПУМБ" є учасником державної програми підтримки суб`єктів господарювання «Доступні кредити 5-7-9%», що передбачає фінансову допомогу шляхом здешевлення кредитів, через державну компенсацію процентної ставки до рівня 0%, 3%, 5%, 7% та 9% річних за кредитами в національній валюті.

Програма реалізується Урядом України за ініціативи Президента України через Фонд розвитку підприємництва (надалі - Фонд)

Відповідно до розділу І кредитного договору, компенсацією є грошові кошти, які надаються Фондом клієнту в рамках реалізації програми в сумі, визначеної, відповідно до умов програми, договору з Фондом та цього договору з метою часткової оплати нарахованих процентів за кредитом, а процентна ставка за користування кредитними коштами, яка сплачується клієнтом відповідно до програми - є компенсаційною процентною ставкою.

Також, клієнтом, відповідно до умов програми, сплачується процентна ставка за кредитом на строкову заборгованість, яка називається базовою процентною ставкою.

Розмір процентної ставки на прострочену заборгованість дорівнює базовій процентній ставці.

Розмір, умови застосування, перегляду та порядок сплати базової процентної ставки визначаються кредитними договорами.

Умови нарахування та сплати процентів за користування кредитом встановлені кредитними договорами та правилами.

Згідно розділу І кредитного договору, процентна ставка за користування кредитом є змінюваною.

Банк здійснює нарахування процентів за користування кредитом в розмірі базової процентної ставки з одночасним розрахунком розміру компенсаційної процентної ставки як частини базової процентної ставки, що сплачується клієнтом за рахунок власних коштів.

При дотриманні клієнтом умов програми клієнт сплачує проценти за користування кредитом у розмірі компенсаційної процентної ставки. При недотриманні клієнтом умов договору клієнт сплачує проценти у розмірі базової процентної ставки.

Сума компенсації, що підлягає сплаті Фондом за кредитом, розраховується як різниця між сумою нарахованих банком процентів за базовою процентною ставкою та сумою нарахованих банком процентів за компенсаційною процентною ставкою.

Базова процентна ставка є змінюваною. Розмір Базової процентної ставки не може перевищувати розмір, що розраховується за формулою:

Індекс UIRD (три місяці) + 7%.

Індекс UIRD (три місяці) визначається банком в розмірі середньоарифметичного значення UIRD3 за період з 01 по 14 число останнього місяця попереднього (звітного) кварталу та переглядається банком щоквартально.

На дату підписання кредитного договору компенсаційна процентна ставка за користування кредитом становила 7 (сім) проценти річних.

Датою закінчення періоду нарахування процентів є перший банківський день після 26 (двадцять шостого) числа місяця (без його урахування) або день, що передує даті повернення кредиту, а початком - дата надання кредиту та/або перший банківський день після 26 (двадцять шостого) числа місяця (з його урахуванням).

Нараховані проценти сплачуються клієнтом щомісячно не пізніше 1 (одного) банківського дня, наступного за 26 (двадцять шостим) числом кожного місяця за відповідний період.

За кредитним договором, проценти, нараховані по 26.06.2022, включно, сплачені в повному обсязі, в тому числі, за рахунок компенсаційних грошових коштів Фонду.

Згідно п. 1.2.3. кредитного договору клієнт при недотриманні умов договору сплачує проценти у розмірі базової процентної ставки.

Згідно п. 1.2.4. кредитного договору компенсація процентів надається за умови, що строк існування простроченої заборгованості зі сплати кредиту та/або частини нарахованих процентів за кредитом у розрахунковому періоді не перевищував 15 календарних днів.

Але, починаючи з 27.06.2022, перший відповідач не сплачує проценти за користування кредитними коштами за компенсаційною ставкою, тому позичальник зобов`язаний сплачувати проценти за базовою процентною ставкою.

У зв`язку з простроченням платежів зі сплати процентів за користування кредитом на строк більше 15 календарних днів, позичальник втратив право на компенсацію процентів та має сплати проценти за базовою процентною ставкою.

Таким чином, сума нарахованих та несплачених клієнтом процентів за користування кредитом станом на 05.10.2022 (включно) склала 20 018, 04 грн.

Отже, загальна прострочена заборгованість ТОВ "СД-Агро" перед АТ "ПУМБ" за кредитним договором № МБ-КНА-ГЛ-11307/КЛ2 від 12.03.2021, із змінами та доповненнями, укладеного в рамках генерального договору про надання банківської послуги - кредитної лінії № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12 02.2021, з додатковою угодою, станом на 05.10.2022 (включно), складає 553 618, 04 грн, з яких:

- заборгованість позичальника за сумою кредиту - 533 600, 00 грн,

- заборгованість позичальника за процентами за користуванням кредитом - 20 018, 04 грн, що і стало підставою для звернення позивача з даним позовом до Господарського суду Харківської області за захистом свого порушеного права.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов`язання виникають з підстав, зазначених у ст. 11 ЦК України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язку, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

У відповідності із ст.173 ГК України та ст. 509 ЦК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утримуватися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконати її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 ГК України).

Відповідно до ч. 7 ст. 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 ЦК України).

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст. 628 ЦК України).

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 598 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом та припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених законом або договором, а згідно ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч.1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст. 193 ГК України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст. 345 ГК України кредитні операції полягають у розміщенні банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) та громадян. Кредитними визнаються банківські операції, визначені як такі законом про банки і банківську діяльність. Кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов`язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов`язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Згідно ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

У відповідності до п. 1 ст. 1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

П. 1 ч. 1 ст. 1049 ЦК України, передбачено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст. 1052 ЦК України у разі невиконання позичальником обов`язків, встановлених договором позики, щодо забезпечення повернення позики, а також у разі втрати забезпечення виконання зобов`язання або погіршення його умов за обставин, за які позикодавець не несе відповідальності, позикодавець має право вимагати від позичальника дострокового повернення позики та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором.

Ч. 1 ст. 188 ГК України та ст. 525 ЦК України передбачено, що зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором.

Згідно пп. 9.2.1 п. 9 правил у випадку виникнення будь-якої із зазначених несприятливих подій банк набуває право вимагати від клієнта достроково повернути виданий клієнту кредит, а клієнт зобов`язаний, незважаючи на положення цих правил та положення відповідних договорів про надання банківських послуг, виконати таку вимогу банку і повернути суму кредиту у повному обсязі разом із платою за кредит і штрафними санкціями, що підлягають сплаті клієнтом на користь банку згідно генерального договору, в строк не пізніше 3 банківських днів з моменту отримання відповідної вимоги.

Все вище зазначене стало підставою для направлення першому відповідачу повідомлення № КНО-61.1.3 1/74 від 19.07.2022 про дострокове повернення суми кредиту.

Однак ні в зазначений строк, ні в подальшому позичальником не був виконаний обов`язок щодо повернення кредиту та процентів.

Таким чином, починаючи з 26.07.2022, заборгованість позичальника з повернення основної суми кредиту за генеральним договором є простроченою у повному обсязі.

Отже, заборгованість першого відповідача за сумою кредиту станом на 05.10.2022 (включно) за кредитним договором склала 533 600, 00 грн.

З матеріалів справи вбачається, з метою забезпечення належного виконання позичальником кредитних зобов`язань, між банком та ОСОБА_1 (другий відповідач), було укладено договір поруки № МБ-КНА-П 11307/3 від 12.02.2021, з додатковою угодою № 1 від 17.01.2022 (далі - договір поруки), згідно з умовами якого другий відповідач поручився перед банком за виконання боржником зобов`язань, передбачених генеральним договором.

В забезпечення виконання зобов`язань позичальника за генеральним договором були укладені відповідні договори забезпечення, зокрема, договір застави рухомого майна № МБ-КНА-РМ-11307/І/Ьрт від 12.02 2021 року, з додатковою угодою до нього, та Договір застави рухомого майна № МБ-КНА-РМ-11307/2/bpm від 12.02.2021, з додатковими угодами до нього, відповідно до умов якого у разі порушення боржником зобов`язання, боржник та поручитель відповідають перед кредитором, як солідарні боржники, що означає право кредитора вимагати виконання зобов`язання у повному обсязі як від боржника і поручителя разом, так і від кожного з них окремо.

Згідно ст. 553 ЦК України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку.

Ст. 540 ЦК України передбачено, якщо у зобов`язанні беруть участь кілька кредиторів або кілька боржників, кожний із кредиторів має право вимагати виконання, а кожний із боржників повинен виконати обов`язок у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до ст. 543 ЦК України, в разі солідарного обов`язку боржників, кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом так і від будь-кого з них окремо.

З зазначеного вбачається, що банк (позивач), на підставі ч 2 ст. 1050 ЦК України правомірно пред`явив вимогу до відповідачів щодо дострокового повернення кредиту, процентів за кредитним договором .

Як вбачається із розрахунку позивача, наданого до господарського суду загальна прострочена заборгованість ТОВ "СД-Агро" перед АТ "ПУМБ" за кредитним договором № МБ-КНА-ГЛ-11307/КЛ2 від 12.03.2021, із змінами та доповненнями, укладеного в рамках генерального договору про надання банківської послуги - кредитної лінії № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12 02.2021, з додатковою угодою, станом на 05.10,2022 (включно), складає 553 618, 04 грн, з яких:

- заборгованість позичальника за сумою кредиту - 533 600, 00 грн,

- заборгованість позичальника за процентами за користуванням кредитом - 20 018, 04 грн.

Відповідно ст. 55 Конституції України, ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 73 ГПК України: доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи, що відповідно до ст. 526 ЦК України, ст. ст. 193, 198 ГК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно з вимогами закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, та враховуючи те, що відповідачі не надали суду жодного документу, який б підтверджував сплату заборгованості по кредиту та по процентам за користування кредитом, суд дійшов висновку про те, що позовна вимога в частині солідарного стягнення з відповідачів заборгованості за кредитним договором № МБ-КНА-ГЛ-11307/КЛ2 від 12.03.2021, із змінами та доповненнями, укладеного в рамках генерального договору про надання банківської послуги - кредитної лінії № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12 02.2021, з додатковою угодою, станом на 05.10.2022 (включно), у розмірі 553 618, 04 грн - правомірна та обґрунтована, як така, що не спростована відповідачами, підтверджена належними доказами, тому підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується ст. 129 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином, судовий збір покладається на першого та другого відповідачів в рівних частках.

Керуючись ст. 73-74, 76-80, 123, 126, 129, 232-233, 237-238, 240-241 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" (код ЄДРПОУ 37714954, місцезнаходження: 64370, Харківська обл., Ізюмський район, с Вірнопілля, вул. Миру, буд. 10-А) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) на користь Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (код ЄДРПОУ 14282829, місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4) заборгованість за договором про надання банківської послуги - кредитної лінії № МБ-КНА-ГЛ-11307/КЛ2 від 12.03 2021, укладеного в рамках генерального договору про надання банківської послуги - кредитної лінії № МБ-КНА-ГЛ-11307 від 12.02.2021, у розмірі 553 618, 04 грн (п`ятсот п`ятдесят три тисячі шістсот вісімнадцять гривень 04 копійки), з яких: заборгованість за основною сумою кредиту у розмірі 533 600, 00 грн (п`ятсот тридцять три тисячі шістсот гривень 00 копійок); заборгованість по сплаті процентів за користуванням кредитом у розмірі 20 018, 04 грн (двадцять тисяч вісімнадцять гривень 04 копійки).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" (код ЄДРПОУ 37714954, місцезнаходження: 64370, Харківська обл., Ізюмський район, с Вірнопілля, вул. Миру, буд. 10-А) на користь Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (код ЄДРПОУ 14282829, місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4) - 4 152, 14 грн судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) на користь Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (код ЄДРПОУ 14282829, місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4) - 4 152, 14 грн судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Східного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - Акціонерне товариство "Перший Український Міжнародний Банк" (код ЄДРПОУ 14282829, місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4);

Перший відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" (код ЄДРПОУ 37714954, місцезнаходження: 64370, Харківська обл., Ізюмський район, с Вірнопілля, вул. Миру, буд. 10-А);

Другий відповідач - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ).

Повне рішення складено 10.04.2023.

Суддя Р.М. Аюпова

справа № 922/2033/22

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110144064
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2033/22

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Рогач Л.І.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Рогач Л.І.

Ухвала від 11.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Рішення від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні